Έτος:  2024  2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000

< Επιστροφή
02-02-2009
Μια αίθουσα με 400 θεατρικές κούκλες σας περιμένει στον «Ελληνικό Κόσμο»


Με απόλυτη επιτυχία συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με την κα Αριάδνη Νόβακ. Μέσα από τη συνεργασία αυτή, δημιουργήθηκε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στην Ελλάδα, με 400 περίπου χειροποίητες θεατρικές κούκλες απ’ όλο τον κόσμο, που σε συνδυασμό με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού και υλοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
 
Το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει οργανωθεί ως εξής: Στην αρχή, οι επισκέπτες ξεναγούνται στη συλλογή θεατρικών κουκλών διάφορων μεγεθών, τεχνικών και υλικών, οι οποίες προέρχονται από σπουδαίους Έλληνες και ξένους κουκλοπαίχτες. Η περιήγηση στην πλούσια αυτή συλλογή θα ωθήσει τα παιδιά να πειραματιστούν και τα ίδια τόσο στην κατασκευή όσο και στη χρήση της θεατρικής κούκλας.
 
Εν συνεχεία, οι μικροί μας φίλοι παρακολουθούν την παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Η Ευρώπη στην Κρήτη». Στην παράσταση παρουσιάζονται πολλές και διαφορετικές κούκλες, ενώ προβάλλονται θεατρικές τεχνικές όπως οι σκιές και το μαύρο θέατρο.

Η παράσταση εστιάζεται στη διαχρονική σημασία των δώρων του Δία προς την Ευρώπη, για να αναδείξει με παιγνιώδη τρόπο τις αξίες των Μινωιτών, όπως την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαρκή τους προσπάθεια για ασφάλεια και ειρήνη, δηλαδή αξίες που μας αφορούν όλους.

Μετά την παράσταση μερικά από τα παιδιά έρχονται πίσω από τη σκηνή και επαναλαμβάνουν (με τη βοήθεια κουκλοπαιχτών) σκηνές του έργου. Στη συνέχεια, κάθε παιδί θα κρατήσει στα χέρια του μία δαχτυλόκουκλα και μία γαντόκουκλα και, με τις οδηγίες των κουκλοπαιχτών, θα μάθει απλές κινήσεις και μυστικά που ζωντανεύουν τις κούκλες και τις μετατρέπουν σε θεατρικούς ήρωες.
 
Το πρόγραμμα «Μαρότες, γιγαντόκουκλες, σκιές, αντικείμενα και άλλα στην παράσταση "Η Ευρώπη στην Κρήτη"» δέχεται καθημερινά μαθητές από δημοτικά και νηπιαγωγεία όλης της Ελλάδας.
 
Ο αγαπημένος προορισμός των παιδιών και τη φετινή χρονιά είναι ο «Ελληνικός Κόσμος», ένας κόσμος γνώσης και δημιουργίας. Με ευρύ φάσμα από σχολικά αλλά και Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν οι μουσειοπαιδαγωγοί του ΙΜΕ, τα παιδιά γνωρίζουν την πλούσια ελληνική αλλά και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση και επιμορφώνονται δημιουργικά.


Λίγα λόγια για τον «Ελληνικό Κόσμο»
Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (www.hellenic-cosmos.gr), εγκαινιάστηκε το 1998 και έχει κλείσει 10 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο διάστημα αυτό ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει αναδειχθεί ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα σε επισκέψεις μαθητών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, έχει καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο, όπου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Το Μάρτιο του 2007 εγκαινιάστηκε η «Θόλος», το νέο υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας, ενώ το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησε τη λειτουργία του το «ΘΕΑΤΡΟΝ».
Tα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου» (http://edu.ime.gr/). Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό-Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΙΜΕ. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα από πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, που δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να επιμορφωθούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.



Για περισσότερες πληροφορίες: κα Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΙΜΕ, τηλ. 212 254 0444 ή 212 254 000 (κωδικός 0444).


Σχετικά αρχεία φωτογραφιών:

02-02-2009
Μια αίθουσα με 400 θεατρικές κούκλες σας περιμένει στον «Ελληνικό Κόσμο»


 

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ