Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
09-09-2009
Τη νέα σχολική χρονιά, ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τα παιδιά για ατέλειωτες ώρες γνώσης και δημιουργίας!
Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Οκτωβρίου


Το καλοκαίρι τέλειωσε, ήρθε το φθινόπωρο και τα σχολεία άνοιξαν… Όλα τα παιδιά, όμως, ξέρουν ότι κάθε Κυριακή οι μουσειοπαιδαγωγοί του «Ελληνικού Κόσμου» θα τα περιμένουν για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να διασκεδάσουν!

Φέτος, 43 ολοκαίνουρια προγράμματα θα κρατήσουν συντροφιά στους μικρούς μας φίλους και το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» θα γίνει ο αγαπημένος τους προορισμός!

Τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Οκτωβρίου θα ταξιδέψουν τα παιδιά με μία τριακόντορο σε τόπους μακρινούς. Οι μικροί μας φίλοι θα κάνουν στάση στην αρχαία Αθήνα, όπου θα ακούσουν ιστορίες και μύθους για ξακουστά πρόσωπα. Θα γίνουν καλλιτέχνες αξιοποιώντας υλικά της φύσης, ενώ θα κατανοήσουν διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως η δημιουργία ενός σύννεφου. Θα ενημερωθούν επίσης, για τη σωστή διατροφή και θα πάρουν τα εργαλεία για να ανακαλύψουν την αλήθεια που είναι θαμμένη κάτω από το χώμα, σαν πραγματικοί αρχαιολόγοι. Τέλος, θα γνωρίσουν τη σημασία του αμπελιού για την Ελλάδα, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οκτωβρίου του 2009 είναι τα εξής:

4 Οκτωβρίου: Λόγω εκλογών, τα εκπαιδευτικά προγράμματα της 4ης Οκτωβρίου «Τα πλοία έχουν ιστορίες να μας διηγηθούν...» & «Ανασκαφή για όλους... μικρούς και μεγάλους!», θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, μαζί με τα εκπαιδευτικά της 11ης Οκτωβρίου
11 Οκτωβρίου: - Τα πλοία έχουν ιστορίες να μας διηγηθούν...
- Ανασκαφή για όλους... μικρούς και μεγάλους!
- Σήμερα φιλοτεχνούμε... στο εργαστήρι της φύσης!
- Το όνομά μου Αγησίλαος...
18 Οκτωβρίου: - Τον εαυτό σου αν αγαπάς, πρέπει αρκετά από εμάς να φας!
- Λίγο... απ’ όλα!
25 Οκτωβρίου: - Συννεφάκια μου τρεχάτα, πάνω στ’ ουρανού τη στράτα, πόσες μορφές αλλάζετε κι όλο με κάτι μοιάζετε!
- Από το μάζεμα του σταφυλιού και τον παραδοσιακό τρύγοστο ποτήρι!


Όλα τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από τους μουσειοπαιδαγωγούς του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

4 Οκτωβρίου 2009
(Λόγω εκλογών, τα εκπαιδευτικά της 4ης Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, μαζί με τα εκπαιδευτικά της 11ης Οκτωβρίου)

Τα πλοία έχουν ιστορίες να μας διηγηθούν...

Το πρόγραμμα θα ταξιδέψει τα παιδιά σε τόπους μακρινούς με μία... τριακόντορο, το πιστό αντίγραφο αρχαίου πλοίου που έχει ρίξει άγκυρα στον «Ελληνικό Κόσμο».

Με καπετάνιο τη φαντασία, τα παιδιά θα περιπλανηθούν στο χώρο και το χρόνο, ενώ θα ανακαλύψουν τις ιστορίες κι άλλων καραβιών, όπως του γνωστού σε όλους μας Τιτανικού. Με ενδιαφέροντα παιχνίδια θα μάθουν για την ιστορία της ναυτιλίας και για τις ανάγκες που ωθούσαν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν, από την Αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Λόγω εκλογών, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, μαζί με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της 11ης Οκτωβρίου.

Τάξεις: Νήπια, Α', Β', Γ' Δημοτικού


Ανασκαφή για όλους... μικρούς και μεγάλους!

Πώς η ιστορία ξεπηδά μέσα από το χώμα; Πώς τα αρχαία αντικείμενα φτάνουν στις προθήκες ενός μουσείου; Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν αρχαιολόγοι για μία μέρα, σε μία πραγματική ανασκαφή! Θα σκάψουν και θα νιώσουν τη συγκίνηση που χαρίζει η ανακάλυψη των κρυμμένων ευρημάτων στα σκάμματα του «Ελληνικού Κόσμου»!

Με την παρουσία και τη συμμετοχή των γονιών τους, θα μοιράσουν ρόλους, θα πάρουν τα εργαλεία τους και, με ομαδικό πνεύμα, θα βουτήξουν στο σκάμμα!

Λόγω εκλογών, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, μαζί με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της 11ης Οκτωβρίου.

Τάξεις: Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού (οικογενειακό πρόγραμμα)

Για δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα της Κυριακής 4 Οκτωβρίου τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0601 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0601.


11 Οκτωβρίου 2009

Σήμερα φιλοτεχνούμε... στο εργαστήρι της φύσης!

Την Κυριακή αυτή, τα παιδιά θα γνωρίσουν τη φύση και θα δουν όσα μας προσφέρει με... διαφορετική ματιά. Με φρούτα, φύλλα και λαχανικά, αλλά και με άλλα υλικά της φύσης, θα φτιάξουμε στον «Ελληνικό Κόσμο» ένα εργαστήρι και θα δημιουργήσουμε μοναδικά χειροποίητα έργα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας.

Τάξεις: Νήπια, Α', Β', Γ' Δημοτικού


«Το όνομά μου Αγησίλαος...

...και τόπος μου η Αθήνα. Είμαι ένα παιδί σαν όλα τ' άλλα και ήρθα από τον 5ο αιώνα π.Χ. για να γνωριστούμε».

Ποιο παιδί θα χάσει την ευκαιρία να γνωρίσει τη ζωή των συνομήλικών του στην Αθήνα της Κλασικής εποχής; Μέσα από ιστορίες, παραμύθια, παιχνίδια και ρόλους, το πρόγραμμα αυτό αφενός θα δείξει στα παιδιά τη διαφορετικότητα εκείνης της εποχής από τη σημερινή και αφετέρου θα τους παρουσιάσει τη σημασία της παιδικής ηλικίας για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Τάξεις: Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού

Για δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα της Κυριακής 11 Οκτωβρίου τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0602 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0602.


18 Οκτωβρίου 2009
 
Τον εαυτό σου αν αγαπάς, πρέπει αρκετά από εμάς να φας!

Το πρόγραμμα αυτής της Κυριακής θα διδάξει στα παιδιά τα μυστικά της ισορροπημένης διατροφής και με παιχνίδια, κουκλοθέατρο και ζωγραφιές θα τα κάνει να αγαπήσουν τα φρούτα και να τα εντάξουν στην καθημερινότητά τους. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, κάθε παιδί θα πάρει ένα φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές για όλη την οικογένεια!

Τάξεις: Νήπια, Α', Β', Γ' Δημοτικού


Λίγο... απ' όλα!

Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται στα μεγαλύτερα παιδιά του Δημοτικού και αφορά την ισορροπημένη διατροφή. Γάλα, φρούτα, λαχανικά και συνδυασμός τροφών από όλες τις διατροφικές ομάδες, είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Μέσα από κατασκευές, ζωγραφιές και παντομίμα, τα παιδιά θα μάθουν τα πάντα για τις θρεπτικές αξίες των τροφών. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος.

Τάξεις: Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού

Για δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα της Κυριακής 18 Οκτωβρίου τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0603 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0603.


25 Οκτωβρίου 2009

Συννεφάκια μου τρεχάτα, πάνω στ’ ουρανού τη στράτα,
πόσες μορφές αλλάζετε κι όλο με κάτι μοιάζετε!

Τι είναι τα σύννεφα; Ένα πρόγραμμα για το ασταμάτητο ταξίδι της σταγόνας, από τα βάθη των ωκεανών και τα νερά των ποταμών μέχρι τα σύννεφα του ουρανού. Μια διαδρομή χωρίς τέλος, που θα παρασύρει κι εμάς, κι ας μην είμαστε σταγόνες!

Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να αντιληφθούν τα παιδιά τα φυσικά φαινόμενα και να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον, μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων. Παράλληλα, θα εξασκήσουν την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους.

Τάξεις: Νήπια, Α', Β', Γ' Δημοτικού


Από το μάζεμα του σταφυλιού και τον παραδοσιακό τρύγο στο ποτήρι!

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το σταφύλι και το κρασί. Ένας «μεθυστικός» περίπατος ανάμεσα σε κλήματα και τσαμπιά, χωρίς βέβαια τον κίνδυνο να... παραπατήσουμε! Θα μάθουμε τη σπουδαιότητα του αμπελιού από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα και θα ταξιδέψουμε στο χώρο και το χρόνο μέσα από ήθη και έθιμα που σχετίζονται με αυτό.
Στην υγειά μας!

Τάξεις: Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού

Για δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου τηλεφωνήστε στο 212 254 0000 και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες και πληκτρολογήστε τον κωδικό 0604 του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλέσετε απευθείας στο τηλέφωνο 212 254 0604.


Γενικές πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου»:

- Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ για κάθε παιδί ανά πρόγραμμα. Στα μέλη της παιδικής λέσχης «Τα ΙΜΕάκια», καθώς και της λέσχης των «Ερευνητών», παρέχεται ειδική έκπτωση.
- Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00. Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
- Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0000 (& τον αντίστοιχο κωδικό) σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
- Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ, http://www.hellenic-cosmos.gr/, http://sundays.ime.gr
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000.






Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (http://www.hellenic-cosmos.gr/), εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 11 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Μάρτιο του 2007 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.



Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

09-09-2009
Φωτογραφίες κυριακάτικων εκπαιδευτικών προγραμμάτων Οκτωβρίου 2009


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ