Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

10-12-1998
«Ανοιχτές Διαδρομές»

Λάζαρος Εφραίμογλου:   «Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού δεν ανήκει σε κανένα άτομο, σε καμία οικογένεια. Ανήκει σε όλους τους Έλληνες, εχτίστηκε με αυτό το σχήμα, και ελπίζω να το θεωρήσουν όλοι οι Έλληνες, οπουδήποτε στον κόσμο, σαν δικό τους διότι σε αυτούς ανήκει.»

Στις 10 Δεκεμβρίου 1998 ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λάζαρος Εφραίμογλου και ο συγγραφέας του βιβλίου Τα Πισιδικά Βαφτιστικά και Επώνυμα κ. Β. Βογιατζόγλου ήταν προσκεκλημένοι του δημοσιογράφου κ. Πάντσιου στην εκπομπή «Ανοιχτές Διαδρομές» του τηλεοπτικού σταθμού «TV Μακεδονία».

Ο κ. Εφραίμογλου, παρουσιάζοντας το έργο του Ιδρύματος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα του Διαδικτύου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Διαδίκτυο, διαφορετικό από τον έντυπο λόγο, απαιτεί διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του κειμένου, με πλούτο φωτογραφιών και συνδέσμους, και «δίνει τη δυνατότητα ενός καινούριου και πάρα πολύ ελκυστικού τρόπου εκπαίδευσης». Στη συνέχεια, μίλησε για τη διάσωση της παρουσίας του μικρασιατικού Ελληνισμού, έργο που υλοποιεί η Τράπεζα Πληροφοριών του Ιδρύματος, μέσα από τέσσερα αρχεία. Επίσης, ο κ. Εφραίμογλου αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για να αναπαρασταθούν τρισδιάστατα κτήρια αλλά και πόλεις, καθώς επίσης και στην προσπάθεια που καταβάλλεται να καταγραφούν τα οικογενειακά δένδρα όλων των Μικρασιατών προσφύγων. Αναφορικά με τις έντυπες εκδόσεις, ο κ. Εφραίμογλου επισήμανε ότι είναι σε πολυτονική μορφή και περιλαμβάνουν αρχεία ή κώδικες. Ειδική μνεία έκανε στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Ιδρύματος και στα σχέδιά του να εγκαταστήσει συστήματα εικονικής πραγματικότητας. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Σύλλογο Φίλων του ΙΜΕ, «στις χιλιάδες των ανθρώπων, που απ' όπου κι αν βρίσκονται μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση των στόχων του Ιδρύματος». Με τη σειρά του ο κ. Βογιατζόγλου επικεντρώθηκε στη συγγραφή του βιβλίου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τη μελέτη του μικρασιατικού Ελληνισμού, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε καθώς επίσης και στην «αμέριστη βοήθεια του κ. Εφραίμογλου».

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ