Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

28-11-1997
«Σερφ» στον ελληνικό πολιτισμό

Πρόγραμμα Iδρύματος Μείζονος Ελληνισμού: Αναπαραστάσεις αρχαιολογικών χώρων στον κυβερνοχώρο

«Σερφ» στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό



> Η τρισδιάστατη αναπαράσταση
αρχαιολογικών μνημείων, όπως
αυτών στην αρχαία Μίλητο, είναι
ένα από τα πρωτοποριακά
προγράμματα του Ιδρύματος
Μείζονος Ελληνισμού.

Ο ήχος των τζιτζικιών ξεπηδά από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και σας συντροφεύει καθώς ανεβαίνετε μια μια τις κερκίδες στο κοίλον της Επιδαύρου με το «ποντίκι» για ταξιθέτη! Ο χρυσελεφάντινος Δίας σας καρτερεί στο ναό του νεφεληγερέτη στα Ολύμπια, τρισδιάστατος και θεόρατος από την οθόνη του κομπιούτερ, όπως τον έπλασε ο Φειδίας δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν...
Η τρισδιάστατη αναπαράσταση αρχαιολογικών μνημείων, το ψηφιακό «ζωντάνεμα» ολόκληρων πατρίδων του Ελληνισμού, όπως η αρχαία Μίλητος, που δεν σώζονται πια στην ακεραιότητά τους, με τις εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας είναι ένα μόνο από τα πρωτοποριακά προγράμματα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) που από το 1993 «παντρεύει» στις δραστηριότητές του την ιστορία και την αρχαιολογία με την τεχνολογία.

10.000 χρόνια

«Μας ενδιαφέρει να συλλέξουμε υλικό για την ελληνική παρουσία 10.000 χρόνων, όχι για να το διαφυλάξουμε σε κάποια κρύπτη προκειμένου να το ανακαλύψει ο αρχαιολόγος του μέλλοντος, αλλά για να το αξιοποιήσουμε στο σήμερα και το αύριο, γι' αυτό και απευθυνόμαστε κυρίως στα νιάτα», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Δ. Εφραίμογλου, παρουσιάζοντας χθες το έργο του ΙΜΕ. Ενδεικτικά:

  • Ηλεκτρονική παρουσίαση της ιστορίας Ελλάδας και Κύπρου από την 8η χιλιετία ως τις μέρες μας. Χάρη στο καινοτόμο έργο του Ιδρύματος «ταξιδεύουν» ήδη στο INTERNET, διαθέσιμα στους απανταχού ανά την υφήλιο ενδιαφερόμενους, η ιστορία του τόπου μας σε ελληνική και αγγλική γλώσσα. Επισκεφθείτε το μεσαιωνικό Μυστρά, περιηγηθείτε την Παλαιά Βουλή, λάβετε μέρος σε όλες τις Ολυμπιάδες από την άνεση του καναπέ και της οθόνης σας!
  • Αναζητείτε τη ρίζα της γενιάς σας στη Σμύρνη και την Αλικαρνασσό, μαζί με άλλο ενάμισι εκατομμύριο ξεριζωμένων Ελλήνων;
Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο του Ιδρύματος για την καταγωγή σας και θα δείτε το γενεαλογικό σας δένδρο να σχηματίζεται στον υπολογιστή, στα πλαίσια του φιλόδοξου προγράμματος συγκρότησης των γενεαλογικών δένδρων όλων των οικογενειών από τη Μικρά Ασία.

Κτήριο γραφείων του Ιδρύματος θα λειτουργήσει από τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην οδό Πουλοπούλου 38 στο Θησείο, εν όψει της ολοκλήρωσης του Πολιτιστικού Κέντρου που δημιουργείται στην οδό Πειραιώς 254 για να «διασώσει την πολιτισμική μας κληρονομιά στις νεότερες γενιές».

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ