Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
25-09-2008
Ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς


O «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, συμμετέχει και φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έχουν θέμα την «Κατοικία». Από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2008, ο «Ελληνικός Κόσμος» θα προσφέρει δωρεάν είσοδο σε τρεις παραγωγές του: το ντοκιμαντέρ «Ερμογένους οίκος»,  στην Αίθουσα Προβολών, και τις παραγωγές Εικονικής Πραγματικότητας «Αναστηλώστε το Ασκληπιείο της Αρχαίας Μεσσήνης» και «Το εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία», που παρουσιάζονται στην «Κιβωτό».

Η Ελλάδα συμμετέχει για 13η συνεχή χρονιά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μια κορυφαία διοργάνωση που υποστηρίζεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στόχος του θεσμού είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συμβάλει στη διεξαγωγή ενός διαπολιτισμικού διαλόγου.

Στη φετινή διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από «οικείες ιστορίες» να αντιληφθούν την «Κατοικία», όχι μόνον ως χώρο αλλά και ως έννοια, εκτός των στενών σημασιολογικών και συνοριακών της ορίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τις εξής παραγωγές:

- Το ντοκιμαντέρ «Ερμογένους οίκος», μια αναπαράσταση της τυπικής κατοικίας της Πριήνης, με αποκλειστική χρήση τρισδιάστατων γραφικών. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο βασίζεται στις έρευνες του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βερολίνου δρ. Wolfram Hoepfner, παρουσιάζει τη διαρρύθμιση και τη λειτουργικότητα της κατοικίας κατά την Κλασική περίοδο και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο εξολοκλήρου ψηφιακό περιεχόμενό του. Συμμετείχε στην έκθεση "The Greek Classical Period - Illusion or Reality", στο τμήμα "Proportion, Measurement, Precision and Grandeur", που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη και στο Βερολίνο το 2002, ενώ αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Altes Museum στο Βερολίνο. Παράλληλα, έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών αρχαιολογικού περιεχομένου και έχει αποσπάσει μνεία στο Φεστιβάλ του Όρεγκον των ΗΠΑ.

-Την παραγωγή «Αναστηλώστε το Ασκληπιείο της Αρχαίας Μεσσήνης», μια διαδραστική περιήγηση που παρουσιάζει τη διαδικασία της εικονικής φωτορεαλιστικής «ανακατασκευής» του ναού. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να χειριστούν μεμονωμένα αρχιτεκτονικά μέλη και να πειραματιστούν πάνω σε διαφορετικές αρχιτεκτονικές υποθέσεις. Η επιλογή του ναού του Ασκληπιού στην αρχαία Μεσσήνη έγινε λόγω του ότι αποτελούσε σημαντικό λατρευτικό κέντρο των Ελληνιστικών χρόνων.

- «Το εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία», μια διαδραστική εικονική εμπειρία που επιτρέπει στους επισκέπτες να γνωρίσουν το γλύπτη Φειδία και το ξακουστό άγαλμα του Δία, ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι επισκέπτες γίνονται βοηθοί του γλύπτη, χρησιμοποιούν τα εργαλεία του και συμμετέχουν στην κατασκευή του αγάλματος. Μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους, αντλούν πολύτιμες πληροφορίες για τα εργαλεία, τα υλικά και τον τρόπο επεξεργασίας τους, για τις μεθόδους εφαρμογής των υλικών στην κατασκευή του αγάλματος, για τη διαδικασία που ακολουθεί ο γλύπτης και φυσικά για την αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η είσοδος στις συγκεκριμένες προβολές, κατά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ελεύθερη, ενώ η Παρασκευή είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.

Οι ώρες προβολών είναι:

Παρασκευή 26/9/08
«Ερμογένους οίκος»:
 

Αίθουσα Προβολών
10.00 & 10.30 (2 προβολές)
«Αναστηλώστε το Ασκληπιείο
της Αρχαίας Μεσσήνης»
«Κιβωτός»
10.00, 12.00 & 14.00
«Το εργαστήρι του Φειδία
στην Ολυμπία»
«Κιβωτός»
11.00-13.00
Σάββατο 27/9/08 Κλειστά
Κυριακή 28/9/08
«Ερμογένους οίκος»:
 

Αίθουσα Προβολών
14.00 & 14.30
«Αναστηλώστε το Ασκληπιείο
της Αρχαίας Μεσσήνης»
«Κιβωτός»
11.00-13.00

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254
Ταύρος 177 78 
Τηλ.: +30 212 254 0000


Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού (www.ime.gr) ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, υλοποιεί εκθέσεις, προβολές Εικονικής Πραγματικότητας και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»
Ο «Ελληνικός Κόσμος» (www.hellenic-cosmos.gr), το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς 254, εγκαινιάστηκε το 1998 και φέτος έκλεισε 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί στο χώρο με τις περισσότερες επισκέψεις μαθητών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Θέατρον», ένας νέος πολυδύναμος πολιτιστικός χώρος, πολλαπλών δυνατοτήτων.


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

25-09-2008
Ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ