Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

07-06-1998
Η διαχρονικότητα του ελληνισμού στο διαδίκτυο

Μία από τις καταπληκτικότερες ελληνικές παρουσίες στο παγκόσμιο Δίκτυο είναι η ηλεκτρονική τοποθεσία (site) του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τεράστιο εξελισσόμενο πρόγραμμα, με αντικείμενο την έρευνα και την παρουσίαση της διαχρονικότητας του ελληνισμού.

Στη διεύθυνση www.fhw.gr θα μείνετε άναυδοι από την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των πληροφοριών, των εικόνων και των τρισδιάστατων παρουσιάσεων. Τα ολοκληρωμένα θέματα είναι:

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διά μέσου των αιώνων. Παρουσιάζεται ένας πλήρης κατάλογος των αρχαίων Ολυμπιονικών, μια τρισδιάστατη παρουσίαση του Ναού του Διός (σε γλώσσα VRML), η αναβίωση των συγχρόνων Ολυμπιάδων και πολλές άλλες πληροφορίες.

Βουλευτήρια

Τα βουλευτήρια της αρχαιότητας περιέχουν σε ηλεκτρονική παρουσίαση όλες τις ελληνικές πόλεις στις οποίες άνθισαν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

  • Μια τρισδιάστατη φωτορεαλιστική παρουσίαση της αρχαίας Μιλήτου στη Μικρά Ασία.
  • Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την Παλαιά Bουλή.
  • Το Αρχαίο Θέατρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.
  • Τους παλαιοχριστιανικούς Δελφούς

Σε εξέλιξη είναι τα προγράμματα:
Η μεσαιωνική πόλη και τα μνημεία του Μυστρά.
Έλληνες περιηγητές, με πρώτο τον Χρύσανθο Νοταρά.

Το site του Ιδρύματος μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) έχει ένα καθρεπτισμό (mirror) στην Αυστρία και δύο στις ΗΠΑ. «Το ΙΜΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και εδρεύει στην Αθήνα», αναφέρεται στην παρουσίαση του site. «Η ίδρυσή του κυρώθηκε το 1993 με νόμο της Βουλής των Eλλήνων. Ιδρύθηκε από την οικογένεια Λάζαρου Δ. Εφραίμογλου, με δωρεά 1.200.000 ονομαστικών μετοχών της Τράπεζας Εργασίας. Οι δωρεές ιδιωτών και οι χορηγίες επιχειρήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Ιδρύματος».

«Σκοποί του είναι η διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, η συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού, καθώς και η προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού».

«Το Ίδρυμα δημιουργεί ένα πρωτοποριακό Πολιτιστικό Κέντρο σε παλιά βιομηχανική έκταση 18 στρεμμάτων, στην οδό Πειραιώς 254»


Μελέτη

Για τη δημιουργία και τη συντήρηση του εκπληκτικού αυτού site του ΙΜΕ εργάζεται ένα πλήθος επιστημόνων, ο πλήρης κατάλογος των οποίων αναφέρεται στις ιστοσελίδες του. Εμείς συνιστούμε θερμά την επίσκεψη και τη μελέτη τους.

Νικ. Σταμ. (nstamat@aias.net)

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ