Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
04-05-2010
«Καλοκαίρι στην πόλη»
Για ενδέκατη χρονιά, η «εναλλακτική» κατασκήνωση του «Ελληνικού Κόσμου» στην καρδιά της Αθήνας συναρπάζει τα παιδιά


Και το φετινό καλοκαίρι τα παιδιά επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Αθήνα, χάρη στο «Καλοκαίρι στην πόλη», την εναλλακτική «κατασκήνωση» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (http://summer.hellenic-cosmos.gr/). Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα που έζησαν και αγάπησαν χιλιάδες παιδιά ξεκινάει τον Ιούνιο, προτείνοντας νέες διαδρομές και εξερευνήσεις για το φετινό καλοκαίρι.

Το τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σχεδίασε το ενδέκατο σε σειρά πρόγραμμα γνώσης και δημιουργίας «Καλοκαίρι στην πόλη», που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών, διαρκεί δέκα ημέρες και κρατά συντροφιά στους μικρούς μας φίλους μετά το κλείσιμο των σχολείων.

Στο «Καλοκαίρι στην πόλη», για δύο εβδομάδες, από Δευτέρα έως και Παρασκευή (χωρίς τα Σαββατοκύριακα), τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε μία εναλλακτική κατασκήνωση στους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου». Από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, οι μικροί κατασκηνωτές συμμετέχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εντός του «Eλληνικού Kόσμου» τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις προβολές Εικονικής Πραγματικότητας και τις εκθέσεις του και παράλληλα να ασχοληθούν με θέματα που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και στις δυνατότητες κάθε ηλικιακής ομάδας.

Το «Καλοκαίρι στην πόλη 2010» υλοποιείται σε τέσσερα δεκαήμερα και περιλαμβάνει δύο θεματικές ενότητες, με διαφορετικές δραστηριότητες καθεμία, προσφέροντας στα παιδιά και τους γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις δύο ή και τις δύο! Οι τίτλοι των φετινών θεματικών ενοτήτων είναι: «Κουπί γοργά, πόλεις μάς περιμένουν!» και «Σκάψε, σκάψε, μύθους να βρεις...».

Tα δεκαήμερα κατά τα οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος το πρόγραμμα «Kαλοκαίρι στην πόλη»  ξεκινούν στις 21 Ιουνίου και είναι τα εξής:

Α' δεκαήμερο:
Κουπί γοργά, πόλεις μάς περιμένουν!
Δευτέρα 21/6 - Παρασκευή 2/7


Β' δεκαήμερο:
Σκάψε, σκάψε, μύθους να βρεις...
Δευτέρα 5/7 - Παρασκευή 16/7


Γ' δεκαήμερο:
Κουπί γοργά, πόλεις μάς περιμένουν!
Δευτέρα 19/7 - Παρασκευή 30/7


Δ' δεκαήμερο:
Σκάψε, σκάψε, μύθους να βρεις...
Δευτέρα 23/8 - Παρασκευή 3/9

«Κουπί γοργά, πόλεις μάς περιμένουν!»
Ταξίδι και κύματα, πανιά και κουπιά, ήλιος κι αστέρια.... σύντροφοι και βοηθοί σε ένα θαλάσσιο ταξίδι. Οι μικροί μας φίλοι ταξιδεύουν με μία τριακόντορο σε πόλεις του ελληνικού κόσμου. Επισκέπτονται λιμάνια και ρίχνουν άγκυρα για να συναντήσουν σημαντικούς ανθρώπους, να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, να γευτούν εδέσματα και μυρωδιές, να παίξουν και να μιλήσουν, να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν. Αφετηρία και τελικός προορισμός ο «Ελληνικός Κόσμος»... και το ταξίδι συνεχίζεται!

«Σκάψε, σκάψε, μύθους να βρεις...»
...πάνω σε σπασμένα αγγεία και μέσα στα χώματα, τα παιδιά παίρνουν στα χέρια τους τα εργαλεία του αρχαιολόγου και σκάβουν βαθιά στη γη. Φέρνουν στο φως ήρωες, θεούς και ημίθεους που τους «μιλάνε» για όσα έκαναν και για όσα ετοιμάζονται να κάνουν, για κατορθώματα και μάχες, για αγάπες και έχθρες, αλλά και για διαγωνισμούς και νίκες. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, τα παιδιά θα ξαναθυμηθούν γνωστούς μύθους και θα «ζήσουν» καινούριους. Αρκεί να ψάξουν στη γη κι όλο και κάτι θα βρουν... άλλωστε ποτέ δεν ξέρει κανείς τι κρύβεται κάτω από τα πόδια του!

Στο τέλος κάθε δεκαήμερου, γονείς και παιδιά, μικροί και μεγάλοι, βρίσκονται μαζί σε μια αποχαιρετιστήρια συνάντηση. Στη συνάντηση αυτή, οι γονείς παρακολουθούν διάφορα «δρώμενα» που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά κατά τις δέκα δημιουργικές ημέρες τους στον «Ελληνικό Κόσμο». Φεύγοντας, τα παιδιά παίρνουν ένα δίπλωμα και ένα αναμνηστικό dvd με φωτογραφίες και βίντεο με τα ίδια εν δράσει!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»:
«Καλοκαίρι στην πόλη»,
Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
http://summer.hellenic-cosmos.gr/


Καθημερινό Ωράριο:

9:00-16:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας / κρατήσεις: 212 254 0000, κωδ. 0650




Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έκλεισε 12 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».

Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του «Ελληνικού Κόσμου». Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

04-05-2010
Φωτογραφίες «Καλοκαίρι στην πόλη 2010»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ