Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

01-04-1998
Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Επισκεφθείτε την Αρχαία Μίλητο, όπως ήταν την εποχή της ακμής της!


Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία και έχοντας δημιουργήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο τρισδιάστατων γραφικών, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) κατάφερε να συνδυάσει την τεχνολογία με την παράδοση. Με κίνητρο τη γνωριμία μας με τον ελληνικό πολιτισμό της Μ. Ασίας, βασική ιδέα τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης και εργαλεία από το χώρο της εικονικής πραγματικότητας, παρουσίασε ένα CD-Rom με θέμα την Αρχαία Μίλητο της Μ. Ασίας.

Τα κυριότερα κτήρια της πόλης που δεν υπάρχουν πια ή έχουν εν μέρει καταστραφεί, εμφανίζονται ολοζώντανα μπροστά στα μάτια μας με όλες σχεδόν τις λεπτομέρειές τους, δίνοντάς μας μια ολοκληρωμένη ιδέα για την αρχική τους μορφή και πολλές φορές για την ακριβή τους λειτουργία. Ναοί, μνημεία, δημόσια κτήρια, στοές και γυμναστήρια αποδόθηκαν λεπτομερώς με τη βοήθεια δύο ειδών αναπαραστάσεων.

Πρώτον, με φωτορεαλιστική ψηφιακή αναπαράσταση όπου παρουσιάζονται τρισδιάστατα τα μοντέλα του Βουλευτηρίου, της Ιερής Πύλης, των Τειχών, του Ναού του Δελφινίου Απόλλωνα, του Σταδίου, του Γυμναστηρίου, του Ναού του Ποσειδώνα και του μνημείου του Γκράτιου. Έπειτα, με ψηφιακή αναπαράσταση τεχνολογίας VRML (Virtual Reality Modeling Language) όπου ο θεατής έχει την δυνατότητα ελεύθερης περιήγησης στον ψηφιακό χώρο κάνοντας ένα εντυπωσιακό εικονικό ταξίδι στην αρχαία πόλη.

Η όλη δουλειά στηρίχτηκε σε ευρήματα και δεδομένα από μελέτες αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, κοινωνιολόγων, ιστορικών και άλλων επιστημόνων και δεν είναι τυχαίο ότι μέρη της δουλειάς αυτής βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ, πολιτιστικά αφιερώματα και εκδηλώσεις στο εξωτερικό, αποτελώντας παράλληλα κομμάτι της εκπαίδευσης σε μαθητές και φοιτητές σχολείων και πανεπιστημίων των Η.Π.Α.!

Είναι η πρώτη φορά που τόσο προηγμένη τεχνολογία ασχολείται με ένα θέμα καθαρά πολιτιστικό και παραδοσιακό και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο γεγονός ότι το υλικό αυτό απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και φοιτητές ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα του ελληνικού πολιτισμού της Μ. Ασίας, ξεφεύγοντας από τη συνηθισμένη, ανιαρή ακαδημαϊκή παρουσίαση.

Πάντως, επειδή η όραση από μόνη της δεν αρκεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον σε μια βάση συμμετοχική, το ΙΜΕ πέρα από το CD-Rom έχει ξεκινήσει μια σειρά από μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφιερώματα, εκπαιδευτικά προγράμματα και συναντήσεις όπου τόσο οι επιστήμονες όσο και το κοινό έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν με τη γνώμη τους, να ανταλλάξουν απόψεις και τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι συντελείται πράξη πολιτισμού, μάθησης και ανακάλυψης.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ