Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
12-11-2008
Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ του Λάκη Λαζόπουλου


Πρωταγωνιστούν ο Λάκης Λαζόπουλος και η Χρύσα Ρώπα

Αυτόν τον χειμώνα ο Λάκης Λαζόπουλος ανεβαίνει πάνω στη στέγη. Ακολουθώντας ακριβώς την πορεία των νεύρων του μέσου Έλληνα. Ένα σπίτι βουλιάζει, το ποτάμι ξεχείλισε, δεν θα μείνει κανείς. Το ποτάμι τα παρασύρει όλα!

Πάνω στη στέγη ο Λάκης Λαζόπουλος, ως  σύγχρονος Οδυσσέας, βουλιάζει όπως βουλιάζει και η ζωή μας στο σήμερα. Το παρελθόν αρχίζει να χτυπά επιτακτικά την πόρτα και ζητάει να πάρει θέση. Η ιστορία του νεοέλληνα από το 1960 έως το σήμερα, η διάλυση του εμείς, η άνοδος του εγώ, η κάθοδος των συναισθημάτων, το πέρασμα στη διαφθορά, η γελοιοποίηση του Έλληνα στην ιστορία.

Η Χρύσα Ρώπα, ως σύγχρονη Πηνελόπη, προσπαθεί να κρατήσει το σπίτι, το παιδί, την ζωή που χάνεται. Όμως ο έρωτας και η αγάπη συνθλίβονται στα χρόνια της απιστίας και της απληστίας.

Αυτόν τον χειμώνα όλοι οι Έλληνες θα ανέβουνε πάνω στη στέγη μαζί με τον Λάκη Λαζόπουλο.

Ο Οδυσσέας είναι ο σύγχρονος Έλληνας που βγαίνει από τα ρούχα του, βγαίνει από το σπίτι του, βγαίνει από τον εαυτό του, του βγαίνει η ψυχή καθημερινά, του τη βγάζουν και του τη δίνουν στο χέρι. Είναι τα βιώματα του, η ζωή που του αρνούνται, η ζωή που τον προσπερνά, η ζωή που του έμαθαν να ζει σα να ζει.

Βιοπαλαιστής από τα γονίδιά του ο ‘Έλληνας κουβαλά πάντα μαζί του τη μάνα, τον πατέρα, τα αδέρφια, τη γυναίκα, το παιδί, την πεθερά, τους θείους και προσπαθεί να τους βολέψει όλους. Έτσι θα φτάσει στο σήμερα. Το κυνήγι του χρήματος θα τον οδηγήσει στις μίζες, στα ρουσφέτια, στις προμήθειες, στη χαμένη Ελλάδα του 2008, στα χαμένα όνειρα.

Και μια μέρα ξυπνά και τα έχει καταφέρει! Πολλά λεφτά, μεγάλο σπίτι, φιλιππινέζες, αυτοκίνητα, σκάφος, χλιδάτες διακοπές στην Ψαρού, και τα νεύρα του είναι και αυτά πολυτελείας!
Τι άλλο να ζητήσει;
Η ντομάτα, η φέτα και η ελιά περνούν στην παρανομία. Τώρα τον λόγο έχει το σούσι.

Ο βιοπαλαιστής στη στέγη είναι το χιούμορ της απόγνωσης, είναι το χιούμορ της λύτρωσης. Ο βιοπαλαιστής της στέγης είμαστε εμείς.

Ο Λάκης Λαζόπουλος γράφει και σκηνοθετεί τον βιοπαλαιστή και ερμηνεύει τον πολύπαθο ήρωα της καρδιάς μας. Η Χρύσα Ρώπα ερμηνεύει τη γυναικεία οπτική, αντιπροσωπεύει τη γυναικεία λογική και υψώνει τη γυναικεία φωνή, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό!

Ο θίασος ενδυναμώνεται με τις συμμετοχές των νεαρών ηθοποιών που πλαισιώνουν το ζευγάρι και συμπληρώνουν τον βίο του ήρωα.

Παίζουν οι Αντουλινάκη Μαρία, Βλάχος Πάνος, Γούσιας Μπάμπης, Διακοπαναγιώτου Μαρία, Καζαντζιάν Σοφία, Λίτινας Τίτος, Μπατσή Σύνθια, Παναγιωτίδου Χριστίνα, Τριανταφύλλου Άγγελος, Τσιτομενέα Χαρά, Τσούνης Σόλων, Φυλακτού Ανδρέας. Εμφανίζονται οι χορευτές Κωστόπουλος Γιώργος και Στεφανίδου Ροδή. 

Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, στενού συνεργάτη του Λάκη Λαζόπουλου τα τελευταία χρόνια, μεταφέρουν την σκληρή πραγματικότητα σ' έναν υδάτινο κόσμο που κινείται συνεχώς. Ένα μοναδικό σκηνικό στην μεγαλύτερη ίσως θεατρική παραγωγή.

Οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ δημιουργούν την ατμόσφαιρα και αποδίδουν εκπληκτικά την αίσθηση που συνέλαβε ο συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου είναι ποτισμένα με την αλήθεια των ηρώων και με το άρωμα της καθημερινής ζωής.

Οι κινησιολογικές παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Ρήγου κάνουν την κίνηση να ξεπερνά το σώμα και να φτάνει κατευθείαν στην ψυχή.

Τα βίντεο που ετοίμασε ο Αλέξανδρος Γραμματόπουλος αποδίδουν πλήρως το υποκειμενικό βλέμμα του Οδυσσέα την ώρα που βουλιάζει.

Τέλος η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, η μουσική πάνω από τα λόγια, η μουσική πάνω από τα βλέμματα, η μουσική μέσα στην καρδιά μας. Η μουσική και τα λόγια, ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Λάκης Λαζόπουλος, ενώνουν ευαισθησίες και συναισθήματα, κοινά βιώματα και παράλληλες πορείες, ντύνουν την παράσταση με δύναμη, ένταση και ορμητική ειλικρίνεια των τραγουδιών του Σταμάτη Κραουνάκη πάνω σε στίχους Λάκη Λαζόπουλου.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αντιγόνη, στο καινούργιο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, γιατί εκεί μπόρεσε να χωρέσει το όνειρο του βιοπαλαιστή στη στέγη. Μία μοναδική σκηνή, ένα μοναδικό θέατρο υψηλών προδιαγραφών και ευτυχώς θέσεις parking για όλους!



Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια) στάση ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά) στάση ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

12-11-2008
Ο ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ του Λάκη Λαζόπουλου


copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ