Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
23-02-2010
O Μiró της Μαγιόρκα
η ώριμη περίοδος στη χαρακτική

Ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός
στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
22 Φεβρουαρίου - 30 Μαΐου 2010


«Οι περίπατοι στο βουνό, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η παρατήρηση μιας ωραίας γυναίκας, η ακρόαση μιας συναυλίας που προκαλεί την ενόραση μορφών, ρυθμών και χρωμάτων, αυτά θα μορφοποιήσουν και θα θρέψουν το πνεύμα μου, ώστε να αποκτήσει δύναμη ο λόγος μου και, κυρίως, για να μη μας λείψει η αγία ανησυχία. Χάρη σ’ αυτήν προοδεύει ο άνθρωπος».
Joan Μiró

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» από τις 22 Φεβρουαρίου φιλοξενεί ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός της Αθήνας, την έκθεση «O Μiró της Μαγιόρκα». Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. και το Ίδρυμα Pilar i Joan Μiró της Μαγιόρκα, θα φιλοξενηθεί στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του «Ελληνικού Κόσμου» και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου 2010.

H έκθεση περιλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα που δημιούργησε ο μεγάλος καλλιτέχνης στο εργαστήρι του στη Μαγιόρκα, όλα πρωτοεμφανιζόμενα στην Αθήνα: λάδια και πρωτότυπα χαρακτικά έργα της ώριμης περιόδου του, που αποδεικνύουν τη ζωντανή και πολύτιμη παρακαταθήκη του στη σύγχρονη τέχνη. Όλο το υλικό προέρχεται από το Ίδρυμα Pilar i Joan Μiró της Μαγιόρκα.

H έκθεση «O Μiró της Μαγιόρκα» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Καρόλου Παπούλια και της Ισπανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και την επιμέλειά της υπογράφει ο Μάριος Ελευθεριάδης. Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΜΕ, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου: «Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” ανοίγει τις πύλες του στο μαγικό κόσμο των εικαστικών τεχνών και συναντά έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους δημιουργούς, το Μiró. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη φιλοξενία των έργων του Καταλανού ζωγράφου γιατί με την έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, κάνουμε ένα βήμα προς την υλοποίηση του οράματός μας: τη δημιουργία ενός πολιτιστικού πάρκου, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, που θα στεγάζει κάθε μορφή τέχνης και θα δίνει βήμα σε ό,τι ενδιαφέρει το σύγχρονο άνθρωπο, πολίτη της Αθήνας ή επισκέπτη».

Η έκθεση «O Μiró της Μαγιόρκα» στον «Ελληνικό Κόσμο» συγκεντρώνει έργα που φιλοξενήθηκαν σε μουσειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη στην ομώνυμη έκθεση.

Αναλυτικότερα, η έκθεση περιλαμβάνει:
  • Επιλεγμένα λάδια της περιόδου 1976-1981
Έργα σε ξύλο, καμβά και ύφασμα, τα οποία επεξεργαζόταν ο καλλιτέχνης σταδιακά, επανερχόμενος σε αυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Πρωτότυπα χαρακτικά έργα
Η παραγωγή γραφικών έργων του Miró είναι μεγάλη, πλούσια σε θεματολογία, μορφή και τεχνική. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει μακέτες, μήτρες, δοκίμια εκτύπωσης, bon à tirer και εκτυπώσεις από την ώριμη περίοδό του, από αυτές που δημιουργήθηκαν στα εργαστήριά του στην Πάλμα, τα οποία σήμερα εξακολουθούν να είναι ενεργά, όπως επιθυμούσε ο Miró.
Τα πρωτότυπα χαρακτικά έργα που παρουσιάζονται είναι από τις σειρές:

Els gossos (Τα σκυλιά)
Η σειρά Els gossos (Τα σκυλιά) αποτελείται από εννέα εκτυπώσεις που έγιναν με διαφορετικές τεχνικές, όπως η οξυγραφία, η τονική οξυγραφία και η οξυγραφία με ζάχαρη. Η παραγωγή αυτής της σειράς υλοποιήθηκε στα εργαστήρια του Son Boter στην Πάλμα της Μαγιόρκα με αφετηρία το 1976, αλλά τα 30 αντίτυπα της έκδοσης τυπώθηκαν το 1979 στη Βαρκελώνη. Ο τίτλος αυτής της σειράς έχει σχέση με μία από τις τεχνικές που εφαρμόστηκαν, την οξυγραφία με ζάχαρη. Ενώ οι μήτρες στέγνωναν στην αυλή του Son Boter, πλησίασαν κάποια σκυλιά για να γλείψουν τις πλάκες με τη ζάχαρη κι άφησαν τα σημάδια από τις πατούσες τους σε κάποιες από τις μήτρες. Ο Miró απαθανάτισε αυτά τα ίχνη, που ήταν αποτέλεσμα της τύχης, στις εκτυπώσεις της σειράς.

Σειρά Fundació Palma (Ίδρυμα Πάλμα)
Η εκτύπωση της σειράς Fundació Palma (Ίδρυμα Πάλμα) πραγματοποιήθηκε το 1988 με αφετηρία ένα bon à tirer του Miró. Η σειρά αποτελείται από πέντε εκτυπώσεις που έγιναν με τις τεχνικές της οξυγραφίας, της τονικής οξυγραφίας και του καρβιδίου και εκδόθηκε σε 80 αντίτυπα. Ο χαράκτης και τυπογράφος αυτής της σειράς ήταν ο José Torralba, συνεργάτης του Miró από το 1973. Είχαν δουλέψει μαζί στην εικονογράφηση του El llibre dels sis sentits (Το βιβλίο των έξι αισθήσεων) (1981), οι εκτυπώσεις του οποίου αποτέλεσαν την αφετηρία των σειρών Fundació Palma I, II και III.

Gens de la mer (Άνθρωποι της θάλασσας)
Αυτή η σειρά αποτελείται από δεκατρείς εκτυπώσεις του 1990, που δημιουργήθηκαν με αφετηρία ένα bon à tirer με ημερομηνία 19 Ιουνίου 1981. Ο Daniel Lelong εξέδωσε 60 αντίτυπα σε χαρτί Rives, αριθμημένα και υπογεγραμμένα στη μήτρα. Ο Miró εκφραζόταν συχνά μέσω σειρών ή εικονογραφημένων βιβλίων, αλλά τύπωσε και πολλά ανεξάρτητα έργα, όπως το La Marchande de couleurs (Η χρωματοπώλισσα) το 1981.

  • Φωτογραφίες
Οι φωτογραφίες του Francesc Catalá-Roca και του Jean-Marie del Moral, που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», προσφέρουν ένα ταξίδι στην τελευταία περίοδο του Miró, όταν κατοικούσε στη Μαγιόρκα και δημιουργούσε έργα στο εργαστήριο που του έχτισε ο José Lluis Sert και παρουσιάζουν ορισμένες προσωπικότητες που γνώρισε ή θαύμασε ο καλλιτέχνης. Ο Miró ενοχλούνταν από την παρουσία άλλων όταν δούλευε στο εργαστήριό του, γεγονός που καθιστά τις συγκεκριμένες φωτογραφίες πολύτιμα ντοκουμέντα.
Οι φωτογραφίες του Francesc Catalá-Roca, εκτός από την αξία που έχουν ως τεκμήρια, είναι ένα σπουδαίο δείγμα του έργου του καλλιτέχνη, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου, ειδικά της δεκαετίας του ’50.
Επίσης, μέσα από τις φωτογραφίες του Jean-Marie del Moral ο επισκέπτης ανακαλύπτει τον οικείο Miró στις στιγμές δημιουργίας των έργων του και με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνεται καλύτερα τον τρόπο εργασίας και την προσωπικότητά του.
Η έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα» στον «Ελληνικό Κόσμο» συνοδεύεται από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα φωσφορίζοντα ίχνη των σαλιγκαριών». Το ντοκιμαντέρ προτείνει μια αναδρομή σε εκείνη τη δημιουργική «στιγμή» κατά την οποία ο Miró έβαλε χρώμα στα όνειρά του. Οδηγός του επισκέπτη είναι τα λόγια που κατέγραψε ο Yvon Taillandier στο “Joan Miró: je travaille comme un jardinier”.

«Ο Miró της Μαγιόρκα»: μια έκθεση για όλους
Στο πλαίσιο της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» εφαρμόζονται προγράμματα για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Το πρόγραμμα «Αγγίζοντας την τέχνη» αποτελεί συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ» – Σχολή Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχο έχει την άρση του αποκλεισμού προς το πολιτιστικό αγαθό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων και σε ενήλικες με ή χωρίς προβλήματα όρασης, βασίζεται στην απτική αναπαραγωγή επιλεγμένων έργων των εκθέσεων, με κριτήριο την ευκολία απόδοσης και κατανόησής τους από τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα περιγράμματα των μορφών και άλλα στοιχεία περιγραφής αποδίδονται με ανάγλυφες γραμμές, ενώ χρησιμοποιούνται χαρτόνια και άλλα υλικά (αδιάλυτη μπογιά, χαρτόνια σε διαφορετικές υφές, μικρά αντικείμενα) για την καλύτερη απόδοση και πρόσληψη της τονικότητας των χρωμάτων, των επιφανειών, των σχημάτων, των όγκων, της τεχνικής του καλλιτέχνη κτλ. Τα έργα της έκθεσης «O Miró της Μαγιόρκα» συνοδεύονται από τις λεζάντες τους (ονοματεπώνυμο καλλιτέχνη, τίτλος έργου, διαστάσεις, χρονολογία, τεχνική, παραχώρηση καλλιτέχνη, γκαλερί ή συλλέκτη) και από κείμενα περιγραφής (περιγραφή του απτικού έργου με απλά λόγια και οδηγίες, ώστε να δημιουργηθεί μια πρώτη εικόνα, φιγούρες, αντικείμενα, υλικά) σε γραφή Braille.


«Ο Miró της Μαγιόρκα» - Eκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά
Την έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα» στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» συνοδεύουν τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα (για σχολεία αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες), μέσα από τα οποία τα παιδιά θα γνωρίσουν το μεγάλο καλλιτέχνη Joan Miró.

Σκοπός των προγραμμάτων είναι να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με το έργο του μεγάλου Καταλανού καλλιτέχνη Joan Miró, ενεργοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Συγκεκριμένα, τα τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την έκθεση «Ο Miró της Μαγιόρκα» είναι:

Ο μικρός Joan όταν... ζωγραφίζει

Ο Miró γλύπτης

Ο Miró της Μαγιόρκα και η ώριμη περίοδος στη χαρακτική


Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την έκθεση στον «Ελληνικό Κόσμο», το Ινστιτούτο Θερβάντες φιλοξενεί, από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τις 30 Μαΐου, ένα σύνολο χαρακτικών, λιθογραφιών, μακετών και σχεδίων του καλλιτέχνη. Η έκθεση περιλαμβάνει 34 λιθογραφίες της σειράς Ubu aux Baléares, 15 λιθογραφίες της σειράς Le Lézard aux plumes d’or του 1971, 12 μακέτες για τις σειρές Gaudí καθώς και έγγραφα, σχέδια, παρτιτούρες και σημειώσεις σχετικά με το έργο Ubu Roi του Alfred Jarry και τις θεατρικές του παραστάσεις. Επίσης, ενότητα φωτογραφιών από το εργαστήρι του Καταλανού καλλιτέχνη φιλοξενείται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου-30 Μαΐου 2010
Αίθουσα Ισμήνη και φουαγέ του «ΘΕΑΤΡΟΝ»
http://miro.hellenic-cosmos.gr/
Τηλ.: 212 254 0322


Ωράριο λειτουργίας έκθεσης:
Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη:     09:00-14:00
Τετάρτη - Παρασκευή:    09:00-21:00
Σάββατο:     11:00-16:00
Κυριακή:    10:00-16:00

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

Επιμέλεια έκθεσης Θεσσαλονίκη & Αθήνα: Μάριος Ελευθεριάδης

Επιστημονική επιμέλεια: Maria Luisa Lax Cacho (Ίδρυμα Μiró της Μαγιόρκα)




Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».



Περισσότερες πληροφορίες: κα Λήδα Καρανικολού,
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Κέντρου 
Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», τηλ. 212 254 0444 




“Joan Miró: je travaille comme un jardinier” («Joan Miro: δουλεύω σαν κηπουρός»). Λόγια που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση XXème Siècle, αρ. 1, τ. 1, Παρίσι, 15 Φεβρουαρίου 1959. [Διάρκεια: 54’ Σκηνοθεσία: Cesc Mulet / The Phosphorescent Trails of Snails © La Perifèrica produccions / Televisió de Mallorca. 2009]


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

21-01-2010
«O Μiró της Μαγιόρκα»
στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ