Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

29-11-2009
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ (ΙΜΕ)
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κάθε φορά που πηγαίνω στην Αθήνα, ως επισκέπτρια πλέον, όσο μπορώ γεμίζω τις «μπαταρίες μου» με πολιτιστικά δρώμενα.

Είναι γεγονός ότι η πρωτεύουσα βρίθει πολιτιστικών, όπου, σαν ενοχική συμπεριφορά των πολιτικών μας, αντισταθμίζει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Το τελευταίο ταξίδι με πλούτισε με την επίσκεψη στον Ελληνικό Κόσμο (Ε.Κ) του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), της οικογένειας Λ & Δ Εφραίμογλου. Εκτός από τις πολλές εκδηλώσεις, που επί χρόνια παρουσιάζει το ίδρυμα (διαλέξεις, ταξίδια εικονικής πραγματικότητας σε πόλεις του ιωνικού πολιτισμού, δρώμενα που αφορούν τα παιδιά, «Θέατρον» πρόσφατα, κ.α.), πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η περίφημη Θόλος, απόκτημα των δύο τελευταίων χρόνων. Η Θόλος είναι μια μεταλλική σφαίρα που μοιάζει εξωτερικά με αστρικό πλανήτη. Εσωτερικά διατηρείται το σφαιρικό σχήμα, στη μία πλευρά του οποίου υπάρχουν αμφιθεατρικά τοποθετημένα καθίσματα για 135 άτομα. Είναι οι θεατές ενός μαγευτικού ταξιδιού εικονικής πραγματικότητας, πάνω σε μια οθόνη που καταλαμβάνει όλη την υπόλοιπη εσωτερική επιφάνεια της σφαίρας, εκτός από τα καθίσματα. Τρισδιάστατη αίσθηση σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, σαν να βρίσκεσαι ο ίδιος μέσα στο χώρο και τον χρόνο.

Θα σταματήσω εδώ την περιγραφή γιατί είναι κάτι που πρέπει να το δει κανείς μόνος του, αλλιώς το αδικείς. Θα περάσω στο περιεχόμενο των εκθεμάτων, που είναι αληθινά εντυπωσιακό και μορφωτικό. Στη Θόλο μεταφερόμαστε στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας με εναλλαγές τριών χρονικών περιόδων: κλασσική αρχαιότητα, ελληνιστική περίοδος και ελληνορωμαϊκά χρόνια.Ταξιδεύουμε αυτόματα στην κλασσική αρχαιότητα της Αθήνας, ενώ τα κτίρια των επόμενων περιόδων, μπαίνουν στο χώρο σταδιακά. Μπορώ να πω ότι ζήλεψα πραγματικά την εικόνα της Αρχαίας Αθήνας. Εκτός από τα εξαιρετικά δημόσια κτίρια, είναι θαυμάσια η αρχιτεκτονική των απλών κατοικιών, είτε ως μονόροφα, είτε ως δίπατα σπίτια. Απλή, λιτή, αφαιρετική μορφή, με φροντισμένη αρχιτεκτονική τοπίου και άφθονο πράσινο. Μια πόλη ανθρώπινη και όχι στοιβαγμένος επάνω της ο μισός πληθυσμός της χώρας. Ανάμεσα στα δημόσια κτίρια τράβηξε την προσοχή μου η αρχαία Θόλος, το Πρυτανείο. Ένα κτίριο ολοστρόγγυλο με κεραμίδια πάνω στη χαμηλή κωνική στέγη (η Σκιάς).

Γυρίζοντας στην Κεφαλονιά, εκτός από τον καθαρό αέρα που απόλαυσα και την ομορφιά του τοπίου που ξαναντίκρυσα, η ματιά μου έπεσε πάνω στα παλιά βιομηχανικά κτίρια της ΔΕΗ στο Δράπανο. Το κεντρικό στρογγυλό κτίριο σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει μια νέα «Θόλος», σαν το Πρυτανείο (η ηλεκτρονική Θόλος απαιτεί αστρονομικές επενδύσεις) και ολόκληρος ο χώρος να μετατραπεί σε γλυπτοθήκη. Να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους, ο Σκλάβος, ο Μπονάνος μαζί και με άλλους γλύπτες. Εκτός από γλυπτοθήκη, μπορεί να δημιουργηθεί ένας χώρος πολιτισμού στα πρότυπα του Ελληνικού Κόσμου του ΙΜΕ, σε μικρότερο βαθμό λόγω και της πληθυσμιακής αντιστοιχίας. Μια μικρή Τεχνόπολη. Όλα αυτά συνδεδεμένα με τον περίπατο της Γέφυρας και με ένα Γραμμικό Πάρκο γύρω από ολόκληρη τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, θα δημιουργούσαν ένα Πολιτιστικό Πάρκο. Μαζί δε με τη διαδρομή τού γύρου της Λάσσης μέχρι τις Καταβόθρες τουλάχιστον, θα έδιναν στο Αργοστόλι έναν χώρο περιπάτου, ποδηλάτου και άσκησης. Ένα αληθινό Πάρκο της Υγείας.

Τελειώνοντας με τις προτάσεις και σαν άμεση προτεραιότητα, έχω να πω ότι όλα τα σχολεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, δημοτικά-γυμνάσια-λύκεια, πρέπει να επισκεφθούν τον Ελληνικό Κόσμο του ΙΜΕ. Ο Ε.Κ δέχεται 900 παιδιά την ημέρα. Πρέπει σιγά-σιγά να εξαλείψουμε τις ανισότητες μεταξύ κέντρου και περιφέρειας! Εκτός από τη Θόλο εικονικής πραγματικότητας, τα παιδιά θα απολαύσουν την παράσταση της Ιλιάδας στο «Θέατρον», την Κιβωτό εικονικής πραγματικότητας (σε επίπεδη οθόνη), αλλά και εκθέσεις με τους Μαθηματικούς, τους Φιλοσόφους και τους Ρήτορες της αρχαιότητας. Οι ειδικές κατασκευές που υπάρχουν στο χώρο των εκθέσεων, δίνουν τη δυνατότητα μαγνητοφώνησης ρητορικών λόγων από τους επισκέπτες. Ίσως αυτό να αποτελέσει έναυσμα και ερέθισμα για τα παιδιά να μιλούν δημόσια με θάρρος και να διεκδικούν την ποιότητα της ζωής τους.

Ας παραδειγματιστούμε και ας σκεφτούμε ότι τα βιομηχανικά κτίρια της ΔΕΗ στο Δράπανο θέλουν άλλη αντιμετώπιση. Αποθήκες μπορούμε να φτιάξουμε παντού. Χώροι πολιτισμού όμως με κτίρια και θέση -σήμα κατατεθέν για το νησί- λίγοι μπορούν να είναι.

Τα δημοσιεύματα όπως παρουσιάστηκαν

Ημερήσιος

kefaloniaphotonews.gr

Ανεξάρτητος

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ