Έτος:  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
18-04-2008
«Η γη είναι το σπίτι μας»


Μια νέα παραγωγή με θέμα το περιβάλλον και τίτλο «Η γη είναι το σπίτι μας» προστίθεται στις προβολές της «Θόλου», του θεάτρου Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου». To νέο πρόγραμμα είναι παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Vodafone Group Foundation.

Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της «Θόλου», το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού χρησιμοποιεί ως μέσο τη σύγχρονη τεχνολογία για να συνεισφέρει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη, το περιβάλλον και την προστασία του.

Η παραγωγή «Η γη είναι το σπίτι μας» διαρκεί περίπου 40 λεπτά και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Περιλαμβάνει μία ταινία, η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε τρισδιάστατα γραφικά και απαντά σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν το περιβάλλον και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί καθένας να συμβάλει στην προστασία του μέσα από καθημερινές απλές πρακτικές. Mετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων, όπου το κοινό καλείται να συμμετάσχει ενεργά, δοκιμάζοντας τις γνώσεις του πάνω σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον.

Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και οι κλιματικές αλλαγές, η διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η διαχείριση των αποβλήτων και η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, είναι μερικά από τα ζητήματα που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας όλων και θίγονται στο πρόγραμμα. Επίσης, στη νέα παραγωγή της «Θόλου» παρουσιάζονται με εύληπτο τρόπο απλές καθημερινές συνήθειες που μπορεί καθένας από εμάς να εφαρμόζει, προκειμένου να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

To πρόγραμμα «Η γη είναι το σπίτι μας» θα ενταχθεί στο καθημερινό πρόγραμμα προβολών της «Θόλου» από Δευτέρα έως Κυριακή.

Συντελεστές της παραγωγής:

Σενάριο: Άγγελος Κοβότσος
Ιδέα παιχνιδιού: Δημήτρης Εφραίμογλου, Διευθύνων Σύμβουλος ΙΜΕ
Διεύθυνση παραγωγής & σκηνοθεσία τρισδιάστατων γραφικών: Βαγγέλης Χριστοδούλου
Παιχνίδι ερωτήσεων: Τμήμα Πολυμέσων ΙΜΕ
Εισαγωγικό βίντεο: Σπύρος Τσιφτσής
Eκτέλεση παιχνιδιού: Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών ΙΜΕ

Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος

www.helllenic-cosmos.gr, www.tholos254.gr
http://earth.tholos254.gr/
Κρατήσεις θέσεων: τηλ. 212 254 0000


      Με την ευγενική υποστήριξη
«ΘΟΛΟΣ» (http://www.tholos254.gr/)
Η «Θόλος», που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2006 στον «Ελληνικό Κόσμο», αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, που με τις τεχνολογικές και εκπαιδευτικές του δυνατότητες τοποθετεί την Ελλάδα σε εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Η «Θόλος» είναι ένα υπερσύγχρονο ημισφαιρικό θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας χωρητικότητας 132 ατόμων. Πρόκειται για ένα κτήριο υψηλής αρχιτεκτονικής, με μοναδική τεχνολογική υποδομή, το οποίο φιλοξενεί τις ψηφιακές παραγωγές του ΙΜΕ.
Με το πρωτοποριακό σχήμα σφαίρας, η «Θόλος» στεγάζει ένα υπερσύγχρονο σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας και φιλοξενεί ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα: την παρουσίαση, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στερεοσκοπικής προβολής σε ολόκληρη την ημισφαιρική επιφάνεια, δίνοντας παράλληλα δυνατότητες ενσωμάτωσης πραγματικών δρώμενων στον εικονικό χώρο, όπως θεατρικών δράσεων, ζωντανής μουσικής κ.ά. Με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών, τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας και ήχου υψηλής ποιότητας, ο θεατής βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία εμβύθισης στον εικονικό κόσμο. Η δεύτερη καινοτομία της «Θόλου» είναι ότι ο εξοπλισμός κάθε θέσης με χειριστήριο επιτρέπει στους θεατές να αλληλεπιδρούν με αυτό που βλέπουν επιλέγοντας κάθε φορά την εξέλιξη του σεναρίου και καθορίζοντας έτσι οι ίδιοι την εμπειρία τους. Στη «Θόλο» δεν προβάλλεται απλώς ένα βίντεο με μηδενική δυνατότητα παρέμβασης. Αντίθετα, κάθε φορά που οι θεατές επιλέγουν την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν, ο υπερυπολογιστής που υποστηρίζει τη λειτουργία της «Θόλου» δημιουργεί εξαρχής –και με ρυθμό 360 εικόνων το δευτερόλεπτο– αυτό που το κοινό αποφάσισε να δει. Σημαντικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας της «Θόλου» είναι επίσης η ένταξή της σε διεθνές δίκτυο αντίστοιχων θεάτρων, με στόχο την ανταλλαγή της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας τους στη λειτουργία αλλά και την παραγωγή των προγραμμάτων που προβάλλονται. Οι τρεις πρώτες παραγωγές που δημιουργήθηκαν για τη «Θόλο» έχουν θέμα την Αρχαία Αγορά της Αθήνας σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της: την Κλασική, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί όλες τις αλλαγές στις λειτουργίες του χώρου μέσα από τις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές τροποποιήσεις.
Στις τρεις αυτές παραγωγές προστίθεται τώρα η νέα ταινία «Η γη είναι το σπίτι μας», που αφορά ένα από τα πιο καίρια ζητήματα που μας απασχολούν, το περιβάλλον. Όλες οι παραγωγές που προβάλλονται στη «Θόλο» αποτελούν έργο ομάδας εξειδικευμένων στελεχών του ΙΜΕ και καλύπτουν θεματολογία σχετική με τους στόχους του Ιδρύματος.Πολιτιστικό Κέντρο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος έκλεισε 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο χώρος με τις περισσότερες επισκέψεις μαθητών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ φέτος το Μάρτιο, κατά την εκδήλωση εορτασμού των 10 χρόνων του «Ελληνικού Κόσμου», ξεκίνησε τη λειτουργία του ακόμα ένα κτήριο, το «Θέατρον».


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

18-04-2008
Στιγμιότυπα από την τρισδιάστατη προβολή και το διαδραστικό παιχνίδι «Η Γη είναι το σπίτι μας» στη «Θόλο»


  

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ