Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
02-03-2015
Εγκαίνια της έκθεσης “Toy Stories”
στον «Ελληνικό Κόσμο»


Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν στον «Ελληνικό Κόσμο» τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης “Toy Stories”, μιας συλλογής πολύτιμων και συλλεκτικών παιχνιδιών του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων). Περισσότερα από 180 παιχνίδια φόρεσαν τα καλά τους, γυάλισαν τις ρόδες τους, άνοιξαν τα παραθυρόφυλλά τους, κούρδισαν το ένα το άλλο και υποδέχτηκαν τους επισκέπτες του «Ελληνικού Κόσμου» για να διηγηθούν τις ιστορίες τους.

Η βραδιά ξεκίνησε με το χαιρετισμό της Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμός του Ρένου Μιχαηλίδη, Προέδρου του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α., δια στόματος του Φώντα Λάδη, Προέδρου της Εταιρείας «Μνήμες», και σύντομη περιγραφή της έκθεσης από την Ειρήνη Χαζάπη, επιμελήτρια της έκθεσης του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α.. Επίσης, παρουσιάστηκε ο κατάλογος της έκθεσης, ο οποίος είναι ένας άρτιος ξεναγός στις ιστορίες των παιχνιδιών, με φωτογραφίες και πληροφορίες για όλα τα εκθέματα, διαθέσιμος στο πωλητήριο του «Ελληνικού Κόσμου».

Στη συνέχεια, μέσα στον παραμυθένιο χώρο του «Κάστρου των Ιπποτών» της Playmobil Hellas AE και δίπλα στο συλλεκτικό έκθεμα «Βικτωριανή πόλη» του Δημοσθένη Βαγγόπουλου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη συναυλία με τίτλο «Toy Stories», από την παιδική, εφηβική και νεανική ορχήστρα του «Ελληνικού Κόσμου» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Κωνσταντινίδη. Στη συναυλία συμμετείχαν η ηθοποιός Μάγια Ντελέζου καθώς και οι παιδικές χορωδίες του Συλλόγου Γυναικών Θρακομακεδόνων και του Επιμορφωτικού Συλλόγου Παιανίας. Η συναυλία συμπληρώθηκε με τις ερμηνείες της σοπράνο Κρίστυ Καθαρίου και της τραγουδίστριας Άννας Μελίτη.

Τα παιδικά τραγούδια που πλημμύρισαν τον «Ελληνικό Κόσμο» τη βραδιά των εγκαινίων είναι τραγούδια που είτε δημιουργήθηκαν για να συνοδεύουν ομαδικά παιδικά παιχνίδια είτε έχουν γραφτεί από ενήλικες για παιδικές παραστάσεις, δίσκους και παιδικές ταινίες. Ακούστηκαν, επίσης, τραγούδια ενηλίκων εμπνευσμένα από παιδικά παιχνίδια. Η συναυλία άνοιξε με «Το βαλς της Χριστίνας», ένα κομμάτι της Μυρσίνης Κάργκαλη, μέλους της ορχήστρας του «Ελληνικού Κόσμου», που έχει τιμηθεί με το διεθνές βραβείο σύνθεσης του διαγωνισμού Golden Key Music Festival των ΗΠΑ. Στο κλείσιμο της συναυλίας απολαύσαμε το παιδικό τραγούδι «Τα όνειρά μου» που παραχώρησε η μαέστρος και συνθέτρια Ευγενία Μανωλίδου αποκλειστικά στην ορχήστρα του «Ελληνικού Κόσμου».

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο χώρος της έκθεσης “Toy Stories” ήταν ανοικτός για τους επισκέπτες. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ξεναγήσεις από έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς και να ανακαλύψουν τις ιστορίες των παιχνιδιών υπό τον ήχο ανέμελων και ξέγνοιαστων τραγουδιών. Την εμπειρία των παρευρισκομένων συμπλήρωσαν τα δύο έργα σύγχρονης τέχνης που επέλεξε η Βάνα Βερροιοπούλου ειδικά για την έκθεση “Toy Stories” και επιχειρούν να προβληματίσουν τον επισκέπτη ως προς τα δικαιώματα των παιδιών, υπερβαίνοντας την ιστορική αφήγηση ή τη νοσταλγική ενέργεια μιας συλλογής: το γλυπτό “Schoolboy – Μαθητής” του Βαγγέλη Λιουδάκη και τη βιντεοπροβολή “Don’t speak, eat – Μη μιλάς, φάε” του Ασήμη Αλεξίου.

Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι καλλιτέχνες Βαγγέλης Λιουδάκης και Ασήμης Αλεξίου, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Παύλος Ι. Ιωαννίδης, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Ιωάννης Ιωαννίδης, ο β’ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΙΜΕ και Πρέσβης E.T. Ηλίας Κλής, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίων Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Γερίου της Κύπρου Αργύρης Αργυρίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τάκης Κούφαλης, ο Πρόεδρος του ALBA Graduate Business School Νικόλαος Εμπέογλου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αττικής Μελισσοκομικής Εταιρείας-Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, εκπρόσωποι φορέων, μουσείων, καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου.


Πατήστε εδώ για να δείτε τις ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης

Εισιτήρια: 5 ευρώ (ενήλικες) & 3 ευρώ (παιδιά)


Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

02-03-2015
Εγκαίνια της έκθεσης “Toy Stories” στον «Ελληνικό Κόσμο»


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ