Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

18-12-1997
Μία σύγχρονη μορφή εθνικής ευεργεσίας

Μια σύγχρονη μορφή εθνικής ευεργεσίας

Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, πρώην πρόεδρος του EBEA κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, κάνει έργο ζωής την προσφορά στον Ελληνισμό με τη διάθεση της περιουσίας του

ΤΗΣ ΑΝΤΑΣ ΣΕΪΜΑΝΙΔΗ-ΒΕΛΛΙΟΥ

Σε μια περίοδο κατά την οποία η προσοχή του επιχειρηματικού κόσμου είναι επικεντρωμένη στις μετεκλογικές εξελίξεις στα Επιμελητήρια, ένας πρώην πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, αποστασιοποιημένος πλέον από την επιχειρηματική, αλλά και την πολιτική δράση, καταθέτει στο ευρύ κοινό μία σημαντική προσφορά, υλοποιώντας παλιά του υπόσχεση από τα χρόνια του Επιμελητηρίου. Ο λόγος, για τον κ. Λάζαρο Εφραίμογλου, εμπνευστή και δημιουργό του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η επίσημη παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και όλων των πολιτικών κομμάτων και φυσικά εκπροσώπων της πολιτιστικής και οικονομικής ζωής της χώρας.


Απεικόνιση με υπολογιστή του τεμένους
Δελφινίου Απόλλωνος στη Μίλητο

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο χαρακτηρίσθηκε ήδη από επίσημα χείλη ως η πιο σύγχρονη μορφή εθνικής ευεργεσίας, έχει αναπτύξει ήδη δραστηριότητα προς τις παρακάτω κατευθύνσεις:

Πρώτον, στη δημιουργία ενός καινοτόμου Πολιτιστικού Κέντρου με αντικείμενο τη συνθετική παρουσίαση της ιστορίας, της ζωής και των αξιών του Ελληνισμού, στο ευρύτερο γεωγραφικό του ανάπτυγμα. Το Μουσείο αυτό θα στεγασθεί στην οδό Πειραιώς και το πρώτο τμήμα του θα εγκαινιασθεί τον Ιανουάριο.Δεύτερον, στην αξιοποίηση του Internet για την ηλεκτρονική παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας από την 8η χιλιετία π.Χ. έως τις μέρες μας. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί αρκετά τμήματα της συγγραφής του συνολικού προγράμματος στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι χρήστες του Internet, τμήματα μάλιστα της δουλειάς αυτής, έχουν τιμηθεί με το βραβείο "Best of Europe" και αποτελούν κομμάτι της εκπαίδευσης μαθητών και φοιτητών σε σχολεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σημειώνουμε ότι η ολοκληρωμένη παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο πρόκειται να γίνει στα τέλη του 1998 σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, κάνοντας έτσι την ελληνική ιστορία προσιτή στο διεθνές κοινό.

Τρίτον, στην παροχή πληροφοριών για τη διαχρονική ιστορική παρουσία και δράση του Ελληνισμού εκτός ελλαδικού χώρου, μέσω της Τράπεζας Πληροφοριών του Ιδρύματος. Σημειώνουμε, ότι το Πιλοτικό Πρόγραμμα της Τράπεζας Πληροφοριών επικεντρώνεται στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, από την εποχή της πρώτης μυκηναϊκής εγκατάστασης στη μικρασιατική ακτή του Αιγαίου έως και το 1930.

Τέταρτον, στην παραγωγή τρισδιάστατων γραφικών αναπαραστάσεων ελληνικών μνημείων ή και ολόκληρων πόλεων που δεν υπάρχουν πια ή έχουν εν μέρει καταστραφεί. Στα πλαίσια αυτά, έχουν ήδη κατασκευασθεί τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κυριότερων κτηρίων της ελληνιστικής Μιλήτου, του θησαυρού των Μεγαρέων στην Αρχαία Ολυμπία και πολλά άλλα.

Πέμπτον, στη συγκρότηση των γενεαλογικών δέντρων των οικογενειών που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και φυσικά σε εκδόσεις (έντυπες και ηλεκτρονικές), πολιτιστικές εκδηλώσεις, υποτροφίες, συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και τέλος κινηματογραφικές παραγωγές με αρχαιολογικά, ιστορικά και άλλα θέματα.

Σε επίπεδο οργάνωσης, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αποτελεί ένα πραγματικό μελίσσι εργασίας, στο οποίο απασχολούνται μόνιμα 140 στην πλειοψηφία τους νέα άτομα. Η περιουσία του Ιδρύματος αποτελείται από το κτήριο γραφείων του στο Θησείο, από έκταση 18 στρεμμάτων επί της Πειραιώς στην οποία δημιουργείται το Μουσείο και από ένα περίπου εκατομμύριο μετοχές της Τράπεζας Εργασίας, οι οποίες αποφέρουν στο Ίδρυμα έσοδα της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών ετησίως.

Η έμπρακτη, λοιπόν, αλλά και διεθνής απόδειξη της διαχρονικότητας και της συνέχειας της ελληνικής Ιστορίας, έγινε έργο ζωής για έναν πρώην πρόεδρο του ΕΒΕΑ, εισάγοντας νέους τρόπους δημιουργικής προσφοράς, για όσους διαθέτουν χρήματα, γνώσεις και προπαντός αγάπη για τον τόπο τους.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ