Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
01-11-2007
Παρουσίαση βιβλίου: «Ιωνία-Μάνα. Νέα Ιωνία-Κόρη»


Συγγραφέας: κα Ρέα Χρηστοπούλου-Ποταμίτη
Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2007

Σελ.: 271 – Τιμή: 15 ευρώ

Το βιβλίο «Ιωνία-Μάνα. Νέα Ιωνία-Κόρη», η νέα έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αποτελεί τo πρώτo έργο της κυρίας Ρέας Χρηστοπούλου-Ποταμίτη. Το βιβλίο περιλαμβάνει τις προσωπικές μαρτυρίες της ίδιας της συγγραφέως αλλά και της μητέρας της, 'Αννας Λαμπρινού-Χρηστοπούλου, καταγράφοντας παράλληλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα μέσα από τη ματιά μιας αστικής οικογένειας της εποχής.

Η μάνα, 'Αννα Λαμπρινού-Χρηστοπούλου, γεννήθηκε το 1912 στη Σμύρνη, στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, και πέθανε το 2004 στην Αθήνα. Έζησε στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια τα τραγικά γεγονότα του ολοκαυτώματος της Σμύρνης, την προσφυγιά και την εγκατάσταση της οικογένειάς της στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας της Αθήνας.

H κόρη, Ρέα Χρηστοπούλου-Ποταμίτη, γεννήθηκε το 1937 από πρόσφυγες γονείς, καθώς εκτός από τη σμυρναίικη καταγωγή της μητέρας της, ο πατέρας της ήταν από την Κωνσταντινούπολη. Έζησε τα πρώτα παιδικά και εφηβικά χρόνια της στη Νέα Ιωνία της Αθήνας (1940-1959).

Στο βιβλίο «Ιωνία-Μάνα. Νέα Ιωνία-Κόρη» παρακολουθούμε τις σκληρές συνθήκες που επικράτησαν τόσο κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την προσφυγιά όσο και κατά την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα: Αρχικά, ο αναγνώστης παρακολουθεί το ταξίδι της 'Αννας Χρηστοπούλου από τη Σμύρνη στη Νέα Ιωνία, τη νέα πατρίδα της. Κατόπιν η Ρέα Ποταμίτη περιγράφει την παιδική ηλικία της, σε μια εποχή κατά την οποία διαδραματίζονται σημαντικά για την ελληνική ιστορία γεγονότα, όπως ο πόλεμος του 1940, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, και εν συνεχεία τα πρώτα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Και για τη μάνα και για την κόρη οι αναμνήσεις δε σταματούν στα χρόνια της φρίκης. Η 'Αννα, διασχίζοντας το Αιγαίο με σταθμό τη Σάμο, φτάνει στην Αθήνα, για να ζήσει τη θεμελίωση μιας νέας πατρίδας με όνομα που παραπέμπει στην παλιά. Η Ρέα, με τη σειρά της, μας παραδίνει την ατμόσφαιρα της Νέας Ιωνίας είκοσι χρόνια μετά το '22, και είκοσι χρόνια πριν από την εποχή της οικονομικής ανάπτυξής της και της αφομοίωσής της εν τέλει από τη μεγαλούπολη.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε πώς μεταφέρθηκαν οι αξίες από μάνα σε κόρη και αντλούμε πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται μέσα σε είκοσι χρόνια τα ήθη και τα έθιμα στις μικρασιατικές αστικές οικογένειες του 20ού αιώνα.

Όπως αναφέρει η συγγραφέας: «Τόσες μνήμες τόσο ζωντανές, τόσοι άνθρωποι που με ακούμπησαν και χάραξαν την πορεία της ζωής μου. Μνήμες γεγονότων που συγκλόνισαν τον κόσμο μας στα μέσα του αιώνα που πέρασε, ιδωμένα από τα παιδικά μου μάτια. Παρά τις ζεστές τρυφερές αγκαλιές των δικών μου ανθρώπων που με προστάτευαν συνεχώς, οι ήχοι ήταν τόσο άγριοι και απάνθρωποι που διαπερνούσαν κάθε φροντίδα και πονούσαν πολύτροπα. Και οι γλυκές μνήμες της επανόρθωσης μετά την κόλαση. Σιγανά σιγανά και ίσως με αυτό απολαυστικότερες, κάθε βήμα και μια αποκάλυψη και μια συνειδητοποίηση της αξίας της ποιότητας που έμπαινε στην καθημερινότητά μας. Μέσα από όλα αυτά, η ανάγκη μου να εκφράσω τα τόσα ευχαριστώ που θέλω να πω σε αυτούς τους ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή μου, που με πλησίασαν με αγάπη, σεβασμό, αβρότητα και πλούτισαν τους ορίζοντές μου, τον κόσμο μου».

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, υλοποιεί μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.
Σημαντικό τμήμα της δραστηριότητας του ΙΜΕ αποτελούν οι εκδόσεις. Μέχρι σήμερα το ΙΜΕ έχει στο ενεργητικό του την έκδοση 19 έργων, ενώ έντονη είναι η δραστηριότητά του και στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Για ορισμένα από τα βιβλία αυτά το ΙΜΕ έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, ενώ δύο έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Center for Hellenic Studies (CHS) του Harvard University.
Το ΙΜΕ αφιερώνει μεγάλο τμήμα της εκδοτικής του δραστηριότητας στη μελέτη της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ενώ με το Πρόγραμμα Γενεαλογιών που αναπτύσσει συλλέγει μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων, με στόχο τη δημιουργία ενός μοναδικού αρχείου ιστορικής μνήμης.
Περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τις εκδόσεις του μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://www.ime.gr/ και http://publications.ime.gr/ ή στο τηλ. 212 254 3800.



copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ