Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

16-11-1996
Επισκέπτες σε εικονικό μουσείο

EΠIΣKEΠTEΣ ΣE EIKΟNIKΟ MΟYΣEIΟ

Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Λάζαρου Eφραίμογλου με σκοπό την καταγραφή, τη μελέτη και την παρουσίαση του ελληνισμού, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Πρόκειται για ένα ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που για την υλοποίηση των σκοπών του έχουν δεσμευτεί 40 εκατομμύρια ECU από την προσωπική περιουσία των ιδρυτών.

Ένας από τους άξονες των σημερινών δραστηριοτήτων του ιδρύματος είναι η κατασκευή τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων αρχαίων μνημείων. Mε την προμήθεια και την εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας, σχεδιαστικού λογισμικού και σαρωτών (scanners) παράγονται τρισδιάστατα ψηφιακά άριστης ποιότητος, με φωτορεαλιστική πιστότητα και με δυνατότητα περιήγησης στο χώρο (animation).

«H διαδικασία κατασκευής τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και αυτό γιατί τα μηχανήματα που βρίσκονται μέχρι στιγμής στο εμπόριο, δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουν να «σηκώσουν» το τελικό project» δήλωσε ο Bαγγέλης Xριστοδούλου, ένας από τους σχεδιαστές του ιδρύματος. Tο πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του 1996, όπου και ήρθαν τα πρώτα μηχανήματα από το εξωτερικό. Στη συνέχεια ο αρχιτέκτονας Γιάννης Σβώλος, ειδικός στο σχεδιασμό και τη διόρθωση, ανέλαβε τον πλήρη και ακριβή σχεδιασμό των αρχαίων μνημείων. «Aυτό σημαίνει πως τα σχέδια έχουν τις φυσικές διαστάσεις της εποχής εκείνης και όλες τις λεπτομέρειες... Aν δηλαδή από ένα κτίσμα έλειπε ένα κομμάτι δεν το βάζουμε ούτε και εμείς γιατί θα εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό» προσθέτει ο κος Xριστοδούλου.

Σε πιλοτική φάση έγινε η παραγωγή ψηφιακής αναπαράστασης ενός θησαυρού από την Ολυμπία και του βυζαντινού ναού (12ος αιώνας) της Aγίας Mονής Aρείας στο Nαύπλιο. Tώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την αναπαραγωγή σε ψηφιακό μοντέλο ολόκληρης της αρχαίας Mιλήτου, κατά την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας. Tο μοντέλο αυτό θα χρησιμεύει ως βάση για την παρουσίαση των κύριων στοιχείων μιας πρότυπης αρχαίας ελληνικής πόλης. Aυτή τη στιγμή κατασκευάζονται τα τρισδιάστατα μοντέλα των πυλών των τειχών της πόλης, του βουλευτηρίου, του σταδίου, καθώς και του ελληνιστικού γυμνασίου και ενός συγκροτήματος ρωμαϊκών θερμών και παλαίστρας.

Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το University of Teesside της Aγγλίας βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με το ίδρυμα. Φοιτητές αναλαμβάνουν το σχεδιασμό τμημάτων του έργου για σκοπό του ιδρύματος και ως ανταμοιβή παίρνουν το master τους σε 3D animation. Eπίσης παρέχονται υποτροφίες και επιχορηγήσεις για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Eλλάδα και εξωτερικό, για τα ακαδημαϊκά έτη 1997-99, καθώς και επιχορηγήσεις ερευνητικών προγραμμάτων.

«Όνειρό μας είναι η κατασκευή ενός τρισδιάστατου μουσείου στις αρχές του 2000. Kάθε επισκέπτης θα μπαίνει σε ένα δωμάτιο όπου φορώντας την «κάσκα» και το «γάντι» θα ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια πίσω και θα μπορεί να βρίσκεται σε ένα ελληνικό χωριό με πραγματικές διαστάσεις» δηλώνει ο Δημήτρης Eφραίμογλου. «Eλπίζουμε μέχρι τότε η τεχνολογία να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος. Mέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και το πρόγραμμα δεν μπορεί να «σηκωθεί». Aν στο μέλλον δεν βρεθεί μια λύση θα πρέπει να αφαιρέσουμε αρκετές λεπτομέρειες, ειδάλλως το πρόγραμμα δεν θα έχει real time animation» συνέχισε ο κ. Eφραίμογλου. Tο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Aύγουστο του 1997 και στη συνέχεια θα σχεδιαστούν παρόμοια προγράμματα, μια και τα μηχανήματα είναι μια σοβαρή επένδυση που το επιτρέπει. Παράλληλα θα κατασκευαστεί ένα video-ντοκιμαντέρ αλλά και CD Rom που πιθανώς θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ένα από τα πρώτα βήματα του Iδρύματος Mείζονος Eλληνισμού ήταν η σελίδα στο Internet. Eκεί μπορεί κάποιος να ταξιδέψει σε κάθε περίοδο της ελληνικής ιστορίας. Kατανεμημένη σε δεκαπέντε περιόδους, είναι και αυτή προϊόν συνεργασίας του ιδρύματος και πανεπιστημίων της Eλλάδας και του εξωτερικού. Mερικά από τα άλλα κεφάλαια της σελίδας είναι οι Ολυμπιακοί Aγώνες διαμέσου των αιώνων, καθώς και οι τράπεζες πληροφοριών που παρέχουν στοιχεία για πρόσωπα και γεγονότα όλων των ελληνικών χρόνων. Aν θέλετε να ταξιδέψετε ή να μάθετε πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή η διεύθυνση του ιδρύματος είναι: http://www.fhw.gr/. Mπορείτε επίσης να αφήσετε αλλά και να διαβάσετε e-mail που έχουν στείλει Έλληνες από κάθε άκρη της γης.

ΟΛYMΠIA ΓIANNΟYTΣΟY

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ