Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
18-03-2008
«ΘΕΑΤΡΟΝ»
Ο νέος υπερσύγχρονος πολιτιστικός χώρος του «Ελληνικού Κόσμου»
ανοίγει τις πύλες του στην οδό Πειραιώς 254


Το «Θέατρον», ο νέος πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος του «Ελληνικού Κόσμου», του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ανοίγει τις πύλες του στην οδό Πειραιώς 254 εμπλουτίζοντας τον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας. Μετά τη «Θόλο», το υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας που εγκαινιάστηκε πέρυσι, ο «Ελληνικός Κόσμος» αποκτά ένα νέο κτήριο πολλαπλών χρήσεων το οποίο θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η έναρξη λειτουργίας του «Θεάτρου» συμπίπτει με τον εορτασμό των 10 χρόνων του «Ελληνικού Κόσμου» και σηματοδοτεί την πολυετή προσφορά του Πολιτιστικού Κέντρου στην προβολή της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού. Eιδικότερα, το «Θέατρον» θα ανοίξει πρώτη φορά την αυλαία του στις 20 Μαρτίου 2008 με μία εκδήλωση για τον εορτασμό των 10 χρόνων του «Ελληνικού Κόσμου» σκηνοθετημένη από το Γιάννη Κακλέα. Στην εκδήλωση θα παραστεί η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κάρολος Παπούλιας.

Με κύριο χαρακτηριστικό σχεδιασμού την πολυμορφικότητα και την ευελιξία, το «Θέατρον» έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί τις πιο απαιτητικές παραγωγές από άποψη διάταξης χώρου και τεχνολογικού εξοπλισμού. Με τη χρήση και εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών και αρχιτεκτονικών λύσεων, το «Θέατρον» διαθέτει μοναδικές δυνατότητες αναδιάταξης και αλλαγής διαρρύθμισης, έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε εκδήλωσης, από θεατρικές, μουσικές παραστάσεις και συναυλίες έως συνέδρια, εταιρικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, καθώς και θεάματα με ιδιαίτερες σκηνικές απαιτήσεις.

Οι τεχνικές προδιαγραφές του «Θεάτρου» ακολουθούν τα υψηλότερα πρότυπα, ενώ ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός είναι μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα. Οι σκηνικές τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί από κορυφαίους διεθνείς συμβούλους, εκτός από τον  παραδοσιακό θεατρικό φωτισμό, προσφέρουν επίσης τα πλέον εξελιγμένα γραφικά αποδιδόμενα σκηνικά καθώς και συστήματα ήχου υψηλής απόδοσης. Το «Θέατρον» διαθέτει πλήρη και υπερσύγχρονο συνεδριακό εξοπλισμό και έχει τη δυνατότητα υποστήριξης ζωντανών συνδέσεων εικόνας και ήχου.

Πιστό στο όραμα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, το «Θέατρον» φιλοδοξεί να στεγάσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση και να αποτελέσει, σε συνδυασμό με τις υποδομές του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος», ένα σημαντικό πόλο πολιτισμού για την Ελλάδα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το «Θέατρον» στοχεύει να καθιερωθεί στον αθηναϊκό χάρτη ως πολιτιστικός χώρος ο οποίος θα φιλοξενεί εγχώριες και διεθνείς παραγωγές με γνώμονα την καλλιτεχνική τους αξία.

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του «Θεάτρου» προσβλέπει στη συνεχή λειτουργία του χώρου κατά τη χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο με εναλλασσόμενο ρεπερτόριο θεαμάτων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σύγχρονα καλλιτεχνικά σχήματα που θα φέρνουν το κοινό σε επαφή με τις νέες τάσεις στο θέατρο, το χορό και τη μουσική αλλά και θεάματα κλασικού ρεπερτορίου. Έμφαση δίνεται στις παραστάσεις που παρουσιάζονται πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, οι οποίες επιλέγονται με κριτήριο τη δημιουργική τους πρωτοπορία.

Ειδικότερα, ο προγραμματισμός του «Θεάτρου» περιλαμβάνει:
  • Σύγχρονα καλλιτεχνικά σχήματα που αντικατοπτρίζουν τις νέες τάσεις στο θέατρο, το χορό και τη μουσική
  • Παραστάσεις κλασικού ρεπερτορίου
  • Φεστιβάλ θεάτρου, χορού και μουσικής
  • Συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς
  • Θεάματα υψηλών σκηνικών και τεχνολογικών απαιτήσεων που θα αξιοποιούν τις ιδιαίτερες τεχνικές δυνατότητες του «Θεάτρου»
  • Παιδικό θέατρο
  • Συνέδρια
  • Εκθέσεις και παράλληλες δραστηριότητες σχετικές με την παράσταση που παρουσιάζεται

ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟΝ»

Η κτηριακή υποδομή του «Θεάτρου» αποτελείται από:

Την αίθουσα «Αντιγόνη». Η κύρια αίθουσα του «Θεάτρου» προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως ευέλικτος χώρος πολλαπλών χρήσεων. Έχει κύριο χαρακτηριστικό την πολυμορφικότητα και την ευελιξία στη διαμόρφωση και διάταξη των θέσεων και της σκηνής.
Είναι εξοπλισμένη με άρτιο οπτικοακουστικό εξοπλισμό που υποστηρίζει τόσο τον παραδοσιακό θεατρικό φωτισμό όσο και τα πλέον εξελιγμένα γραφικά αποδιδόμενα σκηνικά, τα τρισδιάστατα γραφιστικά υπολογιστών, τα συστήματα ήχου υψηλής απόδοσης καθώς επίσης και τα συστήματα ειδικών εφέ. Η αίθουσα «Αντιγόνη» διαθέτει πλήρη και υπερσύγχρονο συνεδριακό εξοπλισμό και έχει τη δυνατότητα υποστήριξης ζωντανών συνδέσεων εικόνας και ήχου.

Με δυνατότητα 12 διαφορετικών διατάξεων μπορεί να φιλοξενεί ποικίλες σε απαιτήσεις και διαφορετικές σε μέγεθος παραγωγές. Ενδεικτικά:
  • Διάταξη «κλασική θεατρική σκηνή». Υπάρχουν καθίσματα στο pit της ορχήστρας, στην πλατεία και στον εξώστη. Μέγιστη χωρητικότητα 967 θέσεις ή 820 θέσεις στην περίπτωση που το pit φιλοξενεί, για τις ανάγκες της παράστασης, ορχήστρα.
  • Διάταξη «κυκλικό θέατρο». Η σκηνή αναπτύσσεται στο κέντρο της αίθουσας και οι θεατές είναι καθισμένοι σε πτέρυγες γύρω από αυτή. Μέγιστη χωρητικότητα περίπου 650 θέσεις.
  • Διάταξη «επιμήκης σκηνή». Η σκηνή αναπτύσσεται κατά μήκος της αίθουσας και οι θέσεις αντικριστά. Μέγιστη χωρητικότητα περίπου 650 θέσεις.
  • Συνεδριακή διάταξη. Πλήρης ανάπτυξη με καθίσματα και στο χώρο της σκηνής, κατάλληλη κυρίως για συνεδριακή χρήση. Μέγιστη χωρητικότητα 1.346 θέσεις.
  • Πλήρως ενοποιημένη επίπεδη αίθουσα/σκηνή για ειδικές εκδηλώσεις και εκθέσεις.
Ο χώρος της σκηνής έχει διαστάσεις 30 x 12 μέτρα.

Την αίθουσα «Ιφιγένεια». Η δεύτερη αίθουσα αποτελεί επίσης έναν ευέλικτο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεατρικές παραστάσεις, παραστατικές τέχνες, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις, συνεδριάσεις κτλ. με μέγιστη χωρητικότητα 650 άτομα. Ένα τμήμα της «Ιφιγένειας» ενοποιείται με την «Αντιγόνη» προκειμένου να σχηματίσει το θεωρείο της κύριας αίθουσας. Εναλλακτικά, ένα πρόσθετο διαχωριστικό απομονώνει το χώρο, διατηρώντας έτσι τις δύο αίθουσες ανεξάρτητες και ακουστικά απομονωμένες μεταξύ τους.
Η αίθουσα «Ιφιγένεια» έχει επιπλέον τη δυνατότητα να διαιρείται σε τρεις αίθουσες ανεξάρτητες και ακουστικά απομονωμένες μεταξύ τους. Επίσης έχει ανεξάρτητη αίθουσα ελέγχου που υποστηρίζει όλες τις προτεινόμενες διαρρυθμίσεις καθισμάτων και σκηνής, καθώς και δυνατότητα για ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε άλλο σημείο.

Τα φουαγιέ του «Θεάτρου» (προθάλαμοι) και τους χώρους κοινού. Το «Θέατρον» έχει τρία φουαγιέ συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ., ένα σε κάθε επίπεδο του «Θεάτρου». Τα φουαγιέ διαθέτουν εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο και τρία κυλικεία. Έχουν φυσικό φωτισμό και σύγχρονη αισθητική. Όλα τα φουαγιέ είναι εξοπλισμένα με οθόνες αναμετάδοσης εικόνας και δυνατότητα ψηφιακής επικοινωνίας. Παράλληλα με τη χρήση τους ως χώροι υποδοχής του «Θεάτρου» θα φιλοξενούν εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις.

Επιπλέον το «Θέατρον» περιλαμβάνει συμπληρωματικές μικρές αίθουσες, αίθουσα δοκιμών (προβών) στο τμήμα κάτω από την πλατεία της κύριας αίθουσας, πολλά και πλήρως εξοπλισμένα καμαρίνια καλλιτεχνών, χώρους τεχνικής υποστήριξης και τεχνικών λειτουργιών καθώς και χώρους γραφείων και διοικητικής μέριμνας.

«ΘEATΡΟΝ»
Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254
Ταύρος 177 78
Τηλ.: 212 254 0000
Fax: 212 254 0123
www.theatron254.gr



«ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος κλείνει 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Σε αυτά τα χρόνια επιδεικνύει σημαντικό έργο έχοντας καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Πέρυσι απέκτησε τη «Θόλο», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, μεταξύ άλλων, υλοποιεί στο Πολιτιστικό του Κέντρο, τον «Ελληνικό Κόσμο», μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο μοναδικός οργανισμός στον κόσμο που αξιοποιεί την τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, είναι ο δεύτερος οργανισμός παγκοσμίως που εγκαθιστά τέτοιου είδους πρωτοποριακά συστήματα σε μουσειακό χώρο ανοιχτό στο κοινό. Οι παραγωγές του Ιδρύματος διαμορφώνονται και υλοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από ομάδα μόνιμων συνεργατών.

Επικοινωνία για εκπροσώπους ΜΜΕ:

IME
κα Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΙΜΕ
Τηλ.: 212 254 0318
lida@ime.gr



Progressive
Φωτεινή Μπαμπανάρα, Head of Corporate Communications & Media Relations
Tηλ.: 210 7247300
fbabanara@progressivepr.gr



Συννημένα αρχεία:
Factsheet_theatron
Factsheet_ellinikoskosmos


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

20-03-2008
Φωτογραφίες από τον εορτασμό των δέκα χρόνων του «Ελληνικού Κόσμου» και την έναρξη λειτουργίας του νέου κτηρίου «Θέατρον» στις 20 και στις 21 Μαρτίου 2008


20-03-2008
Φωτογραφίες από το «Θέατρον» του νέου υπερσύγχρονου πολιτιστικού χώρου του «Ελληνικού Κόσμου»


18-03-2008
Φωτογραφίες από τη συνέντευξη τύπου για το «Θέατρον»


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ