Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
07-12-2009
«Ένα όνομα, δύο τόποι
Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης»
Η νέα έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού


Παρουσίαση του βιβλίου της Μαριάνθης Φ. Παλάζη,
την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον»
της Θεσσαλονίκης

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr), συνεχίζοντας με συνέπεια το πλούσιο εκδοτικό έργο του, παρουσιάζει το νέο βιβλίο της κ. Μαριάνθης Φ. Παλάζη «Ένα όνομα, δύο τόποι. Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης», την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 18:30, στην Αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στη Θεσσαλονίκη.

Για το έργο θα μιλήσει η κυρία Ελένη Ιωαννίδου, Ιστορικός του Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, ο κύριος Νίκος Μαραντζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο κύριος Παντελής Σαββίδης, δημοσιογράφος της ΕΤ3. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο κύριος Μιχάλης Βαρλάς, Ιστορικός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ενώ η ίδια η συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα του έργου.

Στο βιβλίο «Ένα όνομα, δύο τόποι. Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης» παρουσιάζεται η ιστορία μιας παλιάς και μιας νέας πατρίδας που αλλάζει ραγδαία μέσα από τα βήματα των προσφύγων, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ανατολική Θράκη για το θρυλικό Μπαχτσέ Τσιφλίκι της Θεσσαλονίκης.

Ο πλουραλισμός μεθόδων και τεχνικών, από την ιστορία και την ανθρωπολογία έως τη λαογραφία και την εθνολογία, συνδυάζεται με τη βιωματική σχέση της συγγραφέως με τη γενέθλια πόλη της. Η μαρτυρία των απλών αφηγητών προσφέρει, εκτός από πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να αποθησαυριστούν σε αρχεία και βιβλιοθήκες, την ιδιαίτερη προσωπική οπτική των προσφύγων που βίωσαν την ιστορία των δύο τόπων.

«Το βιβλίο της κυρίας Παλάζη», όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κύριος Λάζαρος Εφραίμογλου, «είναι το πρώτο στις εκδόσεις μας που αναφέρεται στην ιστορία κάποιου προσφυγικού οικισμού στην Ελλάδα. Για εμάς αποτελεί συνέχεια της έκδοσης του συλλογικού τόμου “Πέρα από την Καταστροφή” και των προγραμμάτων μας για τη γενεαλογία και τη μνήμη των Μικρασιατών, Πόντιων και Θρακιωτών προσφύγων».

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει όραμα τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων, ιδιαίτερα του προσφυγικού Ελληνισμού και η έκδοση αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του έργου που επιτελεί προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.


Συγγραφέας: κα Μαριάνθη Φ. Παλάζη
Πρώτη έκδοση: Δεκέμβριος 2009
Σελ.: 240 – Τιμή: 17 ευρώ






Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr)
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Το ΙΜΕ αναπτύσσει σημαντική ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, δημιουργεί κόμβους για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ενώ, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, πραγματοποιεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σημαντικό τμήμα της δραστηριότητας του ΙΜΕ αποτελούν οι εκδόσεις (http://publications.ime.gr/). Μέχρι σήμερα το ΙΜΕ έχει στο ενεργητικό του την έκδοση 24 έργων με έντονη δραστηριότητα και στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Επίσης, για ορισμένα βιβλία το ΙΜΕ έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας καθώς και με το Center for Hellenic Studies (CHS) του Harvard University. Το ΙΜΕ αφιερώνει μεγάλο τμήμα της εκδοτικής του δραστηριότητας στη μελέτη της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ενώ με το Πρόγραμμα Γενεαλογιών που αναπτύσσει συλλέγει μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων, με στόχο τη δημιουργία ενός μοναδικού αρχείου ιστορικής μνήμης.


Για περισσότερες πληροφορίες: κα Λήδα Καρανικολού,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, τηλ. 212 254 0444


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

07-12-2009
«Ένα όνομα, δύο τόποι. Επιβάτες Ανατολικής Θράκης, Νέοι Επιβάτες Θεσσαλονίκης»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ