Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
07-07-2010
"Ιt's ALL GREEK Indeed"
του Βασίλη Κ. Θεοδώρου
Η νέα έκδοση του ΙΜΕ
με θέμα τη συνεισφορά της ελληνικής γλώσσας
στην αγγλική καθομιλουμένη


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr) εμπλουτίζει το εκδοτικό του έργο (http://publications.ime.gr/) με το βιβλίο του ιατρού κ. Βασίλη Κ. Θεοδώρου με τίτλο "It's ALL GREEK Indeed". Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκδοση που επιχειρεί να καταγράψει τη συνεισφορά της ελληνικής γλώσσας στις ευρωπαϊκές γλώσσες, και μέσω αυτών σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική γλώσσα, μαζί με τη φιλοσοφία, τις τέχνες και την πολιτική σκέψη, ενέπνευσε το δυτικό πολιτισμό. Το γοητευτικό αυτό ταξίδι των λέξεων, και των εννοιών και αξιών που αυτές φέρουν, παρακολουθεί ο κ. Θεοδώρου στο έργο του.

Με τον τίτλο-λογοπαίγνιο "It's ALL GREEK Indeed", που τροποποιεί την αγγλική φράση "It's all Greek to me" (η οποία αναφέρεται σε δύσκολες στην κατανόηση έννοιες), το βιβλίο ασχολείται με την πληθώρα των λέξεων που έχει δανειστεί η αγγλική γλώσσα από την ελληνική. Ο δανεισμός αυτός ξεκίνησε από τα χρόνια της Αναγέννησης και κρατάει έως σήμερα, με ένα ειδικό χαρακτηριστικό: Η μεγάλη πλειονότητα των ελληνικών λέξεων που μεταφέρθηκαν στο αγγλικό λεξιλόγιο αντιπροσωπεύουν σημαντικές έννοιες, που δεν μπορούν να εκφραστούν με αγγλικά υποκατάστατα. Μερικοί συγγραφείς, πολύ γνωστοί για τις μελέτες τους γύρω από την κλασική Ελλάδα, πιστεύουν ότι, εάν ποτέ οι ελληνικές λέξεις αποσύρονταν από τις δυτικές γλώσσες, ο δυτικός πολιτισμός θα μπορούσε να υποστεί σοβαρό ρήγμα και θα προέκυπτε μια χαοτική κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι λέξεις grammar, arithmetics, history, economy, politics, diplomacy, dilemma, drama, tragedy, utopia, mystery, agony, που, αν διαγραφούν από την αγγλική γλώσσα, δεν μπορούν να υποκατασταθούν.

Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε μέρη: Τα τρία πρώτα μέρη αφορούν τις λέξεις-δάνεια της ελληνικής στην αγγλική γλώσσα, σε διάφορους τομείς, από τις επιστήμες και τις τέχνες έως τις καθημερινές δραστηριότητες. Στο τέταρτο μέρος ο συγγραφέας ανατρέχει στην ελληνική μυθολογία, καθώς πολλές εκφράσεις που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως «αχίλλειος πτέρνα», «λαβύρινθος», «αλκυονίδες μέρες» κτλ., προέρχονται από εκεί. Μια σύντομη περιγραφή του μύθου λειτουργεί κατατοπιστικά ως προς τη σχέση μύθου και έκφρασης. Τέλος, στο πέμπτο μέρος ο κ. Θεοδώρου στρέφεται προς την ελληνική ιστορία και παρουσιάζει ανθρώπους, γεγονότα και τοπωνύμια που έχουν εμπλουτίσει την αγγλική γλώσσα με εκφράσεις και μεταφορές παγκόσμιας εμβέλειας.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας: «Οι αγγλόφωνοι έχουν την έκφραση "It’s all Greek to me", που είναι περίπου ισοδύναμη με το δικό μας «αυτά είναι κινέζικα για μένα»! Εδώ γίνεται μια εκδικητική αντιστροφή: Λέμε, πράγματι, ότι όλα αυτά τα "αγγλικά" που περιέχονται στο βιβλίο είναι ελληνικά! (It's All Greek Indeed...)».

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με όραμα τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις της, υποστηρίζει κάθε προσπάθεια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως η έκδοση αυτή, η οποία καταγράφει συστηματικά τη συνεισφορά της ελληνικής γλώσσας στις γλώσσες του δυτικού κόσμου.

Συγγραφέας: Βασίλης Κ. Θεοδώρου
Πρώτη έκδοση: 2010
Σελ. 446 – Τιμή: 30 ευρώ

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (www.ime.gr)
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Το ΙΜΕ αναπτύσσει σημαντική ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, δημιουργεί κόμβους για την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ενώ, αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, πραγματοποιεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προβολές Εικονικής Πραγματικότητας, μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Σημαντικό τμήμα της δραστηριότητας του ΙΜΕ αποτελούν οι εκδόσεις (http://publications.ime.gr/). Μέχρι σήμερα το ΙΜΕ έχει στο ενεργητικό του την έκδοση 42 έργων, ενώ δραστηριοποιείται έντονα και στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Επίσης, για ορισμένα βιβλία το ΙΜΕ έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας καθώς και με το Center for Hellenic Studies (CHS) του Harvard University. Το ΙΜΕ αφιερώνει μεγάλο τμήμα της εκδοτικής του δραστηριότητας στη μελέτη της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ενώ με το Πρόγραμμα Γενεαλογιών που αναπτύσσει συλλέγει μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων, με στόχο τη δημιουργία ενός μοναδικού αρχείου ιστορικής μνήμης.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

07-07-2010
It's All Greek Indeed...


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ