Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

01-01-1997
Περιλήψεις δημοσιευμάτων έτους 1997

Παρουσίαση του Iδρύματος και των δραστηριοτήτων του κάνει στο 42ο τεύχος του (3o τρίμηνο 1997) το περιοδικό «Παρεμβολή» της Xριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης. Tο περιοδικό χαρακτηρίζει εντυπωσιακή την «προσπάθεια για την κατασκευή τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων ελληνικών μνημείων με φωτορεαλιστική πιστότητα και δυνατότητα περιήγησης στο χώρο», ενώ παράλληλα αναφέρεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα που ετοιμάζει το Ίδρυμα.


Το εβδομαδιαίο περιοδικό «Σύγχρονη Διαφήμιση» στο τεύχος της 25ης Σεπτεμβρίου 1997 κάνει αναφορά στο ΙΜΕ για την ανάθεση του συνόλου του προγράμματος ολοκληρωμένης επικοινωνίας του σε διαφημιστική εταιρεία.


Στο περιοδικό «Αρχαιολογία» του Oκτωβρίου-Δεκεμβρίου 1997, ο κ. Γεράσιμος Κέκκερης, Λέκτορας στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΔΠΘ της Ξάνθης, και ο κ. Μιχάλης Δουλγερίδης από τη Δ/νση Καλλιτεχνικής Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, υπογράφουν το άρθρο με τίτλο «Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία στο Δίκτυο Internet».

Στο άρθρο γίνεται μία προσπάθεια συγκέντρωσης των σελίδων στο Διαδίκτυο που αφορούν στην ελληνική τέχνη και αρχαιολογία, και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους ενδιαφέρονται να ερευνήσουν τις σχετικές παρουσιάσεις στο Διαδίκτυο (εκπαιδευτικοί ή ιστορικοί της τέχνης). Μεταξύ των ελληνικών σελίδων στο Διαδίκτυο, που άπτονται θεμάτων Τέχνης και Πολιτισμού, το άρθρο περιλαμβάνει και τη σελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (http://www.fhw.gr/). Ανασκόπηση της ελληνικής ιστορίας, κατανεμημένης σε δεκαπέντε περιόδους, καθώς και τράπεζα πληροφοριών που παρέχει στοιχεία για πρόσωπα και γεγονότα της Ελλάδας όλων των εποχών».


Η διμηνιαία τοπική εφημερίδα «Η Στεμνίτσα», στο φύλλο του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1997, δημοσιεύει άρθρο του κ. Απόστολου Κούρου με τίτλο «Διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης» και υπότιτλο «Πρόεδρος και Ψυχή του Ιδρύματος ο Λάζαρος Εφραίμογλου».

Ο κ. Κούρος ξεκινά το άρθρο του σημειώνοντας: «Με αίσθημα υπερηφάνειας, γίναμε κοινωνοί ενός μεγάλου έργου, της δημιουργίας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού». Στη συνέχεια, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του αφενός στη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, στο οποίο θα γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις που θα αφορούν στον Ελληνισμό και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αφετέρου στο κτήριο του Θησείου, το οποίο θα στεγάσει τη διοίκηση του Ιδρύματος, τη βιβλιοθήκη και τα ερευνητικά προγράμματα. Τέλος, κλείνει το άρθρο του τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Συγχαίρουμε τους συμπολίτες μας για το σημαντικό αυτό έργο και την συμβολή τους στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας».


Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στο άρθρο της 28ης Νοεμβρίου 1997, με τίτλο «Με οδηγό το παρελθόν», που υπογράφεται από τον κ. Γιώργο Καρελιά, κάνει εκτενή αναφορά στο έργο του Ιδρύματος.

Στο άρθρο αναλύονται οι στόχοι και οι πολύπλευρες δραστηριότητες του Ιδρύματος. Επιπλέον, επισημαίνεται το ιδιαίτερο βάρος που δίνεται στην αξιοποίηση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων της πληροφορικής και στη χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την παράθεση μαρτυριών, καθώς και (τη δημιουργία) διαδραστικών εκθεμάτων κάθε είδους.


«Ο Ελληνισμός αντεπιτίθεται» γράφει η κα Κατιάνα Ματζερίδου στο άρθρο της στην εφημερίδα «Αθηναϊκή» της 28ης Νοεμβρίου 1997 και τονίζει πως «η ιδιωτική πρωτοβουλία αναλαμβάνει κρατικό πολιτιστικό έργο για τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του ελληνισμού».

Στο άρθρο τονίζεται πως στόχος του Iδρύματος είναι «η κατανόηση του παρελθόντος, ως σημείου αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος, ώστε να μπορέσει να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα».


«Ο ελληνισμός ανατέλλει και πάλι μαζί με ένα καινούργιο Ίδρυμα». Έτσι ξεκινά το άρθρο της η κα Δέσποινα Κουτσομητροπούλου, με τίτλο «Ένα νέο Ίδρυμα πολιτισμού», το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» στις 28 Νοεμβρίου 1997. 

Η κα Δ. Κουτσομητροπούλου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εκθέσεις, στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκδόσεις που έχει ήδη προγραμματίσει το Ίδρυμα για το 1998, καθώς επίσης και στην προσπάθεια του Ιδρύματος να προχωρήσει σε δικές του κινηματογραφικές παραγωγές με αρχαιολογικό και ιστορικό περιεχόμενο.


Το άρθρο της κας Μαρίας Καραφυλλάκη, με τίτλο «Το νέον Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εστία» στις 28 Νοεμβρίου 1997.

Το άρθρο αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και υπογραμμίζει ότι «'Ανευ κρατικής συμπαραστάσεως το ΙΜΕ στηρίζεται εις τους πόρους του ...». Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στην οργάνωση εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη δημιουργία κινηματογραφικών παραγωγών, στη σύνδεση με το Διαδίκτυο, στη συγκρότηση Τράπεζας Πληροφοριών, καθώς και στο «εργαστήριο δια την ανάπτυξιν τρισδιάστατων γραφικών».


Παρουσίαση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και των δραστηριοτήτων του κάνει η εφημερίδα «Αυριανή» της 28ης Νοεμβρίου 1997, σε άρθρο της με τίτλο «Ίδρυμα με στόχο την προώθηση του Ελληνισμού».

Στο άρθρο της κας Κούλας Λειβαδιτάκη δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του προέδρου του Ιδρύματος κ. Λ. Εφραίμογλου, ο οποίος υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «το Ίδρυμα μπορεί να λειτουργήσει και να επιβιώσει από μόνο του και από τις δωρεές των απλών πολιτών». Επίσης, στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορία και τους στόχους του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, καθώς «το ΙΜΕ συνιστά μια αξιόλογη προσπάθεια διάδοσης και ανάδειξης της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού».


Με τίτλο «Απέκτησε στέγη το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» και την υπογραφή της κας Έφης Πολυζώη, το άρθρο της εφημερίδας «Βραδυνή» της 28ης Νοεμβρίου 1997 κάνει ιδιαίτερη μνεία στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων, στην ηλεκτρονική παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο, στη συγκρότηση γενεαλογικών δένδρων καθώς και στη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων μνημείων, ναών, θεάτρων, αλλά και ολόκληρων πόλεων.

Παράλληλα, αναφέρεται στο άρθρο η συνεργασία του Ιδρύματος με το μουσικοσυνθέτη κ. Σταύρο Ξαρχάκο, ο οποίος έχει αναλάβει την επιμέλεια των πολιτιστικών εκδηλώσεων.


Η εφημερίδα «Εξουσία» της 28ης Νοεμβρίου 1997, στο άρθρο του κ. Αντώνη Αντωνόπουλου με τίτλο "«Ζωντανές» οι αρχαίες πόλεις", κάνει μια παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Το ενδιαφέρον του άρθρου επικεντρώνεται στη δημιουργία των τρισδιάστατων γραφικών αναπαραστάσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έως τώρα έχουν γίνει αναπαραστάσεις του Θησαυρού των Μεγαρέων στην αρχαία Ολυμπία και των κυριότερων κτηρίων της ελληνιστικής Μιλήτου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται «οι αναπαραστάσεις του δωρικού ναού της Αθηνάς στην 'Ασσο, των λατρευτικών κτηρίων της Ακρόπολης Ξάνθου κ.ά.».


Η εφημερίδα «Τα Νέα» στο άρθρο της 28ης Νοεμβρίου 1997, με τίτλο «Προβολή της Ελληνικής Ιστορίας μέσω του Internet», κάνει σύντομη παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος.

Στο άρθρο της κας Παρασκευής Κατημερτζή αναφέρεται ότι πρώτος στόχος του Ιδρύματος είναι «η παρουσίαση διεθνώς της Ελληνικής Ιστορίας μέχρι το 1940, γραμμένης ειδικά για το Ίντερνετ». Παράλληλα, γίνεται μνεία του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του Ιδρύματος.


Στην κοσμική στήλη της κας Νίνας Βλάχου, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», φιλοξενήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1997 άρθρο με τίτλο «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΕΙ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ», με αφορμή τη βραδινή εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, για την πρώτη δημόσια παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν «άνθρωποι του πνεύματος, της τέχνης καθώς και εκπρόσωποι όλου του κοινωνικού φάσματος της αθηναϊκής ζωής». Eπίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο «πρωταγωνιστές ήταν τα βίντεο γουόλ, όπου «παντρευόταν» η Ιστορία και η Αρχαιολογία με την τεχνολογία».


Η εφημερίδα «Αυγή» της 29ης Νοεμβρίου 1997 αναφέρεται στις δραστηριότητες του Ιδρύματος με το άρθρο της κας Μαρίας Αδαμοπούλου, με τίτλο «Για τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι το Ίδρυμα «ενεργοποιείται και φιλοδοξεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στα θέματα πολιτισμού στον τόπο μας» και επίσης ότι οργανώνει «πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμβολή καλλιτεχνικών και πνευματικών ανθρώπων την επιμέλεια των οποίων θα έχει ο Σταύρος Ξαρχάκος»


Στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» της 30ής Νοεμβρίου 1997, η κα Ζέφη Κληρονόμου υπογράφει άρθρο με τίτλο «'Ατλας αρχαίων θεάτρων».

Το άρθρο αναφέρεται στην έκθεση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη «Μια Σκηνή για το Διόνυσο - Θεατρικός Χώρος & Αρχαίο Δράμα» Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συγκαταλέγεται μεταξύ των διοργανωτών της έκθεσης. Η έκθεση φιλοξενείται, για το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1997, στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης και έχει ως γενικό συντονιστή τον κ. Σπύρο Μερκούρη. Στα πλαίσια αυτής της έκθεσης ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λ. Εφραίμογλου είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και να μιλήσει αναλυτικά για το υπερσύγχρονο εργαστήριο των τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων, όπου αναβιώνονται πόλεις και μνημεία που δεν υπάρχουν πια ή δε σώζονται στην αρχική τους μορφή, όπως το αρχαίο θέατρο της Μιλήτου. Ο κ. Λ. Εφραίμογλου υπογραμμίζει ότι «με τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας ξαναζωντανεύει η αρχαιότητα ώστε να νιώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς παρήγαγαν τον πολιτισμό που μας έχουν αφήσει κληρονομιά».


Στη διμηνιαία έκδοση της εφημερίδας «Μικρασιατική Ηχώ» του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1997, η οποία εκδίδεται από την «Ένωση Σμυρναίων», ο κ. Νίκος Βικέτος επιμελείται ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Πλούσιος απολογισμός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού».

Το άρθρο γράφτηκε με αφορμή την πρώτη δημόσια παρουσίαση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που έγινε στις 27 Νοεμβρίου 1997 στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Ο κ. Βικέτος συγκεκριμένα αναφέρει: «ο εντυπωσιακός απολογισμός του ΙΜΕ που παρουσίασε ο κ. Εφραίμογλου περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις... εκπαιδευτικά προγράμματα... εκθέσεις για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας... την ηλεκτρονική παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας μέσω του Διαδικτύου... καθώς και την παρουσίαση τρισδιάστατων αναπαραστάσεων». Επίσης, ο κ. Βικέτος σχολίασε στο άρθρο του το ντοκιμαντέρ για τη Μίλητο ως την πρώτη ολοκληρωμένη παραγωγή του ΙΜΕ. Κλείνοντας το άρθρο του αναφέρθηκε στα κτήρια του Ιδρύματος και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Πολιτιστικό Κέντρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «για τη συνθετική παρουσίαση της Ιστορίας, της ζωής και των αξιών του Ελληνισμού δημιουργείται σε έκταση 18 στρεμμάτων στην οδό Πειραιώς 254, ένα πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο».


Ο κ. Μάκης Δεληπέτρος, στην εφημερίδα «Απογευματινή» της 3ης Δεκεμβρίου 1997, παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε άρθρο του με τίτλο «Για να μείνουν ζωντανές οι μνήμες», το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία του κτηρίου των γραφείων της οδού Πουλοπούλου 38 και Εφεστίων.

Ιδιαίτερος είναι ο τρόπος που επιλέγει ο κ. M. Δεληπέτρος για να περιγράψει τις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αν δεν καταλάβατε πολλά, σκεφθείτε κομπιούτερ και ανθρώπους, πολλούς ανθρώπους που χαρτογραφούν, μελετούν, σχεδιάζουν, «αναστηλώνουν» ψηφιακά τα μνημεία του Ελληνισμού, ζωντανεύουν τις πόλεις και τον παλιό κόσμο, ψάχνουν τα γενεαλογικά δένδρα όλων των Μικρασιατών, γυρίζουν ταινίες, κάνουν συναυλίες με την αιγίδα ποιότητας του Ξαρχάκου, ξυπνούν τη μνήμη που υπνώττει στη μέλανα άβυσσο της λήθης και όλα αυτά με προσωπικό κόστος, ακατάδεχτοι στην επιταγή των καιρών για βόλεμα κάτω από τη σκέπη της κρατικής επαιτείας, που κάνει ύποπτα τα Όσια και τα Μεγάλα...».


Στο Σημειωματάριο της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» της 7ης Δεκεμβρίου 1997, η κα Ελένη Μπίστικα υπογράφει άρθρο με τον τίτλο «Η πρώτη παρουσίαση του έργου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού-εθνικό σάλπισμα» το οποίο συνοδεύεται από σκίτσο της κας Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου και απεικονίζει «τον ιδρυτή-πρόεδρο κ. Λ. Εφραίμογλου στο βήμα και το έμβλημα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού φωτισμένο από τους πολυελαίους - σαν τους πίνακες του Βασιλείου!».

Στο άρθρο της η κα Ελ. Μπίστικα κάνει μνεία στον «εμπνευσμένο λόγο» του προέδρου του ΙΜΕ κ. Λ. Εφραίμογλου, ο οποίος στις αίθουσες της Mεγάλης Bρεταννίας και, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και πολυπληθούς κοινού, απαρτιζομένου από μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, ακαδημαϊκούς, καθηγητές, δημοσιογράφους, τεχνοκράτες και καλλιτέχνες, ανέπτυξε τις δραστηριότητες του Ιδρύματος και είπε, μεταξύ άλλων: «Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτή που ξέρουμε κι αυτή που βλέπουμε, αλλά είναι και η πέρα, η μακρινή, η ατελείωτη στο Χώρο και στο Χρόνο».


Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, ήταν προσκεκλημένος των δημοσιογράφων κ.κ. Πηνελόπης Γαβρά και Aντόνη Aλαφογιόργου, στην εκπομπή Πρωινή Ενημέρωση του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΙ», στις 10 Δεκεμβρίου 1997.

Στη συνάντηση αυτή τού δόθηκε η ευκαιρία να σκιαγραφήσει τους στόχους και τα προγράμματα του Ιδρύματος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δημιουργία του σύγχρονα εξοπλισμένου Μουσείου στην οδό Πειραιώς 254, όπου θα δίνεται η δυνατότητα στον Έλληνα επισκέπτη αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, να προσεγγίζει με δέος και την απαιτούμενη σοβαρότητα την ελληνική ιστορία από την 8η χιλιετία π.Χ. έως σήμερα. Ο κ. Λ. Εφραίμογλου τόνισε ότι στο χώρο αυτό ο νέος θα μαθαίνει την ελληνική ιστορία, χρησιμοποιώντας ο ίδιος τους υπολογιστές και με τρόπο ζωντανό και ελκυστικό, θα φτάνει στη γνώση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτείται έντονος ζήλος και ενθουσιασμός, χαρακτηριστικά που διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό του Ιδρύματος. Προς το τέλος της συζήτησης ο κ. Λ. Εφραίμογλου επισήμανε: «Eμείς είμαστε μόνο η σπίθα. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια».


Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ποντίκι» της 11ης Δεκεμβρίου 1997, σε άρθρο της με τίτλο «Πολιτισμός και πληροφορική», της κας Μαρίας Θερμού, παρουσιάζει τις πολύπλευρες δραστηριότητες του Ιδρύματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις «πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων, των οποίων την επιμέλεια θα έχει ο Σταύρος Ξαρχάκος».

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ