Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

01-01-1999
Περιλήψεις δημοσιευμάτων έτους 1999

Στην προσπάθεια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού να καταγράψει τα γενεαλογικά δένδρα όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων της Μικράς Ασίας και του Πόντου αναφέρεται το ολοσέλιδο άρθρο της μηνιαίας εφημερίδας «ο Πολίτης», του μηνός Ιανουαρίου 1999, στο οποίο παρατίθενται αποσπάσματα από την ομιλία του επικεφαλής του προγράμματος των Γενεαλογικών Δένδρων, Δρ. Κωνσταντίνου Ράπτη, κατά την επίσημη παρουσίασή του στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» στις 14 Δεκεμβρίου 1998. Με το άρθρο αυτό καλούμαστε όλοι να συμβάλουμε σ' αυτό το έργο, καθώς «είναι συναρπαστικό ότι στα οικογενειακά δένδρα και την πορεία των μικρασιατικών οικογενειών μέσα στο χρόνο αποτυπώνεται η σύγχρονη ιστορία και στο χώρο της Μικράς Ασίας και στην Ελλάδα».

Για τη συλλογή των πληροφοριών έχει σχεδιαστεί ένα κατάλληλο ερωτηματολόγιο, με αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης. Η αποθήκευσή τους γίνεται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, με τη βοήθεια ενός σύγχρονου γενεαλογικού προγράμματος. Όπως και στα υπόλοιπα προγράμματά του, έτσι και εδώ το ΙΜΕ αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. «Χρησιμοποιεί» το Διαδίκτυο όχι μόνο για να παρουσιάσει τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών, αλλά και για να επικοινωνήσει με τον απόδημο κυρίως Ελληνισμό και να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία. Οι μαρτυρίες των Μικρασιατών προσφύγων, δημόσια έγγραφα, οικογενειακές φωτογραφίες και άλλο υλικό αποτελούν «αδιάψευστες μαρτυρίες για την παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία».

Ως σήμερα έχουν καταγραφεί 1200 γενεαλογικά δένδρα. Με την ανασύσταση των γενεαλογικών δένδρων «μπορούμε να βρούμε τις σχέσεις ανάμεσα σε πολλές οικογένειες της ίδιας γειτονιάς, του ίδιου χωριού στη Μικρά Ασία και να συστήσουμε βήμα βήμα ολόκληρους οικισμούς στη Μικρά Ασία αλλά και εν μέρει στην Ελλάδα. Δημιουργούμε έτσι Μεγάδενδρα, τα οποία μας οδηγούν σε συναρπαστικές συγγένειες και συνδέσεις που ουδέποτε είχαμε φανταστεί».


Η εφημερίδα «Μικρασιατική Ηχώ», στο τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1998 που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, παρουσίασε το βιβλίο του Βάσου Βογιατζόγλου «Τα Πισιδικά Βαφτιστικά και Επώνυμα» σε άρθρο με τίτλο «Εκ Πισιδίας Ορμώμενοι». Το άρθρο κάνει αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου, στις πηγές απ' όπου ο συγγραφέας άντλησε το υλικό του καθώς επίσης και στην εκδήλωση παρουσίασής του. Το βιβλίο αποτελεί μια μελέτη, η οποία μέσα από την καταγραφή γνωστών και άγνωστων ονομάτων Ελλήνων της Πισιδίας δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να εξάγει συμπεράσματα για ποικίλες όψεις της ιστορίας του πισιδικού Ελληνισμού.


Στο 1ο τεύχος του περιοδικού «CORPUS» που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο 1999, δημοσιεύτηκε ολοσέλιδο άρθρο του αρχαιολόγου κ. Μάνου Λαμπράκη, αφιερωμένο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με τίτλο: «Πρόγραμμα Αναπαράστασης Αρχαίας Μιλήτου (ΙΜΕ)».

Θέμα του δημοσιεύματος αυτού ήταν κυρίως η παρουσίαση στο Διαδίκτυο της ελληνικής ιστορίας, ένα πρόγραμμα το οποίο ο συγγραφέας χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη, σήμερα, τράπεζα πληροφοριών στο Διαδίκτυο για τον ελληνικό πολιτισμό». Το άρθρο εξαίρει ιδιαίτερα την προσπάθεια του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού να συνδυάσει τον «επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο» με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, όπως είναι οι φωτορεαλιστικές τρισδιάστατες απεικονίσεις.

Οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αρχαίων μνημείων, οι οποίες στηρίζονται στα πορίσματα των ανασκαφικών ερευνών, δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη των ιστοσελίδων του Ιδρύματος «να μεταφερθεί στις αρχαίες πόλεις, να καθίσει στα έδρανα του Βουλευτηρίου, ...να θυσιάσει στους βωμούς των θεών». Οι αναπαραστάσεις αυτές συνοδεύονται και από κείμενα που περιέχουν χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να αποκτήσει ο επισκέπτης μια ολοκληρωμένη εικόνα για όλες τις πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής που επισκέπτεται. Το άρθρο κλείνει με αναφορά στους μελλοντικούς στόχους του Ιδρύματος.


Το περιοδικό «WIN» του Ιανουαρίου 1999 παρουσίασε το διαδραστικό δίσκο (CD-ROM) «Ο μαγικός περίπατος του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς» σε άρθρο με τίτλο «Ο μαγικός περίπατος του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς - Μια ενδιαφέρουσα εικονική ξενάγηση». Το άρθρο χαρακτηρίζει το διαδραστικό δίσκο «ευχάριστη επιμορφωτική εφαρμογή», μέσα από την οποία ο μικρός ήρωας και κατ' επέκταση ο νεαρός χρήστης θα μάθει και ταυτόχρονα θα διασκεδάσει. Το περιεχόμενο του διαδραστικού δίσκου αφορά στην περιήγηση του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς, όπου, με την πολύτιμη βοήθεια του αρχαιολόγου Αριστοφάνη Σκαπάνη, ανακαλύπτει στοιχεία για την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου αλλά και τις μεθόδους μιας ανασκαφής. Ο δίσκος περιέχει επίσης τρία διαδραστικά παιχνίδια, Χρονολόγιο για τις πιο σημαντικές ημερομηνίες της ιστορίας των Δελφών, και Λεξιλόγιο, που επεξηγεί τις λέξεις-κλειδιά.

Επίσης, το περιοδικό «WIN» συμπεριέλαβε το «Μαγικό περίπατο του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς» στα καλύτερα CD-ROM του 1998.


Το περιοδικό «RAM» του Ιανουαρίου 1999 παρουσίασε το διαδραστικό δίσκο του ΙΜΕ «Ο μαγικός περίπατος του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς», δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες που παρέχει στα παιδιά να ανακαλύψουν «τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, την ιστορία του και όλα του τα μυστικά». Το πληροφοριακό υλικό του διαδραστικού δίσκου συμπληρώνουν «όμορφα και καλοσχεδιασμένα γραφικά κινουμένων σχεδίων, ήχοι και ομιλία», στοιχεία που «κρατάνε αμείωτη την προσοχή των παιδιών σε κάθε τους βήμα».


Η εφημερίδα «Καθημερινή» της 1ης Ιανουαρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ευχές στον... Ζαχαρία Απορία, γιατί και τα CD-ROM μπήκαν στη ζωή των παιδιών!», με αφορμή την επιστολή που έστειλαν τα παιδιά της ΣΤ' τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης στον «κύριο μαθητή Ζαχαρία Απορία», αντί για τον 'Aι-Βασίλη. Η κίνηση των παιδιών αποδεικνύει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ότι «το CD-ROM δεν απομονώνει τα παιδιά αλλά αντίθετα τους κεντρίζει τη φαντασία και τα οδηγεί σε τέτοιου είδους συλλογικές δημιουργίες». Ο συντάκτης του άρθρου χαιρετίζει την προσπάθεια του ΙΜΕ να παράγει τέτοια CD-ROM, «που προσεγγίζουν τα παιδιά με εκπαιδευτικά μέσα και όχι με τη χρήση βίας», κάνοντας ειδική μνεία στον κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, ο οποίος δημιουργεί «προγράμματα που μορφώνουν και διασκεδάζουν τη νεολαία».


Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λάζαρος Δ. Εφραίμογλου στην κ. Κατερίνα Γκαγκάκη για το τεύχος Ιανουαρίου 1999 του περιοδικού "Ερμής".

Το άρθρο επικεντρώνεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», το οποίο δημιουργήθηκε από τη διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο που χαρακτηρίζει τον κ. Εφραίμογλου και για να καλύψει δύο βασικές ανάγκες: την ύπαρξη ενός χώρου, όπου θα είναι δυνατή η προβολή όλης της ιστορικής πορείας της Ελλάδας, και την παρουσίαση της ιστορίας με τρόπο ελκυστικό και ψυχαγωγικό. Μέσα από τα προγράμματα του ΙΜΕ παρουσιάζεται η ιστορία του Ελληνισμού όχι μόνο στα στενά γεωγραφικά όρια του ελληνικού κράτους, αλλά σε όλες τις περιοχές όπου βρέθηκαν οι Έλληνες και δημιούργησαν πολιτισμό. Γι' αυτό άλλωστε και η ονομασία «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού».

Ο κ. Εφραίμογλου τονίζει, ιδιαίτερα υπερήφανος, πως το ΙΜΕ αξιοποιεί κάθε μέσο που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για την πραγματοποίηση των πρωτοποριακών προγραμμάτων του. Σ' αυτό το πλαίσιο πραγματοποιούνται η παρουσίαση της Ελληνικής Ιστορίας στο Διαδίκτυο, οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αρχαίων μνημείων και πόλεων, βασισμένες στις επιστημονικές έρευνες και ανακαλύψεις, η καταγραφή των Γενεαλογικών Δένδρων των Μικρασιατών προσφύγων, κινηματογραφικές παραγωγές, εκθέσεις και ποικίλες άλλες δραστηριότητες και προγράμματα.

Το έργο του ΙΜΕ έχει εθνικό σκοπό. Όπως αναφέρει και ο ιδρυτής του «εμείς μπορεί να ζούμε σήμερα στο 2000 μ.Χ. αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι θα θέλουν ή ακόμη τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι μεταγενέστεροι από μας. Η ιστορία έχει προοπτική».


Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 1999 το τηλεοπτικό κανάλι «TELECITY» παρουσίασε μέσα από την εκπομπή του κ. Κυριακάκου «Έθνος και Ορθοδοξία» ωριαίο αφιέρωμα στη συναυλία που είχε οργανώσει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» τη Δευτέρα 28/12/1998, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την «Εταιρεία Σπουδής, Μελέτης & Έρευνας Ελληνικών Λειτουργικών και Παραδοσιακών Τεχνών» με τη συμμετοχή βυζαντινής και παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, η κάμερα της εκπομπής περιπλανήθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο», δίνοντας στους θεατές μια γενική εικόνα του σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου με συστήματα νέας τεχνολογίας χώρου, ενώ ο κ. Κυριακάκος μίλησε με τον κ. Δημήτρη Εφραίμογλου και τον κ. Ηλία Σπυρτούνια για τους στόχους και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.


Με τίτλο «Από το Χόλιγουντ στην Αρχαία Μίλητο» δημοσιεύτηκε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 1999 στην εφημερίδα «Καθημερινή» συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, προϊστάμενου του Τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων, στον κ. Βασίλη Αγγελικόπουλο. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν τα σύγχρονα τεχνολογικά προγράμματα που χρησιμοποιεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, προκειμένου να κάνει πραγματικότητα την τρισδιάστατη αναπαράσταση ολόκληρων πόλεων της αρχαιότητας, από τις οποίες δυστυχώς δεν έχουν σωθεί παρά μόνο ελάχιστα ερείπια που μαρτυρούν την ύπαρξή τους.

Τα είδη των αναπαραστάσεων που παράγονται είναι οι φωτορεαλιστικές ψηφιακές αναπαραστάσεις, με εκπληκτική απόδοση των λεπτομερειών, και οι διαδραστικές ψηφιακές αναπαραστάσεις με τεχνολογία VRML, η οποία «επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγείται ελεύθερα, μέσα και έξω, το μνημείο, ακόμη και από το σπίτι του, μέσω του Διαδικτύου». Τα ίδια αυτά προγράμματα έχουν χρησιμοποιηθεί και στο Χόλιγουντ για τη δημιουργία των κινηματογραφικών υπερπαραγωγών, όπως ο πολυσυζητημένος «Τιτανικός» και άλλα δημοφιλή υπερθεάματα. Αξιοποιώντας τα πορίσματα έγκυρων επιστημονικών ερευνών, τη διεθνή βιβλιογραφία και τις δημοσιευμένες μελέτες και έρευνες, το ΙΜΕ σχεδιάζει με τη βοήθεια των προγραμμάτων αυτών την τρισδιάστατη αναπαράσταση ενός μνημείου με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια. Βέβαια, για τα σημεία που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία χρησιμοποιεί ανάλογες αναπαραστάσεις που υπάρχουν σε άλλα μνημεία, τα αποδίδει όμως «κάπως διαφανή, σαν εικασία, για να φαίνεται ότι δεν είναι τα πραγματικά».

Έτσι, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας το τμήμα τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων του ΙΜΕ έχει να επιδείξει μια αξιόλογη παραγωγή, όπως το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη Μίλητο, τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του Ναού του Διός στην Ολυμπία και του Θεάτρου στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου.


Στις 12 Ιανουαρίου 1999 πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ειδική τελετή απονομής τιμητικών διακρίσεων σε διακεκριμένους Έλληνες και ξένους πολίτες. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλος απένειμε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος και το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος σε προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών που συνέβαλαν με το έργο τους στην προώθηση των εθνικών θεμάτων και του ελληνικού πολιτισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, παρασημοφορήθηκε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λάζαρος Εφραίμογλου με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, για την προσφορά του στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης μέσω του Ιδρύματος και τη συνεχή χρηματοδότησή του από προσωπικούς πόρους.

Τη βράβευση ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Βραδυνή», «Ελεύθερος», «Ο Λόγος», «Καθημερινή», «Αυγή», «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινός Αδέσμευτος», «Εξπρές», «Έθνος», «Απογευματινή», «Νίκη», «Τα Νέα», «Ελεύθερη Ώρα», «Ακρόπολις», «Εστία» (29/12/98), «Εξουσία», «Ακρόπολις», «Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου» (30/12/98), «Καθημερινή» (12/1/99).

Στη βράβευση έκαναν αναφορά οι εφημερίδες: «Καθημερινή», «Ελεύθερη Ώρα», «Ο Λόγος», «Ελεύθερος», «Ριζοσπάστης», «Κέρδος», «Εστία», «Εξπρές», «Ναυτεμπορική», «Ελευθεροτυπία», «Νίκη», «Απογευματινή», «Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου»(13/1/99), «Ισοτιμία» (16/1/99), «Έθνος» (17/1/99), "Το Λοιπόν», «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (21/1/99), «Μικρασιατική Ηχώ» (τεύχος Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 1998), «Γορτυνία» (τεύχος Φεβρουαρίου 1999).


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε στις 16 και 17 Ιανουαρίου 1999, στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», εργαστήριο λόγου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Στέλιος Πελασγός, ξεκινώντας από την αφήγηση και χρησιμοποιώντας λογοτεχνικό και εικαστικό υλικό δημιούργησε μαζί με τα παιδιά μια ιστορία εμπνευσμένη από το 1821.

Την εκδήλωση ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Ακρόπολις», «Ελεύθερη Ώρα», «Καθημερινός Αδέσμευτος» (29/12/98), «Αθηναϊκή», «Εξπρές» (30/12/98), «Εστία» (4/1/99), «Κέρδος» (5/1/99), «Εστία» (11/1/99), «Καθημερινή» (13/1/99).


Στις 17 Ιανουαρίου 1999, στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του «Αθήνα 9.84» του κ. Αποστολίδη «Η μικρή μας πόλη», παραχωρήθηκε συνέντευξη του Προέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λάζαρου Δ. Εφραίμογλου.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην παιδεία, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εκπαιδευτική έκθεση που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος» με τίτλο «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη». Ο κ. Εφραίμογλου τόνισε πως, μέσα από μια ελκυστική και πρωτότυπη παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας και των ιδεών και των αξιών που αυτή προβάλλει, η έκθεση συμβάλλει ώστε να καλυφθούν πολλά κενά που υπάρχουν σήμερα στην παιδεία. Η έκθεση αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία, ώστε η ιστορική πληροφόρηση να γίνεται με τρόπο ιδιαίτερα ευχάριστο και ελκυστικό. Το πρόγραμμα επισκέπτονται επίσης και ενήλικοι, και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να συμφιλιωθούν με την τεχνολογία και να αντιληφθούν τη χρησιμότητά της για την προώθηση της γνώσης.


Στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων «Μετανάστευση - Μετακίνηση - Μετοικεσία», δόθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1999, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος», διάλεξη του J. L. Bintliff, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Durham, με τίτλο: "Migration and Settlement Continuity in Central Greece from the Prehistoric to Medieval Times". Ο κ. Bintliff επικεντρώθηκε σε μια διαχρονική θεώρηση του φαινομένου των μετοικεσιών στη Στερεά Ελλάδα, προσεγγίζοντας το θέμα μέσα από σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους της δημογραφικής ιστορίας, όπως η επιφανειακή γεωγραφική έρευνα και τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS).

Τη διάλεξη ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Ριζοσπάστης» (16/1/99), «Εστία», «Εξουσία», «Εξπρές», «Ελεύθερος», «Έθνος», «Αυριανή» (20/1/99).


Η γερμανική εφημερίδα «Handelzeitung», που κυκλοφόρησε στις 27 Iανουαρίου 1999, δημοσίευσε άρθρο του Daniel Cavelti με τίτλο «Ο Ελληνικός Κόσμος στο Διαδίκτυο» και υπότιτλο «Ιστορία: το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επιθυμεί να διασώσει και να διαδώσει σε όλο τον κόσμο την ιστορική κληρονομιά».

Συγκεκριμένα, το άρθρο κάνει αναφορά στην ίδρυση του ΙΜΕ από τον κ. Λάζαρο Εφραίμογλου και στους στόχους του, οι οποίοι υλοποιούνται με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και την αξιοποίηση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Αναφορικά με τις δραστηριότητές του, επικεντρώνεται στην παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο και επισημαίνει τη δυνατότητα που έχει ο επισκέπτης να περιηγηθεί στο ναό του Δία στην Ολυμπία και στην τρισδιάστατη αναπαράσταση της αρχαίας Μιλήτου. Επίσης, κάνει αναφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, στο οποίο «οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν τον ελληνικό κόσμο με διαδραστικό τρόπο, μέσα από μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις».


Το περιοδικό «Στρατιωτική Επιθεώρηση», στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 1999, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Με στόχο τη διάσωση της ιστορικής μνήμης», στο οποίο η κα Τατιάνα Ρόκου κάνει μια συνολική παρουσίαση του Ιδρύματος. Η συντάκτρια του άρθρου αρχικά επισημαίνει το χαρακτήρα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και στη συνέχεια παρουσιάζει τους στόχους του, οι οποίοι υλοποιούνται μέσα από μια σειρά προγραμμάτων. Εκτεταμένη αναφορά κάνει στο πρόγραμμα Γενεαλογιών και την Τράπεζα Πληροφοριών. Το πρόγραμμα Γενεαλογιών στοχεύει στη διάσωση της μνήμης του μικρασιατικού Ελληνισμού και χρησιμοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, ως μέσο επικοινωνίας με τους ενδιαφερομένους, καθώς επίσης και ένα ειδικό πρόγραμμα σε υπολογιστή, που καθιστά δυνατή τη γραφική απεικόνιση των γενεαλογικών δένδρων των Μικρασιατών. Αναφορικά με την Τράπεζα Πληροφοριών, η κα Ρόκου επικεντρώνεται στο στόχο του προγράμματος, που είναι η συστηματική συλλογή, καταγραφή και ηλεκτρονική οργάνωση πληροφοριών για τη διαχρονική παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, στόχος ο οποίος υλοποιείται μέσα από τη συγκρότηση τεσσάρων αρχείων. Τέλος, παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Ελληνικός Κόσμος», τους στόχους και τις δραστηριότητές του.


Στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων «Μετανάστευση - Μετακίνηση - Μετοικεσία», δόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1999, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος», διάλεξη του κ. Δ. Πλάντζου, επιμελητή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο: «Έλληνες χαράκτες στη Μεσοποταμία το 2ο αιώνα π.Χ.» Αντικείμενο της διάλεξης ήταν η διάδοση της ελληνικής τέχνης κατά την Ελληνιστική περίοδο, με έμφαση σε μία κατηγορία σφραγιδόλιθων του 2ου αιώνα π.Χ., η οποία κατασκευάστηκε στη Μεσοποταμία από Έλληνες μετανάστες καλλιτέχνες.

Τη διάλεξη ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Ναυτεμπορική» (28/1/99), «Ριζοσπάστης» (29/1/99), «Έθνος», «Ακρόπολις» (31/1/99), «Ημερησία» (1/2/99), «Ελεύθερος» (2/2/99).


Η εφημερίδα «Δημότης Ανταποκριτής», στο άρθρο της που δημοσίευσε στις 13 Φεβρουαρίου 1999 με τίτλο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Λάζαρος Δ. Εφραίμογλου» και υπότιτλο «Γενεαλογικά Δένδρα Μικρασιατών Προσφύγων», απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους Έλληνες να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει για την ανασύσταση των γενεαλογικών δένδρων όλων των οικογενειών που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία.
Το ολοσέλιδο αφιέρωμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αναφέρεται στους στόχους, τα σχέδια και τα προγράμματα του ΙΜΕ, επικεντρώνεται όμως στο πρόγραμμα των Γενεαλογικών Δένδρων, το οποίο δεν αποτελεί μόνο απλή καταγραφή των προσφυγικών οικογενειών, αλλά οι πληροφορίες που συλλέγει είναι πολύτιμες, προκειμένου να γνωρίσουμε τις συνθήκες ένταξης των Μικρασιατών προσφύγων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Επίσης, στο άρθρο δημοσιεύεται βιογραφικό του ιδρυτή του ΙΜΕ κ. Λάζαρου Δ. Εφραίμογλου, όπου αναφέρονται εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και η πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του ως ιδρυτή ορφανοτροφείων, χορηγού για τη συντήρηση μνημείων, ιδρυτικού μέλους λαογραφικών συλλόγων, κτλ.


Στις 13 και 14 Φεβρουαρίου 1999 πραγματοποιήθηκε στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος» πρωτότυπο καλλιτεχνικό διήμερο με τίτλο: «Η Τέχνη της Εξαίρεσης», το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσίαση του νέου εξαθέσιου πολυμορφικού μοντέλου Multipla της Fiat. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν καλλιτέχνες από τον εικαστικό και μουσικό χώρο, οι οποίοι έδωσαν με το δικό τους τρόπο μια διαφορετική διάσταση στην τέχνη.

Τις εκδηλώσεις ανακοίνωσε ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: «Ελεύθερος Τύπος», «Ναυτεμπορική», «Καθημερινός Αδέσμευτος» (9/2/99),«Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου» (10/2/99), «Έξοδος», «Αθηνόραμα», «Εξπρές»(12/2/99), »Ελεύθερος», «Επενδυτής», «Εξπρές», «Κέρδος», «Τα Νέα» (13/2/99), «Εξπρές», «Απογευματινή», «Ελεύθερος Τύπος» (14/2/99).

Στις εκδηλώσεις έκανε αναφορά ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: «Ναυτεμπορική», «Εξουσία» (15/2/99), «Εξουσία», «Απογευματινή» (16/2/99), «Αυριανή», «Ελεύθερος Τύπος» (17/2/99), «Βραδυνή», «Εξουσία», «Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου» (18/2/99), «Επενδυτής» (19/2/99), «Ελεύθερη Ώρα», «Φίλαθλος» (21/2/99), «Ημερησία» (23/2/99), «Ναυτεμπορική», «Έθνος» (24/2/99), «Σύγχρονη Διαφήμιση», "YES" (25/2/99), «Αθηναϊκή», "Down Town" (26/2/99), «Επενδυτής» (27/2/99), "Marketing Week" (1/3/99), «Είναι» (2/3/99), «Τηλεκοντρόλ» (6/3/99), «Χρηματιστήριον» (8/3/99), «Οικονομικός Ταχυδρόμος» (11/3/99), «Αθηναϊκή» (12/3/99).


Στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων «Μετανάστευση - Μετακίνηση - Μετοικεσία» δόθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1999, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος», διάλεξη του καθηγητή κ. James D. Muhly, διευθυντή της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας, με τίτλο: "Relations between Greece and Cyprus, 1400-166 BC, and the date of the Greek colonization of Cyprus". Αντικείμενο της διάλεξης ήταν οι σχέσεις ανάμεσα στη μυκηναϊκή Ελλάδα και την Κύπρο κατά την περίοδο 1400-1000 π.Χ., με έμφαση στη διερεύνηση της ταυτότητας των κατοίκων της Κύπρου και στο χρονικό πλαίσιο του εποικισμού του νησιού από τους Έλληνες.

Τη διάλεξη ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Νίκη»(12/2/99), «Ελεύθερη Ώρα» (15/2/99), «Αυριανή» (16/2/99), «Kαθημερινή», «Εστία», «Ημερησία», «Αθηναϊκή», «Απογευματινή» (17/2/99).


Το Μάρτιο του 1999 η εφημερίδα «Νόστος», που εκδίδεται από την ελληνική κοινότητα της Ουαλίας, δημοσίευσε αφιέρωμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τους στόχους και τα προγράμματά του.

Το άρθρο αναφέρεται ιδιαίτερα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», ένα χώρο που διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις και εξοπλίζεται συνεχώς με συστήματα προηγμένης τεχνολογίας. Εκεί παρουσιάζονται όλα τα προγράμματα που παράγει το ΙΜΕ, με τρόπο ζωντανό και ελκυστικό για τους επισκέπτες. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αρχαίων μνημείων, οι οποίες πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου από το εργαστήριο τρισδιάστατων γραφικών του ΙΜΕ και στηρίζονται σε έγκυρες ιστορικές και αρχαιολογικές μελέτες και ανακαλύψεις.

Τέλος, στο άρθρο γίνεται παρουσίαση όλων των προγραμμάτων του ΙΜΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη χάρη στην αστείρευτη προσπάθεια των δημιουργών του Ιδρύματος, ενώ εξαίρεται η εφαρμογή των πιο σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων για την πραγματοποίησή τους.


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο της έκθεσης «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη», διοργάνωσε στις 6 και 7 Μαρτίου 1999, στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», εργαστήριο ζωγραφικής με θέμα τη δημιουργία αφίσας για την έκθεση. Το εργαστήριο, που απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 8-13 ετών και πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμμετοχή της ζωγράφου-εικονογράφου κας Σοφίας Ζαραμπούκα, έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν μία αφίσα με θέμα την ιστορική μνήμη, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τις εθνικές επετείους.

Το εργαστήριο ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Αυριανή» (3/3/99), «Ελεύθερος», «Εστία» (5/3/99), «Καθημερινή» (6/3/99).


Στις 13 Μαρτίου 1999 η εφημερίδα «Δημότης Ανταποκριτής» δημοσίευσε τις οδηγίες συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου που έχει συντάξει το ΙΜΕ για την καταγραφή των γενεαλογικών δένδρων των Μικρασιατών προσφύγων, θέλοντας μ' αυτό τον τρόπο να βοηθήσει το Ίδρυμα σ' αυτή του την προσπάθεια και να παρακινήσει όλους τους πρόσφυγες να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του.

Στο συνοδευτικό άρθρο, που έχει τίτλο «Ένα μεγάλο μπράβο στο Λάζαρο Εφραίμογλου», αναφέρονται ο σκοπός, οι στόχοι και τα προγράμματα του ΙΜΕ, ενώ δίνεται έμφαση στη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος», όπου αξιοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία για την ανάπτυξη και παρουσίαση των προγραμμάτων που πραγματοποιεί το Ίδρυμα. Κυρίως, όμως, γίνεται λόγος για το πρόγραμμα των Γενεαλογικών Δένδρων και την προσπάθεια του ΙΜΕ να διασώσει την Ιστορία του μικρασιατικού Ελληνισμού, «ώστε να μπορούν οι απόγονοι των Ελλήνων της Μικράς Ασίας να γνωρίζουν τις ρίζες τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν, και να αισθάνονται περήφανοι γι' αυτές».


Η εφημερίδα «Καθημερινή» της 14ης Μαρτίου 1999, στο ένθετο «Οι Ερευνητές πάνε παντού», δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού». Το άρθρο παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος «Ελληνικός Κόσμος» μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού, του Δημήτρη, ο οποίος το επισκέφτηκε με το σχολείο του και περιγράφει «αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη σε ένα χώρο πολιτισμού». Η περιγραφή του μικρού μαθητή ξεκινά από τον εκθεσιακό χώρο, όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μάθουν την ιστορία «χωρίς να ανοίξουν το σχολικό βιβλίο». Μιλούν για ήρωες, παρακολουθούν κινηματογράφο, ακούνε αποσπάσματα από θεατρικά έργα, μαθαίνουν για τα μνημεία της πόλης, βλέπουν πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον ήρωα. Επόμενος σταθμός της περιήγησης είναι η Εστία Κυβερνοχώρου, όπου μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ζωντανεύουν σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο Μυστράς, η Παλαιά Βουλή είναι μερικές από τις παρουσιάσεις του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο. Στην αίθουσα προβολών, μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος, ζωντανεύει η αρχαία Μίλητος, παροτρύνοντας τους μαθητές σ' ένα ταξίδι στο παρελθόν, από το οποίο βέβαια «δε λείπει η τεχνολογία». Τέλος, με αφετηρία τις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου, ο μικρός μαθητής διαμορφώνει μια συνολική εικόνα για τους στόχους και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.


Στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων «Μετανάστευση - Μετακίνηση - Μετοικεσία», δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1999 διάλεξη της κας Όλγας Κατσιαρδή-Hering, καθηγήτριας Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο: «Μετακινήσεις πληθυσμών στη νοτιοανατολική Ευρώπη από το 15ο μέχρι το 19ο αιώνα». Η ομιλήτρια επικεντρώθηκε στη μεθοδολογική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης στην ιστορική επιστήμη καθώς και στο ρόλο της στην πραγματοποίηση πολιτισμικών επαφών.

Τη διάλεξη ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Ελεύθερη Ώρα» (15/3/99), «Ελεύθερος» (16/3/99), «Εξπρές», «Τα Νέα», «Εξουσία», «Ελεύθερος», «Eστία», «Ριζοσπάστης» (17/3/99).


Στις 19 Μαρτίου 1999 το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ) διοργάνωσε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η πρόεδρος του ΠΛΙ κα Ιωάννα Παπαντωνίου, ο σχεδιαστής μόδας κ. Γιάννης Τσεκλένης και ο 'Αγγλος γλύπτης κ. Gary Hall παρουσίασαν το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων-εκθέσεων που θα διοργανώσει το ΠΛΙ το Σεπτέμβριο του 1999, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων λειτουργίας.

Στην εκδήλωση έκαναν αναφορά οι εφημερίδες: «Ελεύθερος Τύπος» (20/3/99), «Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου» (22/3/99), «Καθημερινή» (26/3/99), «Ελευθεροτυπία» (27/3/99), «Αυγή», «Ελεύθερη Ώρα» (30/3/99), «Εξπρές» (31/3/99).


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο της έκθεσης και του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821, διοργάνωσε στις 21 Μαρτίου 1999, στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», ημέρα δημιουργικής έκφρασης με θέμα το 1821. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση και με αφορμή τις ενότητές της απασχολήθηκαν δημιουργικά σε εργαστήρια ζωγραφικής, σχεδίου, μουσικής και χαρτοκοπτικής. Μέσα από αυτά τα εργαστήρια είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν αλλά και να ντύσουν το δικό τους ήρωα, να προτείνουν την ανέγερση ενός μνημείου στη γειτονιά τους, να τοποθετήσουν τα οικογενειακά τους κειμήλια στην προθήκη ενός φανταστικού μουσείου, να ακούσουν και να αναπαραγάγουν ρυθμούς από ηρωικά τραγούδια διαφόρων περιοχών της Ελλάδας.

Την εκδήλωση ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Ο Λόγος» (13/3/99), «Καθημερινή» (14/3/99), «Ελευθεροτυπία» (18/3/99), «Αυγή» (19/3/99), «Επενδυτής», «Εστία», «Ελεύθερος» (20/3/99), «Καθημερινή» (21/3/99).


Το περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος» της 25ης Μαρτίου 1999, στο ένθετο «Πολιτισμός και Παιδεία» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Το πιο σύγχρονο μουσείο ελληνικής ιστορίας», το οποίο έχει θέμα το Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος». Συγκεκριμένα, παρουσιάζει την έκθεση για τις εθνικές επετείους, «που δεκάδες μαθητές σχολείων επισκέπτονται και βλέπουν την ιστορία που διδάσκονται άχαρα και μίζερα από τα σχολικά βιβλία ολοζώντανη» αλλά και τις δύο επικείμενες εκθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας. Επίσης, κάνει αναφορά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην αίθουσα προβολών του Κέντρου, καθώς επίσης και στη δυνατότητα που έχει ο επισκέπτης να περιηγηθεί στο Διαδίκτυο στην Εστία Κυβερνοχώρου. Τέλος, ειδική μνεία κάνει το άρθρο στον κ. Λάζαρο Εφραίμογλου, με την «αγάπη και δαπάνη» του οποίου δημιουργήθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

«Μικροί ζωγράφοι, μεγάλα έργα» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» της 28ης Μαρτίου 1999 και αφορούσε στο εργαστήριο ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Kέντρο του Iδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» Το άρθρο περιγράφει τη συνάντηση των παιδιών με τη γνωστή ζωγράφο Σοφία Ζαραμπούκα, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά «εξάσκησαν το ζωγραφικό τους ταλέντο» και χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους για να αποδώσουν ζωγραφικά τους ήρωες και τις ηρωίδες του 1821. Στη συνέχεια, έφτιαξαν ένα κολάζ με τα έργα τους, το οποίο εκτίθεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος.


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δραστηριότητων, διοργάνωσε εργαστήριο κατασκευής πασχαλινών λαμπάδων στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 1999, σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια-διακοσμήτρια και δασκάλα ανθοδετικής κα Σοφία Πλέσσα. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά και οι γονείς τους έμαθαν για το έθιμο της λαμπάδας και τον τρόπο κατασκευής της και δημιούργησαν τη δική τους πασχαλινή λαμπάδα, χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά, όπως κορδέλες, λουλούδια και διάφορα διακοσμητικά.

Το εργαστήριο ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Ο Λόγος» (23/3/99), «Ελευθεροτυπία» «Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου» (26/3/99), «Αυριανή», «Εστία» «Ριζοσπάστης» «Ναυτεμπορική», «Ελεύθερος» (27/3/99).


Στις 30 Μαρτίου 1999 η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε ένα πολυσέλιδο άρθρο με θέμα την εικονική πραγματικότητα και τις τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι αφιερωμένο στις παραγωγές του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Με τίτλο «Ακρόπολη φτιαγμένη από κομπιούτερ» και υπέρτιτλο «Ιστορίες Εικονικής Αρχαιολογίας, Τα 6 στάδια ενός τρισδιάστατου μοντέλου» παρουσιάζει την πορεία που ακολουθεί το εγαστήριο τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων του ΙΜΕ, προκειμένου να κάνει πραγματικότητα την αναπαράσταση αρχαίων μνημείων και πόλεων. Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, έξι είναι τα βασικά στάδια για την κατασκευή ενός τρισδιάστατου μοντέλου: η επιλογή του μνημείου, η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων και επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών για το συγκεκριμένο μνημείο, η δημιουργία στον υπολογιστή της συρματοειδούς μορφής των αντικειμένων που πρόκειται να παρουσιαστούν, η κάλυψη αυτού του σκελετού με μια σταθερή επιφάνεια, η επένδυση του μοντέλου με το κατάλληλο υλικό (ξύλο, μάρμαρο, κ.λπ.) και ο χρωματισμός του. Τέλος, σκηνοθετείται η εικονική περιήγηση στο χώρο. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, απαιτούνται μήνες εντατικής έρευνας, σκληρής και υπομονετικής δουλειάς, ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι απλώς ελκυστικό για το θεατή, αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο με απόλυτη ακρίβεια.

Επίσης, στο άρθρο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο εκπαιδευτικό CD-ROM «Ο μαγικός περίπατος του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς», μια δημιουργία που στοχεύει να μυήσει τους μικρούς φίλους στην επιστήμη της αρχαιολογίας, καθώς επίσης και στο πρόγραμμα κινηματογραφικών παραγωγών του ΙΜΕ, που έχει να επιδείξει αξιόλογες δημιουργίες, όπως το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη Μίλητο και την πρόσφατα ολοκληρωμένη σειρά τεσσάρων ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μικρά Ασία... Αναζητώντας όσα δεν έσβησε ο χρόνος».


Στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων «Μετανάστευση - Μετακίνηση - Μετοικεσία», δόθηκε στις 31 Μαρτίου 1999 διάλεξη του καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Brown κ. Anthony Molho με τίτλο: «Εθνοτική ταυτότητα και μετακίνηση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, 16ος-19ος αιώνας». Ο κ. Molho, μέσα από την εξέταση των Μαρράνος, των Ρενεγκάδος και των ελληνόφωνων καθολικών του Αιγαίου, προσπάθησε να προσδιορίσει κατά πόσο η παραδοσιακή ιστοριογραφία και οι αναλυτικές κατηγορίες που χρησιμοποιεί μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη ρευστότητα της θρησκευτικής και πολιτισμικής ταυτότητας αυτών και παρόμοιων ομάδων.

Τη διάλεξη ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Ο Λόγος», «Ελεύθερη Ώρα» (27/3/99), «Ελεύθερος» (30/3/99), «Ακρόπολις», «Εστία», «Το Βήμα», «Καθημερινή», «Απογευματινή», «Ελεύθερος», «Ελευθεροτυπία», «Εξπρές» (31/3/99) και το περιοδικό "Corpus" στο τεύχος Φεβρουαρίου-Μαρτίου 1999.


Το περιοδικό «Ελλάνιον Ήμαρ», στο τεύχος Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», το οποίο υπογράφει ο κ. Γιάννης Σαλονικίδης. Αρχικά, ο κ. Σαλονικίδης απαριθμεί τα προγράμματα του Ιδρύματος, τα οποία υλοποιούνται με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και «συνθέτουν ένα μαγευτικό ψηφιδωτό πληροφόρησης για την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας». Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, που παραμένουν «μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα». Στη συνέχεια, επισημαίνει τον πολιτιστικό, κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Ιδρύματος και κάνει ειδική μνεία στις διακρίσεις και τα διεθνή βραβεία που έχει αποσπάσει από το 1997. Τέλος, ο συντάκτης του άρθρου παρακινεί τον αναγνώστη να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος, για να δει «πολύ ενδιαφέροντα δείγματα της δουλειάς του, που αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας».


Στις 22 Απριλίου 1999 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) «Ελληνικός Κόσμος» η επίδειξη του συστήματος εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος. Το σύστημα εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ είναι το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα τρία στον κόσμο που είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, είναι το μοναδικό που προβάλλει περιηγήσεις αποκλειστικά πολιτιστικού περιεχομένου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα, φορώντας ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και με τη βοήθεια μιας διαδραστικής συσκευής, να «πετάξουν» πάνω από τη χερσόνησο της αρχαίας Μιλήτου και να περιηγηθούν στην τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση της Ιωνικής Στοάς. Παράλληλα με την επίδειξη του συστήματος προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ «Από την Τέω στη Σμύρνη» και «Από την Έφεσο στην Ηράκλεια», που αποτελούν τα δύο από τα τέσσερα ντοκιμαντέρ του οδοιπορικού με τίτλο «Μικρά Ασία... Αναζητώντας όσα δεν έσβησε ο χρόνος», παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Την εκδήλωση ανακοίνωσαν ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: «Ναυτεμπορική», «Η Νίκη» (8/4/99), «Κέρδος», «Ναυτεμπορική» (9/4/99), «Κέρδος» «Καθημερινός Αδέσμευτος» (14/4/99), «Ελεύθερος Τύπος», "Down Town" (16/4/99), «Το Βήμα», «Ελευθεροτυπία» (17/4/99), «Απογευματινή», «Έθνος» (19/4/99), «Εξπρές», «Απογευματινή» (22/4/99).

Στην εκδήλωση έκαναν αναφορά ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: «Εστία» (23/4/99), "Marketing Week", (26/4/99), «Ελεύθερη Ώρα», «Ριζοσπάστης», «Έθνος» (28/4/99), "Down Town" (30/4/99).


«Ηλεκτρονικό ταξίδι στην αρχαία Μίλητο» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αυγή» στις 23 Απριλίου 1999 και είχε θέμα το σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Πρόκειται για ένα ιδεατό περιβάλλον κατασκευασμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, που δημιούργησε το Ίδρυμα «παντρεύοντας τη σύγχρονη τεχνολογία με την ελληνική ιστορία» και το οποίο δίνει στον επισκέπτη την ψευδαίσθηση ότι βιώνει ένα συνθετικό τρισδιάστατο χώρο. Με αφορμή το σύστημα εικονικής πραγματικότητας, το άρθρο κάνει αναφορά στους στόχους του Ιδρύματος, που είναι η αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για την παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας από τους πρώτους αιώνες μέχρι σήμερα και τη μελέτη και καταγραφή του εκτός Ελλάδος Ελληνισμού. Τελειώνοντας, επισημαίνει ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού «μας ανοίγει ένα παράθυρο, που η τεχνολογία φωτίζει χιλιάδες χρόνια ιστορίας».

Η εφημερίδα «Βραδυνή» της 23ης Απριλίου δημοσίευσε άρθρο της κας Πολυζώη με τίτλο «Ένα ταξίδι εικονικά πραγματικό σε αρχαίες πόλεις» και θέμα το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που εγκαταστάθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο». Η κα Πολυζώη επικεντρώνεται στη δυνατότητα που προσφέρει το σύστημα στο κοινό να επισκεφτεί χώρους της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς που δεν υπάρχουν πια, ξεκινώντας από «ένα ταξίδι στα παράλια της Μικράς Ασίας». Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος στον τομέα αυτό, ένα από τα οποία είναι το πρωτοποριακό περιβάλλον CAVE, ένα δωμάτιο δηλαδή, όπου κάθε τοίχος και το πάτωμα αποτελούν οθόνες προβολής, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών διαδραστικών προγραμμάτων. Επίσης, με αφορμή την παρουσίαση του συστήματος, η συντάκτρια του άρθρου ανατρέχει στη γένεση της ιδέας να δημιουργηθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρός του κ. Λάζαρος Εφραίμογλου.


Η εφημερίδα «Αθηναϊκή» της 23ης Απριλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Κωνστάντιας Βόγδου με τίτλο «Εικονική περιήγηση» και υπέρτιτλο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», το οποίο επικεντρώνεται στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που προβάλλει αποκλειστικά περιηγήσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Η κα Βόγδου επισημαίνει τις δυνατότητες που παρέχει το σύστημα στον επισκέπτη «να κατευθύνει την περιήγηση και να συμμετέχει ενεργά στην εξερεύνηση και τροποποίηση του εικονικού περιβάλλοντος» και τονίζει ότι «με την εισαγωγή της πληροφορικής στην αρχαιολογία τα μνημεία φαντάζουν πολύ πιο εντυπωσιακά». Επίσης, παρουσιάζει τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος στον τομέα αυτό και κάνει αναφορά στις δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου», μία από τις οποίες είναι η προβολή των κινηματογραφικών παραγωγών του Ιδρύματος.


Με αφορμή την επιδείξη του συστήματος εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 1999, η εφημερίδα «Ακρόπολις» της 23ης Απριλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Αγγελικής Ζαρίφη με τίτλο «Στο Ίδρυμα Μείζονος Eλληνισμού επίδειξη εικονικής πραγματικότητας». Αρχικά, η κα Ζαρίφη επικεντρώνεται στην παρουσίαση του συστήματος, που έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να «πατήσουν πάνω στα χώματα της αρχαίας Μιλήτου και να περιηγηθούν στην Ιωνική Στοά». Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στους στόχους του Ιδρύματος, που υλοποιούνται με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, καθώς επίσης και στις ποικίλες δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου».


Η εφημερίδα «Κέρδος» της 23ης Απριλίου 1999 αφιέρωσε ειδικό άρθρο στα εγκαίνια του συστήματος εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ με τίτλο «Επίσκεψη στην αρχαία Μίλητο μέσω υπολογιστή» και υπέρτιτλο «ΙΜΕ: H πρώτη εφαρμογή "εικονικής πραγματικότητας"». Πρόκειται για ένα σύστημα, το περιεχόμενο του οποίου είναι προϊόν εργασίας των επιστημόνων του ΙΜΕ και βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Το άρθρο περιλαμβάνει απόσπασμα της ομιλίας του Προέδρου του ΙΜΕ κ. Λ. Εφραίμογλου, ο οποίος χαρακτηρίζει το σύστημα «μοναδικό για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, αφού για πρώτη φορά παρουσιάζει περιηγήσεις αποκλειστικά πολιτιστικού περιεχομένου». Ειδική μνεία κάνει στα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος να καταστήσει δυνατή την περιήγηση σ' ολόκληρη την πόλη της αρχαίας Μιλήτου, μέσω ενός πρωτοποριακού περιβάλλοντος CAVE, που θα επιτρέπει στον επισκέπτη «να ακολουθεί τη διαδρομή που επιλέγει ο ίδιος. Πρόκειται για ένα θέαμα εκπληκτικό και μοναδικό για τα διεθνή δεδομένα», σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΙΜΕ σε θέματα τεχνολογιών κ. Δ. Εφραίμογλου.


Η παρουσίαση του συστήματος εικονικής πραγματικότητας που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» ήταν το θέμα του άρθρου της κας Ζέφης Κληρονόμου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στις 23 Απριλίου 1999 με τίτλο «Εικονική πραγματικότητα, πραγματικός πολιτισμός» και υπέρτιτλο «Υπερσύγχρονο σύστημα virtual reality θ' αρχίσει να λειτουργεί από την Κυριακή στο ΙΜΕ».

Πρόκειται για ένα σύστημα γνωστό ως τώρα από την εφαρμογή του για την εκπαίδευση των αεροπόρων με εικονικές πτήσεις και των πολεμιστών με εικονικές μάχες. Το ΙΜΕ, όμως, δημιουργεί κάτι πρωτοποριακό. Το εφαρμόζει στην παρουσίαση προγραμμάτων με καθαρά πολιτιστικό χαρακτήρα, «για να προάγει την παιδεία και τον πολιτισμό», όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων κ. Δημήτρης Εφραίμογλου. Σύντομα το ΙΜΕ πρόκειται να εφαρμόσει στο Πολιτιστικό του Κέντρο και πιο εξελιγμένα συστήματα εικονικής πραγματικότητας.


«Εικονική ξενάγηση στην Ιστορία» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Το Βήμα» στις 23 Απριλίου 1999 και είχε θέμα την παρουσίαση του συστήματος εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το άρθρο χαρακτηρίζει το σύστημα «θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας» και επισημαίνει ότι η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας αποτελεί «σταθερά» για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και ότι στο άμεσο μέλλον θα εγκατασταθούν ανάλογα συστήματα. Επίσης, κάνει αναφορά στις δύο κινηματογραφικές παραγωγές του Ιδρύματος: το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη Μίλητο και το οδοιπορικό στη Μικρά Ασία.


Στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που αποτελεί το πρώτο από μία σειρά βημάτων, «ακόμη πιο δημιουργικών», είναι αφιερωμένο το άρθρο του κ. Βασίλη Αγγελικόπουλου με τίτλο «Στην αρχαία Μίλητο με ξεναγό ένα ποντίκι», που δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή» της 23ης Απριλίου 1999. Ο κ. Αγγελικόπουλος περιγράφει με μοναδικό τρόπο την εικονική περιήγηση στην Ιωνική Στοά της αρχαίας Μιλήτου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο επισκέπτης αισθάνεται ότι βρίσκεται στην πόλη της Μιλήτου, «όχι ερειπωμένη, όπως είναι σήμερα, αλλά περίλαμπρη, όπως ήταν τότε, με τα μνημειακά κτήριά της, τους δρόμους της». Επίσης, κάνει ειδική μνεία στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο «έχει ανοίξει πολλά πολιτισμικά "μέτωπα"», και στην εκδήλωση παρουσίασης του συστήματος στο «επιβλητικό» Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος.


Η εφημερίδα «Καθημερινός Αδέσμευτος Τύπος» της 24ης Απριλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «"Εικονικό" ταξίδι στην Ιστορία» και υπέρτιτλο «Σύγχρονος τρόπος περιήγησης στο παρελθόν στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού». Το άρθρο χαρακτηρίζει «πρωτότυπο και σύγχρονο τον τρόπο περιήγησης στο παρελθόν που προτείνει το ΙΜΕ μέσα από τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας». Επίσης, κάνει αναφορά στα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, στο εκθεσιακό του πρόγραμμα, τις κινηματογραφικές του παραγωγές, καθώς επίσης και στις ποικίλες δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου.


Με αφορμή τα εγκαίνια του συστήματος εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ, η εφημερίδα «Ακρόπολις» της 25ης Απριλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Αγγελικής Ζαρίφη με τίτλο «Η εικονική πραγματικότητα για τη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς» και υπέρτιτλο «Ένα πρωτοποριακό σύστημα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού». Αρχικά, η κα Ζαρίφη κάνει παρουσίαση του συστήματος, το οποίο «αποτελεί το μέλλον» στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στις δραστηριότητες της ομάδας Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος, οι οποίες επικεντρώνονται στη διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, δίνοντας έμφαση στο θεματικό του πεδίο αλλά και στην αξιοποίηση σύγχρονων μουσειολογικών αντιλήψεων και τεχνολογιών. Τέλος, κάνει μνεία στην ίδρυση του ΙΜΕ ως πολιτιστικού, μη κερδοσκοπικού και κοινωφελούς ιδρύματος, στους στόχους και τα στελέχη του.


«Η εικονική πραγματικότητα του Ιδρύματος Mείζονος Ελληνισμού» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στις 25 Απριλίου 1999 και το οποίο είχε θέμα την επίδειξη του συστήματος εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ. Το άρθρο επισημαίνει τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του συστήματος καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρει στον επισκέπτη. Επίσης, συγχαίρει τα στελέχη του Ιδρύματος, «τα οποία εργάζονται συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια με στόχο τη μελέτη, διδασκαλία και προβολή πτυχών του πολιτισμού μας».

«Η αρχαία Μίλητος ανοικοδομείται στον Tαύρο. Δεν είναι αλήθεια, είναι όμως κοντά στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, πρόκειται για Εικονική Πραγματικότητα». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε ο κ. Χρήστος Κολώνας το άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου στην εφημερίδα «Έθνος» και είχε τίτλο «Ηλεκτρονικό ταξίδι στην αρχαία Μίλητο».

Θέμα του άρθρου είναι η παρουσίαση του συστήματος εικονικής πραγματικότητας που έχει εγκατασταθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ο κ. Κολώνας επισημαίνει πως για άλλη μια φορά το ΙΜΕ, πρωτοπόρο στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών, καταφέρνει όχι απλώς να παρουσιάσει στο κοινό μια πόλη, από την οποία σήμερα δε σώζεται τίποτα, αλλά και να του δώσει τη δυνατότητα να κινηθεί μέσα σ' αυτή. Tέλος, στο άρθρο γίνεται λόγος για την ταυτότητα του Ιδρύματος και αναφέρονται οι ώρες λειτουργίας του Πολιτιστικού του Kέντρου «Ελληνικός Κόσμος».


Στις 26 Απριλίου 1999 ανακοινώθηκαν τα βραβεία "Webawards 1999" (Βραβεία για τις καλύτερες σελίδες του ελληνικού Internet) στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Δ.Ε.Ε.). Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία "Best Organization and Public Services Site" καθώς και το 1ο Βραβείο στην κατηγορία "Βραβεία κριτηρίων" για την καλύτερη συμβατότητα.

Στη βράβευση έκαναν αναφορά οι εφημερίδες: «Ναυτεμπορική» (27/4/99), «Ημερησία», «Βραδυνή» (28/4/99), «Απογευματινή» (30/4/99), «Χρηματιστήριον»(3/5/99). 


Η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» της 26ης Απριλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Περιήγηση στον "Ελληνικό Κόσμο"» και υπέρτιτλο "«Σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού». Το θέμα του άρθρου είναι τα εγκαίνια του συστήματος εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και οι δραστηριότητες του Πολιτιστικού του Κέντρου «Έλληνικός Κόσμος». Το άρθρο χαρακτηρίζει «διαφορετική από κάθε άποψη» την παρουσίαση του συστήματος, επισημαίνει τη χρήση του αποκλειστικά για πολιτιστικούς σκοπούς και δίνει πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική εγκατάσταση ακόμη πιο πρωτοποριακών συστημάτων, όπως το σύστημα Cave. Επίσης, με αφορμή τα εγκαίνια του συστήματος, παρουσιάζει τις δραστηριότητες και τους στόχους του Πολιτιστικού Κέντρου. Τελειώνοντας, το άρθρο κάνει αναφορά στον κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Ιδρύματος.


«Ταξίδι στην εικονική πραγματικότητα» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου» της 26ης Απριλίου 1999. Το άρθρο παρουσιάζει το σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, επισημαίνοντας ότι είναι το μοναδικό στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο που προβάλλει περιηγήσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Επίσης, κάνει αναφορά στα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος, που αφορούν στην εγκατάσταση του πρωτοποριακού περιβάλλοντος CAVE και στην ανάπτυξη σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία θα κάνουν χρήση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας και θα πλαισιώνουν τις εκθέσεις του Ιδρύματος.


Η εφημερίδα «Αυριανή» δημοσίευσε στις 27 Απριλίου 1999 άρθρο με τίτλο «Εικονική περιήγηση στο παρελθόν». Κύριο θέμα του άρθρου ήταν η παρουσίαση του συστήματος εικονικής πραγματικότητας που βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο δημιουργεί, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα ιδεατό περιβάλλον που προβάλλεται σε μια μεγάλη οθόνη και οι θεατές, φορώντας ειδικά γυαλιά και με μια διαδραστική συσκευή χεριού, γίνονται μέρος του περιβάλλοντος αυτού και καθορίζουν την πορεία της εξερεύνησής του. Το σύστημα αυτό είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και παρουσιάζει προγράμματα πολιτιστικού περιεχομένου, τα οποία πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο εργαστήριο του ΙΜΕ. Τέλος, το άρθρο κάνει λόγο και για τα μελλοντικά σχέδια του ΙΜΕ, όπως είναι η εγκατάσταση του περιβάλλοντος CAVE, ενός συστήματος εικονικής πραγματικότητας με τη μορφή δωματίου, όπου κάθε τοίχος και το πάτωμα αποτελούν οθόνες προβολής.


«Πολιτιστική εικονική πραγματικότητα» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα «Εξπρές» στις 27 Απριλίου 1999 και το οποίο παρουσιάζει το σύστημα εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ. Το άρθρο δίνει τεχνικές λεπτομέρειες για το σύστημα, επισημαίνει τις δυνατότητες αυτενέργειας που έχει ο χρήστης όταν περιηγείται σε χώρους της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς και επισημαίνει τη μελλοντική εγκατάσταση ακόμη πιο πρωτοποριακών συστημάτων και την πλαισίωσή τους από εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης, ειδική μνεία κάνει στον Πρόεδρο του Ιδρύματος, που «με όπλο τις νέες τεχνολογίες έβαλε σκοπό να αναδείξει το Μείζονα Ελληνισμό».


«Ταξίδι στη... Μίλητο!» είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Εύας Καραμανώλη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου» στις 27 Απριλίου 1999 και αναφέρεται στα εγκαίνια του συστήματος εικονικής πραγματικότητας που έχει εγκατασταθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στο άρθρο τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός πως το ΙΜΕ εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, συστήματα της σύγχρονης τεχνολογίας, όπως αυτό της εικονικής πραγματικότητας, που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό σε ιατρικές και στρατιωτικές εφαρμογές. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί βασικό στόχο του ΙΜΕ, γιατί «έτσι ο πολιτισμός μας θα κρατηθεί ζωντανός και για τις επόμενες γενιές», όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου. Τέλος, ο προϊστάμενος του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου επισήμανε τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η χρησιμοποίηση αυτού του συστήματος στις αρχαιολογικές έρευνες και στην αναπαράσταση ιστορικών μνημείων και πόλεων που δε σώζονται σήμερα.


Με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του συστήματος εικονικής πραγματικότητας από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευσε στις 27 Απριλίου 1999 αφιέρωμα στο Ίδρυμα και στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» με τίτλο «Virtual Reality a la ελληνικά». Το άρθρο αναφέρεται στις δραστηριότητες και τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στον «Ελληνικό Κόσμο», κυρίως όμως κάνει λόγο για την αναπαράσταση της πόλης της αρχαίας Μιλήτου, η οποία έχει γίνει με βάση τις επιστημονικές ανακαλύψεις και μελέτες, καθώς από την πόλη αυτή σήμερα δε σώζεται τίποτα. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο και φορώντας στερεοσκοπικά γυαλιά, να περιηγηθούν μέσα στην πόλη, στους γύρω χώρους, ακόμη και να πετάξουν πάνω από αυτή. Η περιήγηση στο χώρο συνοδεύεται από ηχητικά εφέ που ολοκληρώνουν «την ψευδαίσθηση, μετασχηματίζοντας την απλή παρακολούθηση σε πραγματική εμπειρία».


Στις 30 Απριλίου 1999 το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της «ΕΡΑ 1» φιλοξένησε συνέντευξη του προϊστάμενου του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, σχετικά με το σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος. Αρχικά, ο κ. Εφραίμογλου έκανε αναφορά στο πρόγραμμα τρισδιάστατης ψηφιακής αναπαράστασης της αρχαίας Μιλήτου και άλλων μνημείων που δεν υπάρχουν πια, το οποίο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και παρήγαγε φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις των μνημείων της αρχαίας Μιλήτου που ενσωματώθηκαν στο πρώτο ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο δεύτερο σκέλος του προγράμματος, που είναι η εικονική περιήγηση στην αρχαία Μίλητο, η οποία παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να "περπατήσει" στην Ιωνική Στοά και γενικότερα να περιηγηθεί στην πόλη.


Το περιοδικό "Computer Arts" του Μαΐου 1999 δημοσίευσε άρθρο αφιερωμένο στην επίδειξη του συστήματος εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ με τίτλο: «Εικονική πραγματικότητα από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού». Το άρθρο δίνει πληροφορίες για τη λειτουργία του συστήματος και τονίζει ότι οι περιηγήσεις που προβάλλονται, ξεκινώντας από την περιήγηση στην Ιωνική Στοά και τη χερσόνησο της αρχαίας Μιλήτου, βασίζονται σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του τμήματος Τρισδιάστατων Αναπαραστάσεων του ΙΜΕ. Τέλος, παρουσιάζει τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας.

Με αφορμή τη δημιουργία του κόμβου του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Διαδίκτυο (site) από το ΙΜΕ, το περιοδικό "Computer Arts" του Mαΐου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», το οποίο παρουσιάζει τον κόμβο του Ιδρύματος. Το άρθρο τονίζει ότι το Ίδρυμα «χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ως μέσο εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την Ελλάδα και την ιστορία» και κάνει αναφορά στις παρουσιάσεις που περιέχει ο κόμβος. Αναφορικά με την ποιότητά του, επισημαίνει ότι διάθετει πλούσιο περιεχόμενο, «πολύ καλό σχεδιασμό», σωστή χρήση των εργαλείων προγραμματισμού και σχεδιασμού σελίδων και σοβαρή αισθητική. Τέλος, συγχαίρει τους δημιουργούς του, που «έχουν καταφέρει να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ περιεχομένου, αισθητικής και συμβατότητας», κατηγορία στην οποία διακρίθηκε το Ίδρυμα στο διαγωνισμό "Web Awards 1999" με το «Βραβείο Κριτηρίων».


Το «Δελτίον Διοικήσεως Επιχειρήσεων» του Μαΐου 1999 δημοσίευσε άρθρο αφιερωμένο στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «ΙΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά μέσω Internet». Το άρθρο χαρακτηρίζει το έργο του Ιδρύματος μοναδικό, «όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο». Επίσης, περιλαμβάνει συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, προϊστάμενου του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του ΙΜΕ, ο οποίος επισημαίνει ότι πρωταρχικός στόχος του Ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου Πολιτιστικού Kέντρου, όπου θα προβάλλονται η ιστορία, η ζωή και οι αξίες του Ελληνισμού με την αξιοποίηση της πληροφορικής και των εφαρμογών της. Τέλος, ο κ. Εφραίμογλου παρουσιάζει τις δύο κατευθύνσεις που είχαν προταθεί αρχικά για τη διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, οι οποίες «απείχαν από αυτό που ήθελε ο ιδρυτής του ιδρύματος». Γι' αυτό το λόγο επιλέχθηκε η λύση της καταγραφής της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο, ένα μέσο που «επιτρέπει τη διαχείριση κάθε μορφής πληροφορίας (κειμένων, εικόνων, ήχου και βίντεο) και το κυριότερο την κάνει αμέσως διαθέσιμη».


Στις 3 Μαΐου 1999 το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξένησε εκδήλωση που διοργάνωσε η "Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά", με αφορμή την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου «Πατρίδες της Ψυχής» από τις εκδόσεις Πατάκη. Την εκδήλωση πλαισίωσε ομιλία του καθηγητή κ. Β. Δ. Αναγνωστόπουλου με θέμα: «Η ιστορική μνήμη για τον μείζονα Ελληνισμό στην παιδική λογοτεχνία» καθώς επίσης και αποσπάσματα από την τελευταία κινηματογραφική παραγωγή του Ιδρύματος «Μικρά Ασία... Αναζητώντας όσα δεν έσβησε ο χρόνος».

Την εκδήλωση ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Καθημερινός Αδέσμευτος Τύπος» (29/4/99), «Το Βήμα», «Ακρόπολις» (2/5/99), «Ελευθεροτυπία», «Εστία» (3/5/99).


Στις 4 Μαΐου 1999 η μουσειοπαιδαγωγός κα Μαρίνα Παπασωτηρίου ήταν προσκεκλημένη του κ. Δελασούδα Λαυρέντιου στη ραδιοφωνική εκπομπή της Πειραϊκής Εκκλησίας «Συζητώντας την επικαιρότητα με τις επιστήμες της αγωγής». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος», και ειδικότερα στην έκθεση για τις εθνικές επετείους και την ιστορική μνήμη. Η απήχηση της έκθεσης, όπως επισήμανε η κα Παπασωτηρίου, είναι τόσο μεγάλη, που μέσα σε δεκατρείς μήνες την έχουν επισκεφτεί 19.000 άτομα, από τα οποία τα 15.000 είναι παιδιά. Η έκθεση χρησιμοποιεί σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα, «την τεχνολογία σε όλες της τις μορφές» χωρίς όμως να υποβαθμίζει το ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα, και έχει διαδραστικό χαρακτήρα, στοιχείο που ωθεί τα παιδιά να θέτουν ερωτήματα και τα παροτρύνει να αναπτύσσουν τον προβληματισμό τους. Στη συνέχεια, η κα Παπασωτηρίου παρουσίασε και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου: προβολή ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ιδρύματος, περιήγηση στο Διαδίκτυο στην Εστία Κυβερνοχώρου, στο διαδραστικό δίσκο «Ο μαγικός περίπατος του Ζαχαρία Απορία στους Δελφούς» και στον εικονικό χώρο μέσω του συστήματος εικονικής πραγματικότητας. Τέλος, με αφορμή το Πολιτιστικό Κέντρο έκανε γενικότερη αναφορά στο χαρακτήρα και τους στόχους του Ιδρύματος, οι οποίοι αφορούν στην προβολή της δράσης του ελληνικού στοιχείου εντός και εκτός Ελλάδας. 

«Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού - Μια δωρεά του Λάζαρου Εφραίμογλου» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε στις 8 Μαΐου 1999 η εφημερίδα «Ισοτιμία» στη στήλη της «asset ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ».

Στο άρθρο παρουσιάζεται η πορεία του Ιδρύματος από τη γέννηση της ιδέας για τη δημιουργία του ως σήμερα, ιδιαίτερος όμως λόγος γίνεται για το σύστημα εικονικής πραγματικότητας, που δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε πόλεις της αρχαιότητας που έχουν πια χαθεί και να βιώσουν μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς γίνονται μέρος ενός εικονικού περιβάλλοντος, το οποίο μπορούν να εξερευνήσουν και να τροποποιήσουν. Επίσης, γίνεται αναφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος», ένα χώρο που επεκτείνεται συνεχώς και εξοπλίζεται με συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας, για την παρουσίαση στο κοινό και σε σχολικές ομάδες των προγραμμάτων που παράγει το ΙΜΕ, με στόχο τη διάσωση και την προβολή της Ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού.


Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε στις 10 και 12 Μαΐου 1999, στο Πολιτιστικό του Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», διημερίδα με θέμα: «Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση - Οι εφαρμογές τους στο Μουσείο και στο Σχολείο». Η διημερίδα, που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εξέτασε εναλλακτικούς τρόπους μάθησης με την αξιοποίηση του Διαδικτύου, διαδραστικών δίσκων, τρισδιάστατων αναπαραστάσεων αρχαίων μνημείων και της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας.

Τη διημερίδα ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: «Ελεύθερη Ώρα», «Αυριανή» (4/5/99), «Ελευθεροτυπία» (7/5/99), «Καθημερινή» (9/5/99), «Απογευματινή», «Τα Νέα», «Εστία», Το Βήμα» (10/5/99), «Ελεύθερος», «Εστία», «Βραδυνή» (12/5/99).


Στις 22 Μαΐου 1999 το περιοδικό "7 Μέρες TV" δημοσίευσε άρθρο της κας Έλενας Τραγούστη με τίτλο "Πάμε στην αρχαία Μίλητο;" και υπέρτιτλο "Η Εικονική Πραγματικότητα μας ταξιδεύει στο παρελθόν".

Η κα Τραγούστη περιγράφει την εμπειρία που είχε "ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο", στην πόλη της αρχαίας Μιλήτου, όπως αυτή ήταν την εποχή της ακμής της. Αυτό επιτεύχθηκε με το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει εγκαταστήσει στο Πολιτιστικό του Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", έναν "πολιτιστικό παράδεισο" που βρίσκεται "στην καρδιά της βιομηχανικής ζώνης της οδού Πειραιώς" και συντελεί στην αναβάθμιση της περιοχής.

Το άρθρο κάνει ιδιαίτερο λόγο για το σύστημα εικονικής πραγματικότητας, δεν παραλείπει όμως να αναφερθεί και στα άλλα προγράμματα και τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στον "Ελληνικό Κόσμο" και έχουν προσελκύσει ως τώρα το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση σημαντικού αριθμού επισκεπτών.


Στις 22 Μαΐου 1999 η δημοσιογράφος κα Μαρία Δρόσου φιλοξένησε στην εκπομπή "Συζητώντας για την Τέχνη" του "Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος" τις κυρίες Μαρία Ρούσσου, υπεύθυνη της ομάδας Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, και Ελένη Ζυμή, συντονίστρια της ομάδας Κλασικής Αρχαιότητας. Στη συζήτηση παρενέβη τηλεφωνικά ο κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι να υπηρετήσει την πατρίδα και να κάνει υπερήφανους τους Έλληνες για την εθνική τους κληρονομιά, αλλά και να βρει διεξόδους ο σημερινός άνθρωπος για τη ζωή του μέσω του παρελθόντος. Μάλιστα, με τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού μπορεί κάποιος να αξιολογήσει τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του και να αποβάλει τα αρνητικά. Ως προς τους συνεργάτες του Ιδρύματος είπε ότι είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, απόλυτα αφοσιωμένοι στον κοινό στόχο της ανάδειξης της Ελλάδας και του πολιτισμού της. Μάλιστα, τα προγράμματα του Ιδρύματος εκπονούνται από Έλληνες.

Με αφορμή τα γεγονότα στη Σερβία, ο κ. Εφραίμογλου εξέφρασε την άποψη ότι οι Έλληνες σεβάστηκαν στο παρελθόν τα πολιτιστικά μνημεία άλλων λαών, δεν ήταν κατακτητές, δεν εξουσίαζαν, αλλά εκπαίδευαν και εκπολίτιζαν. Τέλος, ανέφερε ότι στα μελλοντικά σχέδια του ΙΜΕ είναι μια έκθεση για την παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία αλλά και σε όλο τον κόσμο.


Στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων "Μετανάστευση - Μετακίνηση - Μετοικεσία", δόθηκε στις 26 Μαΐου 1999 διάλεξη της κας Αγγελικής Σταυροπούλου, καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με θέμα: "Το ταξίδι των Κρητών ζωγράφων προς τη Βενετία και τα Ιόνια νησιά". Η ομιλία, που μέσα από τις μετακινήσεις των ζωγράφων και των έργων τους εξέτασε τη συνάντηση δύο πολιτισμών, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος".

Τη διάλεξη ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: "Ριζοσπάστης", "Ελεύθερη Ώρα", "Ναυτεμπορική" (25/5/99), "Το Όνομα", "Καθημερινός Αδέσμευτος Τύπος", "Εστία", "Εξουσία" (26/5/99). 


Σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού "SKAI", στις 27 Μαΐου 1999, προβλήθηκε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κας Μαρίας Αχούλια με θέμα το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που πρώτο έφερε στην Ελλάδα το ΙΜΕ.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα παρουσίασε στους τηλεθεατές ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, ο οποίος ανέφερε ότι οι επισκέπτες, φορώντας ειδικά γυαλιά, βιώνουν τρισδιάστατα το χώρο και επισκέπτονται εικονικά πόλεις και μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας που δεν υπάρχουν πλέον. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Εφραίμογλου ανακοίνωσε τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας.

Το ρεπορτάζ ολοκληρώθηκε με την προτροπή της δημοσιογράφου να επισκεφθούν όλοι το Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", "για να ξεναγηθούν στην ιστορία με έναν -ομολογουμένως- ασυνήθιστο τρόπο".


Το περιοδικό "Αθηνόραμα" της 28ης Μαΐου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Εικονική Πραγματικότητα στο ΙΜΕ - Virtual ξενάγηση" και θέμα το σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ένα από τα πρώτα συστήματα τέτοιου είδους που είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό. Το άρθρο επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα σύστημα "σύγχρονο και εύχρηστο", αφού η περιήγηση δεν απαιτεί βαρύ εξοπλισμό αλλά είναι δυνατή μόνο με τη χρήση ειδικών γυαλιών. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα ξενάγησης σε περισσότερα από ένα άτομα. Τέλος, το άρθρο χαρακτηρίζει την εμπειρία της ξενάγησης στην Ιωνική Στοά της αρχαίας Μιλήτου "εντυπωσιακή" και παρομοιάζει το σύστημα με ένα video game "τόσο εξελιγμένο, που σου επιτρέπει να ανέβεις στις σκέπες των κτισμάτων ή να βουτήξεις μέσα στο λιμάνι".


Ο επιλεκτικός τουριστικός οδηγός 1999 "Σελίδες", στο τεύχος 40, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού", το οποίο αποτελεί μια συνολική παρουσίαση του Ιδρύματος. Αρχικά, κάνει αναφορά στην ίδρυσή του από την οικογένεια Εφραίμογλου ως κοινωφελούς, πολιτιστικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού και παρουσιάζει τους στόχους του, οι οποίοι επικεντρώνονται στη διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για στόχους οι οποίοι υλοποιούνται μέσω των προγραμμάτων που εκπονεί το Ίδρυμα αλλά και της δημιουργίας του πρωτοποριακού Πολιτιστικού του Κέντρου "Ελληνικός Κόσμος".

Τέλος, το άρθρο κάνει ειδική μνεία στα εξιδεικευμένα στελέχη του Ιδρύματος, στην επιστημονική του επιτροπή και την επιτροπή προγραμματισμού και ανάπτυξης, οι οποίες απαρτίζονται από ανθρώπους του επιστημονικού χώρου καθώς και του χώρου των γραμμάτων και τεχνών.

Στο ίδιο τεύχος δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο "Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσίασε το πρώτο σύστημα εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα" και θέμα το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που εγκαταστάθηκε τον Απρίλιο του 1999 στον "Ελληνικό Κόσμο". Το άρθρο κάνει αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος καθώς και στις δυνατότητες που προσφέρει στον επισκέπτη "να βιώσει ένα συνθετικό τρισδιάστατο χώρο έχοντας την αίσθηση ότι βυθίζεται σ' αυτόν". Επιπλέον, επισημαίνει ότι το σύστημα -που ανήκει στην πιο σύγχρονη κατηγορία προβολικών συστημάτων- είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για περιηγήσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Τέλος, τονίζει ότι το Ίδρυμα είναι το μοναδικό πολιτιστικό κέντρο που παράγει τα δικά του προγράμματα και κάνει αναφορά στην εγκατάσταση του περιβάλλοντος CAVE στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος "Ελληνικός Κόσμος" το φθινόπωρο του 1999.


Το περιοδικό "Αρχαιολογία" του Ιουνίου 1999, στη στήλη "Ειδήσεις", δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ψηφιακή αναπαράσταση μνημείων".

Το άρθρο αρχικά επισημαίνει τη χρήση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας στον κινηματογράφο με στόχο τη δημιουργία ψευδαίσθησης. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος, το οποίο επιχειρεί να προσφέρει στους θεατές "μια παρόμοιας υφής εμπειρία" προβάλλοντας, ωστόσο, αποκλειστικά εικονικές περιηγήσεις σε αρχαία μνημεία και πόλεις που δεν υπάρχουν πια. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στην επιστημονική τεκμηρίωση των αναπαραστάσεων που χρησιμοποιούνται για την εικονική "ανασύνθεση" του παρελθόντος, βάσει των αρχαιολογικών και ερευνητικών δεδομένων. Το άρθρο κλείνει με την επισήμανση ότι "το σύστημα εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ σίγουρα θα συγκινήσει τους λάτρεις της τεχνολογίας και της ψευδαίσθησης".


Η εφημερίδα "Κέρδος" της 6ης Ιουνίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Κοιτάζοντας το παρελθόν", το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Λάζαρου Εφραίμογλου στην κα Ειρήνη Ορφανίδου. Το άρθρο περιλαμβάνει εισαγωγική αναφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Προέδρου, στην απόφασή του να δημιουργήσει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού από "αγωνία για την πατρίδα" καθώς επίσης και στις τιμητικές διακρίσεις που έχει λάβει.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Εφραίμογλου επικεντρώθηκε στις δυσκολίες που ανέκυψαν, οι οποίες σχετίζονταν με τον τρόπο που θα μπορούσε να αποδοθεί η ελληνική ιστορία και τα μέσα που θα χρησιμοποιούνταν και κατά δεύτερο λόγο με την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος. Τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν, το πρώτο με τη χρήση νέων τεχνολογιών και το δεύτερο με την αξιοποίηση της έκτασης όπου βρισκόταν παλιά το εργοστάσιο της Βιοσώλ. Αναφορικά με την απουσία του ονόματος της οικογένειας Εφραίμογλου από την επωνυμία του Ιδρύματος, ο κ. Εφραίμογλου τόνισε ότι "ήταν θέμα επιλογής", αφού "το Ίδρυμα είναι στοιχείο ενότητας των Ελλήνων κι όχι αφορμή για διάκριση". Στη συνέχεια, επισήμανε ότι το Ίδρυμα απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό από τους Έλληνες, γι' αυτό και έχει χαρακτήρα "ανθρωποκεντρικό" κι όχι "ελληνοκεντρικό".


Η εφημερίδα "Καθημερινή" της 13ης Ιουνίου 1999 δημοσίευσε άρθρο του κ. Βασίλη Αγγελικόπουλου με τίτλο "Τα οικογενειακά δέντρα των ξεριζωμένων", το οποίο επικεντρώνεται στο πρόγραμμα γενεαλογικών δένδρων του ΙΜΕ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο καθιστά δυνατή τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, μέσω της καταγραφής των γενεαλογικών δένδρων των οικογενειών που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, και φωτίζει πτυχές της ιστορίας του μικρασιατικού Ελληνισμού. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ομάδα Γενεαλογιών αφενός χρησιμοποιεί ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο υπάρχει σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και με το οποίο έρχεται σε επαφή με τους Μικρασιάτες, και αφετέρου αξιοποιεί τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία για την καταγραφή και επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνονται. Απώτερο σκοπό αποτελεί η δημιουργία ειδικού χώρου στο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου θα μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει το γενεαλογικό του δένδρο. Τέλος, ο κ. Αγγελικόπουλος επισημαίνει ότι το αρχειακό υλικό του προγράμματος αξιοποιείται από τις Κινηματογραφικές Παραγωγές του Ιδρύματος για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, το οποίο θα καταγράφει μαρτυρίες προσφύγων σχετικά με τη ζωή τους πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.


Στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων "Μετανάστευση - Μετακίνηση - Μετοικεσία" πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 1999, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ "Ελληνικός Κόσμος", διάλεξη του κ. Αθανάσιου Ριζάκη, διευθυντή προγράμματος Νοτίου Ελλάδος στο Κ.Ε.Ρ.Α. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με τίτλο: "Η Ρωμαϊκή μετανάστευση στον Αιγαιακό χώρο: Κοινωνικοπολιτική διάσταση και πολιτισμικές προοπτικές". Η διάλεξη επικεντρώθηκε στο χαρακτήρα των ρωμαϊκών μετακινήσεων στην Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, στους εμπορικούς λόγους που οδήγησαν στη μετανάστευση και στην απονομή της "Ρωμαϊκής Πολιτείας" σε Έλληνες.

Τη διάλεξη ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: "Ελεύθερη Ώρα", "Ριζοσπάστης" (10/6/99), "Τα Νέα" (12/6/99), "Ελεύθερος", "Ναυτεμπορική" (15/6/99), "Εστία", "Ελευθεροτυπία", "Απογευματινή", "Αθηναϊκή" (16/6/99).


Στο καλοκαιρινό τεύχος (108) του παιδικού περιοδικού για τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού "Αερόστατο" δημοσιεύτηκε τετρασέλιδο άρθρο αφιερωμένο στο ΙΜΕ με τίτλο "ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: Ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα".

Το άρθρο φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, ο οποίος εξηγεί πως ο βασικός στόχος του Ιδρύματος είναι να παρουσιαστεί ο Ελληνισμός στην οικουμενική του διάσταση, καθώς οι Έλληνες έζησαν και δημιούργησαν πολιτισμό και πέρα από τα φυσικά όρια της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό του ΙΜΕ είναι πως παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα μέσα, όπως αυτά που έχουν εφαρμοστεί και για την παραγωγή ταινιών του Χόλιγουντ, "μόνο που εμείς αντί να κάνουμε τέρατα που παλεύουν μεταξύ τους, τα χρησιμοποιήσαμε για να αναβιώσουμε τον πολιτισμό μας". Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου αναλύει τα προγράμματα που παρουσιάζονται στο ΙΜΕ καθώς και τα μελλοντικά σχέδια και τονίζει πως οι Έλληνες "είμαστε μια κάστα ανθρώπων πολύ ισχυρή και αν μάθουμε το μάθημα που είχαν μάθει και οι προηγούμενες γενιές πριν από εμάς μπορούμε κι εμείς να μεγαλουργήσουμε".

Τέλος, το άρθρο κλείνει με ένα μήνυμα που απευθύνει ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λάζαρος Εφραίμογλου προς τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού, στο οποίο τονίζει πως "όταν πιστεύεις κάτι, όταν αγωνίζεσαι για κάτι το οποίο ξέρεις ότι έχει αξία, όσες δυσκολίες κι αν βρεις, που είναι βέβαιο ότι θα βρεις, μπορείς να τις υπερνικήσεις".


Η εφημερίδα "Sueddeutsche Zeitung" της 29ης Ιουνίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Στο ναό των ψευδαισθήσεων" και υπότιτλο "Με την εικονική πραγματικότητα τα Μουσεία επιδιώκουν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες", στο οποίο γίνεται αναφορά στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Συγκεκριμένα, το άρθρο επισημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι εφικτή η γνώση της Αρχαιότητας μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας. Χρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ένα νεοσύστατο μουσείο που στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους κοντά να προσεγγίσουν την ελληνική ιστορία, χρησιμοποιώντας ως "δέλεαρ" το σύστημα CAVE. Πρόκειται για ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν αρχαίους ναούς και μ' αυτό τον τρόπο να "βαδίσουν" σε διαφορετικές εποχές.


Το περιοδικό "Minima" του Ιουλίου 1999 έκανε σύντομη παρουσίαση στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ, με τη βοήθεια του οποίου ο επισκέπτης του "Ελληνικού Κόσμου" μπορεί να "περπατήσει" στην Ιωνική Στοά της Μιλήτου, να "πετάξει" πάνω από την ιωνική γη και γενικότερα να περιηγηθεί σε μια πόλη που εννέα αιώνες ανθούσε στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η παρουσίαση κλείνει με την επισήμανση ότι "χάρη στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας αλλά και στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος, η Μίλητος ανασυνθέτει το παζλ της προς τέρψιν και γνώσιν".

Ο Nicolas Negroponte, διευθυντής του Media Lab του Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης, επισκέφτηκε στις 5 Ιουλίου 1999 το Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ "Ελληνικός Κόσμος", κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Αθήνα. Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου και διακεκριμένα στελέχη του ξενάγησαν τον Nicolas Negroponte στην έκθεση "Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη", στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας καθώς και στον κόμβο του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο".

Στην επίσκεψη του Nicolas Negroponte στον "Ελληνικό Κόσμο" αναφέρθηκαν οι εφημερίδες: "Ελεύθερος" (5/7/99), "Καθημερινή", "Ελεύθερη Ώρα" (8/7/99), "Ισοτιμία" (31/7/99).


Στο πλαίσιο του κύκλου επιστημονικών διαλέξεων "Μετανάστευση - Μετακίνηση - Μετοικεσία", δόθηκε την Τετάρτη 7 Ιουλίου 1999 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) "Ελληνικός Κόσμος" διάλεξη του κ. Oliver Dickinson, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Durham, με τίτλο: "Migrations, Invasions and the Shaft Graves". Αντικείμενο της διάλεξης ήταν οι θεωρίες μετακινήσεων πληθυσμών κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν οι παράγοντες που συνέβαλαν στη γένεση του μυκηναϊκού πολιτισμού και στη διαμόρφωση της ελληνικής γλώσσας.

Τη διάλεξη ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: "Ακρόπολις" (4/7/99), "Καθημερινή", "Ελεύθερος", "Ναυτεμπορική", "Εστία", "Τα Νέα", "Ελεύθερος", "Αθηναϊκή", "Απογευματινή" (7/7/99).


Η τουρκική εφημερίδα "Ηurriet" της 10ης Ιουλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Δημιουργώντας έναν εικονικό κόσμο", στο οποίο γίνεται αναφορά στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Το άρθρο αρχικά επισημαίνει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την ανάπτυξη οπτικών εφέ σε κινηματογραφικές ταινίες και στη συνέχεια επικεντρώνεται σε εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας με μοντέλα που προσθέτουν την αίσθηση του βάθους, στις οποίες συγκαταλέγεται και η εικονική αναπαράσταση της αρχαίας Μιλήτου από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Συγκεκριμένα, αναλύει τα στάδια του προγράμματος εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ. Πρόκειται για το ImmersaDesk, το οποίο λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ "Ελληνικός Κόσμος" από τον Απρίλιο του 1999 και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στην πόλη της αρχαίας Μιλήτου, "ελέγχοντας τις κινήσεις του και τις οπτικές γωνίες" και το σύστημα τεχνολογίας CAVE, που προβλέπεται να εγκατασταθεί τον Οκτώβριο του 1999 και θα επιτρέπει την "αναδημιουργία ακόμη περισσότερων κτηρίων της πόλης" και κατά συνέπεια "την ολοκληρωτική ένταξη των επισκεπτών στο εικονικό περιβάλλον". Επιπλέον, παρουσιάζει τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος στο χώρο αυτό. Τέλος, το άρθρο τονίζει ότι η χρήση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας από το ΙΜΕ "ανοίγει νέους δρόμους στον κόσμο του πολιτισμού" και επισημαίνει ότι αυτή μπορεί να αποφέρει οφέλη στη χώρα στον τομέα του τουρισμού.


"4000 χρόνια Eλληνικής φορεσιάς" από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" της 11ης Ιουλίου 1999, αφιερωμένο στην έκθεση-πολυθέαμα που διοργανώνει το ΙΜΕ και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και επιμελείται η Ιωάννα Παπαντωνίου. Αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, το άρθρο επισημαίνει ότι χειροποίητες φορεσιές αλλά και αντικείμενα που σχετίζονται με το ένδυμα, όπως αργαλειοί, αλλά και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και ειδικές κατασκευές "θα ταξιδέψουν" τους επισκέπτες στην ιστορία του ενδύματος από την Προϊστορία έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Επίσης, τονίζει το θεατρικό και βιωματικό χαρακτήρα της έκθεσης καθώς και την ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας, στοιχεία που προσφέρουν μια μοναδική και ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη.


Η εφημερίδα "Ακρόπολις" της 11ης Ιουλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Μάνιας Ζούση με τίτλο "Φορεσιές της παράδοσης" και θέμα την έκθεση Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Η κα Ζούση επικεντρώνεται στο βασικό πυρήνα της έκθεσης, που είναι η παρουσίαση με "πρωτότυπο και θεαματικό τρόπο" του πανοράματος της ελληνικής ενδυμασίας από την Προϊστορική εποχή έως τα νεότερα χρόνια, στα εκπαιδευτικά προγράμματα που την πλαισιώνουν, στις παράλληλες εκδηλώσεις της καθώς και στη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Ξεχωριστή μνεία κάνει στα ειδικά εφέ, όπως οι φωτισμοί θεάτρου και η περιστρεφόμενη πίστα με δώδεκα κούκλες που φορούν παραδοσιακές σκοπελίτικες φορεσιές, στοιχεία που "ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε αλλοτινούς καιρούς και τόπους". Τέλος, με αφορμή την έκθεση, η κα Ζούση κάνει μια συνολική αναφορά στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στους στόχους και τις δραστηριότητές του.


Η εφημερίδα "Καθημερινή" της 13ης Ιουλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "4000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς", αφιερωμένο στην έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Το άρθρο επικεντρώνεται στο θέμα της έκθεσης, που είναι η διαχρονική παρουσίαση της ελληνικής ενδυμασίας από την Προϊστορική εποχή έως τις αρχές του εικοστού αιώνα, καθώς και στα στοιχεία -όπως είναι το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, οι ειδικές κατασκευές στο χώρο, η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τα βίντεο του Κωνσταντίνου Τσεκλένη με χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου- που συμβάλλουν ώστε να χαρακτηριστεί η έκθεση πολυθέαμα. Τέλος, επισημαίνει ότι για την πραγματοποίησή της εργάζονται τα επιτελεία των δύο Ιδρυμάτων στην Αθήνα και το Ναύπλιο καθώς και "ομάδα ικανότατων γλυπτών" στο Λονδίνο, που κατασκευάζει μορφές σε φυσικό μέγεθος, οι οποίες, με ενδυμασίες διαφορετικών ιστορικών περιόδων, θα τοποθετηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.


Η εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα" της 13ης Ιουλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο αφιερωμένο στην έκθεση για την ελληνική ενδυμασία με τίτλο "4000 χρόνια Eλληνικής φορεσιάς στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού". Το άρθρο κάνει μια συνολική παρουσίαση της έκθεσης που διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. H παρουσίαση ξεκινά από τον κεντρικό άξονα της έκθεσης, που είναι το πανόραμα της ελληνικής ενδυμασίας από την Προϊστορική εποχή έως τις αρχές του εικοστού αιώνα, και συνεχίζεται με αναφορά στις παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και στη δραστηριότητα που αναπτύσσουν τα δύο ιδρύματα σχετικά με την έκθεση. Επιπλέον, το άρθρο κάνει μνεία στον "ειδικό εκθεσιακό χώρο 1000 τ.μ. που κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, για να φιλοξενήσει την εκδήλωση".


Η εφημερίδα "Ισοτιμία" της 17ης Ιουλίου 1999, στο ένθετο "Asset", δημοσίευσε συνέντευξη του Προέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Λάζαρου Εφραίμογλου στον κ. Χάρη Παυλίδη. Αρχικά ο κ. Εφραίμογλου, τον οποίο ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε "ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο, που τα αντανακλαστικά του ενεργοποιούνται σε οτιδήποτε ελληνικό", έκανε αναφορά στη μικρασιατική καταγωγή του και στη συνέχεια ανέτρεξε στο πέρασμά του από την επιχειρηματική δράση στην πολιτική και μετά στη διοίκηση του Ιδρύματος, ως Πρόεδρός του.

Αναφορικά με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ο κ. Εφραίμογλου επικεντρώθηκε στη δημιουργία του "Ελληνικού Κόσμου". Πρόκειται για "ένα μουσείο, στο οποίο θα αναπαρίσταται ο Ελληνισμός στα 10.000 χρόνια ιστορικής πορείας του", ένα "έργο ζωής", όπως το χαρακτήρισε. Επιπλέον, παρουσίασε το εκθεσιακό πρόγραμμα του Ιδρύματος, στο οποίο περιλαμβάνονται η εκπαιδευτική έκθεση, η οποία ξεκίνησε σε "χρόνο ρεκόρ, το Μάρτιο του '98", και η έκθεση που αφορά στη διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής ενδυμασίας. Στη φάση της προετοιμασίας βρίσκεται η έκθεση που θα παρουσιάζει τη διαδρομή 3000 χρόνων ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία, ενώ απώτερος στόχος είναι "μια μεγάλη έκθεση" για τα 10.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Εφραίμογλου στο πρόγραμμα Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2000, καθώς και στο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας, το οποίο είναι ένα από τα τρία στον κόσμο που εξειδικεύονται στον πολιτισμό. Τέλος, το άρθρο, σε ειδική στήλη, παρουσίασε τους στόχους και γενικότερα τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος.


Η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" της 22ας Ιουλίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Δ. Σαββοπούλου με τίτλο "4000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς" και υπέρτιτλο "Πολυθέαμα τεχνών από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα". Η κα Σαββοπούλου χαρακτηρίζει την έκθεση "συνολικό υπερθέαμα", το οποίο πέρα από το υλικό που εκθέτει πλαισιώνεται από μουσική, βίντεο, παράλληλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ειδική μνεία κάνει στην προετοιμασία της έκθεσης από τα "επιτελεία" των δύο ιδρυμάτων στην Αθήνα, στο Ναύπλιο αλλά και στο εξωτερικό: Στα εργαστήρια του ΠΛΙ δημιουργούν 30 στολές Μακεδόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Αγγλία γλύπτες της ομάδας H&H Sculptors κατασκευάζουν ανθρώπινες μορφές σε φυσικό μέγεθος, οι ερευνητές του ΙΜΕ συντάσσουν χρονολόγιο που θα περιτρέχει την έκθεση και οι μουσειοπαιδαγωγοί του Ιδρύματος επεξεργάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα αναπτύσσουν την αυτενέργεια των παιδιών. Τέλος, η αρθρογράφος επισημαίνει την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στην έκθεση, μέσω της χρήσης της εικονικής πραγματικότητας, της διαμόρφωσης ειδικού χώρου με υπολογιστές, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν διαδραστικά τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν, καθώς και της δημιουργίας διαδραστικού δίσκου για το ένδυμα.


"Φορεσιές 4000 ετών" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου" στις 27 Ιουλίου 1999. Το άρθρο αποτελεί μια παρουσίαση της έκθεσης-πολυθεάματος Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς, μιας "πορείας 4000 χρόνων γεμάτης σχέδια και χρώματα". Έμφαση δίνει στον ξεχωριστό τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων -με τη χρήση πολυμέσων, φωτογραφικού υλικού, βίντεο-, ενώ επισημαίνει ότι την έκθεση θα περιτρέχει χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας με τη μορφή κόκκινης κλωστής. Πρόκειται για στοιχεία που επιτυγχάνουν μια πρωτότυπη εικαστική παρουσίαση πέρα από τα καθιερωμένα. Επίσης, κάνει αναφορά στις πηγές απ' όπου αντλήθηκε το υλικό, που είναι αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και αντικείμενα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Κλείνοντας, το άρθρο επισημαίνει ότι η "διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο συνάντησης με ένα σημαντικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού αλλά σημείο αναφοράς για τον πολυσύνθετο τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων".


"Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού: η διάσωση και διάδοση της ελληνικής ιστορίας με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα" είναι ο τίτλος του αφιερώματος στο Ίδρυμα που δημοσίευσε η εφημερίδα "Στεμνίτσα" του Ιουλίου-Αυγούστου 1999. Το άρθρο αποτελεί μια συνολική παρουσίαση του Ιδρύματος, των στόχων και των προγραμμάτων που υλοποιεί. Αρχικά, κάνει αναφορά στην παρουσίαση της Ελληνικής Ιστορίας στο Διαδίκτυο -ένα πρόγραμμα που μέσα από κείμενα και φωτογραφίες φωτίζει την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα των κατοίκων του ελλαδικού χώρου από την Εποχή του Λίθου έως τις μέρες μας-, στην Τράπεζα Πληροφοριών, με αντικείμενο αρχικά τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, στις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και στα γενεαλογικά δένδρα. Σε ξεχωριστές στήλες παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", έναν πολυχώρο που χρησιμοποιεί σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να προσεγγίσει το παρελθόν αλλά και να επικοινωνήσει με τους επισκέπτες του. Επιπλέον, παραθέτει τις διακρίσεις που έχει λάβει το Ίδρυμα για το έργο του και τη συμβολή του στη διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τέλος, το άρθρο κάνει ξεχωριστή αναφορά στην έκθεση για την ελληνική ενδυμασία, την οποία χαρακτηρίζει "έκθεση-πολυθέαμα με συμμετοχή σημαντικών δημιουργών". Συγκεκριμένα, παρουσιάζει το εκθεσιακό υλικό, τις περιόδους που καλύπτει η έκθεση, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που την πλαισιώνουν, καθώς και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις στον "Ελληνικό Κόσμο", όπου φιλοξενείται.


Το μηνιαίο περιοδικό "European Museum Forum Magazine" που εκδίδεται από το "European Museum of the Year Award", οργανισμό που απονέμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο "Μουσείο της Χρονιάς", δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "A big development in Athens". Το άρθρο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος "Ελληνικός Κόσμος", "ένα είδος μουσείου, προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις και τις προοπτικές του 21ου αιώνα, το οποίο μπορεί να συμπεριληφθεί στα πλέον πρωτοποριακά κέντρα εκθεσιακού και εκπαιδευτικού περιεχομένου στην Ευρώπη". Στόχος του είναι η παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων καθώς επίσης και με τη διοργάνωση εκθέσεων. Επιπλέον, το άρθρο κάνει αναφορά σ' όλα τα προγράμματα του Ιδρύματος: κόμβος στο Διαδίκτυο, Τρισδιάστατες Αναπαραστάσεις αρχαίων μνημείων, Τράπεζα Πληροφοριών για τη Μικρά Ασία, Κινηματογραφικές Παραγωγές, πρόγραμμα Γενεαλογικών Δένδρων. Τέλος, επισημαίνει τη μικρασιατική καταγωγή του Προέδρου του Ιδρύματος κ. Λάζαρου Εφραίμογλου και τονίζει την απόφασή του να δημιουργήσει έναν ιδιωτικό οργανισμό "αφιερωμένο στη μελέτη και παρουσίαση εννέα χιλιάδων χρόνων ελληνικών επιτευγμάτων και πολιτισμού".


Η εκπομπή "Και να λένε", που προβλήθηκε στις 7 Αυγούστου 1999 στον τηλεοπτικό σταθμό "Seven-X", παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κάνοντας ειδική αναφορά στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας που λειτουργεί στο Πολιτιστικό του Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος". Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος επισήμανε ότι οι αναπαραστάσεις που προβάλλονται μέσω του συστήματος βασίζονται σε ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα και δίνουν τη δυνατότητα στο θεατή, όχι μόνο να έχει ολοκληρωμένη αντίληψη για ένα μνημείο που δεν υπάρχει πια αλλά και να "μπαίνει στους χώρους του", να το βλέπει "απ' όλες τις οπτικές γωνίες" και μ' αυτό τον τρόπο να κάνει ένα "ταξίδι στο χώρο και το χρόνο". Επίσης, έκανε αναφορά στο τμήμα Τρισδιάστατων Γραφικών του Ιδρύματος, "που αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα στοιχεία που προσφέρει η αρχαιογνωσία", και στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τη Μίλητο. Τέλος, παρουσίασε συνοπτικά τους στόχους του Ιδρύματος, που αφορούν στη διάσωση της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς.


"Στον αργαλειό της Ιστορίας" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Μαρίας Θέρμου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Το Βήμα" στις 16 Αυγούστου 1999. Το άρθρο αποτελεί μια παραστατική περιγραφή της έκθεσης για την ελληνική ενδυμασία που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στον "Ελληνικό Κόσμο".

Αρχικά, η κα Θέρμου επισημαίνει ότι η έκθεση επιχειρεί να καταγράψει το χρονικό εξέλιξης του ενδύματος στην Ελλάδα σε συνάρτηση με τα ιστορικά δεδομένα, από την Προϊστορική εποχή -"με τα γυμνά ειδώλια που έρχονται από τα βάθη της θάλασσας"- έως τις αρχές του εικοστού αιώνα, "με τους Μικρασιάτες να φορούν δυτικά ενδύματα". Η προσπάθεια ένταξης του εκθεσιακού υλικού σε ιστορικό πλαίσιο είναι εμφανής και με το χρονολόγιο που περιτρέχει την έκθεση, το οποίο υποδεικνύει τα γεγονότα-σταθμούς της ελληνικής ιστορίας.

Επιπλέον, η κα Θέρμου συμπεριλαμβάνει στο άρθρο της συνέντευξη της κας Ιωάννας Παπαντωνίου, επιμελήτριας της έκθεσης, η οποία τονίζει ότι δεν πρόκειται για "ακαδημαϊκή" παρουσίαση, παρόλο που το υλικό που χρησιμοποιεί είναι "ακριβέστατο και επιστημονικά τεκμηριωμένο", αλλά για έκθεση-εμπειρία, η οποία χρησιμοποιώντας ποκίλο οπτικοακουστικό υλικό απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους. Τέλος, η αρθρογράφος κάνει ειδική μνεία στην πολύχρονη και ουσιαστική παρουσία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος καθώς και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων λειτουργίας του.


"Έκθεση ελληνικής φορεσιάς - Ένα πολυθέαμα από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού" είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει η κα Έφη Πολυζώη και δημοσίευσε η εφημερίδα "Βραδυνή" της 17ης Αυγούστου 1999. Το άρθρο αποτελεί μια εκτενή παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική ενδυμασία, την οποία διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και για την πραγματοποίηση της οποίας τα επιτελεία των δύο ιδρυμάτων εργάζονται "με έντονους ρυθμούς". Η αρθρογράφος αρχικά επισημαίνει τον "πανοραμικό τρόπο παρουσίασης της ελληνικής ενδυμασίας, που θα αναδεικνύει και τις επιρροές τις οποίες αυτή δέχτηκε μέσα στην ιστορική πορεία του Ελληνισμού". Στη συνέχεια, τονίζει το βιωματικό χαρακτήρα της έκθεσης, που επιτυγχάνεται με ειδικό φωτισμό "για νοερά ταξίδια στο χρόνο", κατασκευές, πρωτότυπη μουσική και τρισδιάστατα βίντεο. Επιπλέον, η δυνατότητα του επισκέπτη να συλλέγει διαδραστικά τις πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν, έχοντας στη διάθεσή του ηλεκτρονικούς υπολογιστές, του προσφέρει μια "ολοκληρωμένη εμπειρία". Τέλος, η κα Πολυζώη κάνει αναφορά στις εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πλαισιώνουν την έκθεση, στη δημιουργία διαδραστικού δίσκου για το ένδυμα, στην κατασκευή ειδικού κόμβου στο Διαδίκτυο και στην ανάπτυξη σχετικού προγράμματος εικονικής πραγματικότητας.


Η εφημερίδα "Ελεύθερη Ώρα" της 22ας Αυγούστου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "4000 χρόνια Eλληνικής φορεσιάς από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού" και υπέρτιτλο "'Εκθεση-πολυθέαμα τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα", το οποίο παρουσιάζει την έκθεση-πολυθέαμα που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος". Συγκεκριμένα, το άρθρο κάνει αναφορά στον πυρήνα των εκδηλώσεων -που είναι η διαχρονική παρουσίαση της ελληνικής ενδυμασίας-, στα εκθέματα που χρησιμοποιούνται καθώς και στη σύγχρονη προσέγγιση του θέματος, με τη χρήση ειδικών κατασκευών, θεατρικού φωτισμού, πρωτότυπης μουσικής και βίντεο. Επιπλέον, επισημαίνει ότι την έκθεση πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της αυτενέργειας των παιδιών, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες αφορούν στην απόδοση του ενδύματος σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης.


Η εφημερίδα "Το Βήμα" της 29ης Αυγούστου 1999, στο ένθετο "βιβλία", δημοσίευσε δισέλιδο άρθρο του κ. Κώστα Γαβρόγλου με τίτλο "Γλυκιά ανάμνηση από το Τζιμπαλί". Το άρθρο αποτελεί κριτική του βιβλίου της κας Μέλπως Κεσίσογλου-Καρυστινού "Ενορία της Αγιάς Κωνσταντινουπόλεως-Τζιμπαλί", που εξέδωσε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το οποίο πραγματεύεται όψεις της ζωής των Ελλήνων στην Πόλη. Εισαγωγικά ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνει ότι πολλά από τα βιβλία που ασχολούνται με τον Ελληνισμό της Πόλης δεν ξεπερνούν το επίπεδο των προσωπικών μαρτυριών και απλώς μετεγγράφουν το αρχειακό υλικό, χωρίς να το αξιοποιούν δημιουργικά. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στο βιβλίο της κας Κεσίσογλου, το οποίο διαχωρίζει από την προηγούμενη κατηγορία. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι η συγγραφέας επιτυγχάνει τη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στα πολλαπλά και διαφορετικά είδη πηγών, όπως η προσωπική αφήγηση, η αφήγηση άλλων ατόμων, οι πληροφορίες από τους κώδικες, το αρχειακό υλικό και η βιβλιογραφία, παρέχοντάς μας μια σύνθετη εικόνα της ζωής των Ελλήνων της Πόλης. Κλείνοντας το άρθρο, ο κ. Γαβρόγλου κάνει μια συνολική αποτίμηση του βιβλίου, στην οποία το χαρακτηρίζει "ένα από τα καλύτερα δείγματα δουλειάς σε αυτό το είδος".


Το περιοδικό "Γυναίκα" στο τεύχος Σεπτεμβρίου 1999, στη στήλη "βόλτα", δημοσίευσε άρθρο της κας Κάτιας Δημοπούλου με τίτλο "Οι αρχαίοι τον έλεγαν Βοηδρομιώνα, τον Σεπτέμβρη". Το άρθρο, το οποίο αποτελεί μια περιήγηση στην Αθήνα το Σεπτέμβριο, κάνει αναφορά στην έκθεση για την ελληνική ενδυμασία που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι "η ενδυμασία ήταν πάντα ένα σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού" και χαρακτηρίζει την έκθεση "μεγάλη και ενδιαφέρουσα", αφού το υλικό εκτίθεται "με τρόπο εντελώς σύγχρονο", μέσω της χρήσης φωτογραφιών και βίντεο, πρωτότυπης μουσικής και χορογραφιών.


"4000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Πόπης Δέδε-Δεσύλλα που δημοσίευσε το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" στις 4 Σεπτεμβρίου 1999. Το άρθρο περιλαμβάνει παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική ενδυμασία καθώς και εκτενή αναφορά στο έργο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Αναφορικά με την έκθεση, η κα Δεσύλλα επικεντρώνεται στο θέμα της, στα εκθέματα που χρησιμοποιούνται, στην αξιοποίηση πολυμέσων και οπτικοακουστικού υλικού -στοιχεία που δίνουν στην έκθεση χαρακτήρα πολυθεάματος- και στις παράλληλες εκδηλώσεις της.

Σε ό,τι αφορά το βραβευμένο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, η αρθρογράφος επισημαίνει την "πολιτιστική και επιστημονική δημιουργία και προσφορά του" και κάνει αναφορά στα σύγχρονα εκπαιδευτικά του προγράμματα και τις εκδηλώσεις του.


Στις 14 Σεπτεμβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" η έναρξη του δίμηνου κινηματογραφικού αφιερώματος με τίτλο "Σελίδες Ιστορίας μέσα από τον Κινηματογράφο", που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την ΕΡΤ. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ταινίες, ομιλίες και ειδικές εκδηλώσεις.

Η ημερομηνία έναρξης του αφιερώματος συνέπεσε με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και γι' αυτό το λόγο παρουσιάστηκε, σε πρώτη δημόσια προβολή, το ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ιδρύματος: Παιδιά είμαστε τότε... οι Μικρασιάτες θυμούνται. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα συνεντεύξεων 96 Μικρασιατών προσφύγων και μέσα από τις αφηγήσεις τους παρουσιάζει θέματα όπως η ζωή στη Μικρασιατική πατρίδα, ο ξεριζωμός, η φυγή και τα πρώτα χρόνια εγκατάστασής τους στην Ελλάδα.

Το δίμηνο κινηματογραφικό αφιέρωμα ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: "Αυριανή" (8/9/99), "Ελεύθερη Ώρα", "Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση", "Το Βήμα", "Ελευθεροτυπία", "Ριζοσπάστης", "Ελεύθερος Τύπος" (9/9/99), "Η Αυγή", "Ελευθεροτυπία", "Εξπρές" (11/9/99), "Καθημερινή" (12/9/99), "Ακρόπολις", "Τα Νέα" (14/9/99), "Κέρδος" (15/9/99), "Αθηναϊκή" (17/9/99), "Ελεύθερος Τύπος" (19/9/99).

Την πρώτη δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ "Παιδιά είμαστε τότε... οι Μικρασιάτες θυμούνται" ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: "Εξπρές", "Ελεύθερη Ώρα" (7/9/99), "Ο Λόγος" (8/9/99), "Ναυτεμπορική" (10/9/99), "Καθημερινή", "Εστία", "Ριζοσπάστης" (12/9/99), "Η Βραδυνή" (13/9/99), "Καθημερινή", "Η Αθηναϊκή" (14/9/99), "Τα Νέα" (14/9/99).


Με αφορμή την προβολή της τελευταίας κινηματογραφικής παραγωγής του ΙΜΕ Παιδιά είμαστε τότε... οι Μικρασιάτες θυμούνται στην ΕΤ-1, η εφημερίδα "Καθημερινή" της 14ης Σεπτεμβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "ΕΤ-1, Οι Μικρασιάτες θυμούνται...", το οποίο παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ.

Βασιζόμενο στις συνεντεύξεις 96 Μικρασιατών προσφύγων πρώτης γενιάς, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει "τη ζωή στις χαμένες τώρα πια πατρίδες", τις "μνήμες" από τη φυγή καθώς και από τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης στην Ελλάδα. Το άρθρο περιλαμβάνει επίσης συνέντευξη της υπεύθυνης των Κινηματογραφικών Παραγωγών του Ιδρύματος κας Τζίνας Πετροπούλου, η οποία παρουσίασε τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ και αναφέρθηκε διεξοδικά στην προοπτική συνέχισης των συνεντεύξεων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο να διαμορφωθεί "μία ολοκληρωμένη άποψη για τον τρόπο που αντέδρασαν οι Ελλαδίτες στον ερχομό των προσφύγων σε κάθε γωνιά της χώρας". Επίσης, αναφερόμενη στο ύφος του, το χαρακτήρισε "δημιουργικό", αφού διαφοροποιείται από το συμβατικό ύφος των ντοκιμαντέρ, "ενώ το σκηνικό του θυμίζει ζωντανή παράσταση". Τέλος, το άρθρο κάνει μνεία στην αποκλειστική χρηματοδότηση του ντοκιμαντέρ από το Ίδρυμα και στην προσπάθεια που καταβάλλεται να αξιοποιηθεί το υλικό των συνεντεύξεων σε μια σειρά εξειδικευμένων εκπομπών, ώστε "να αποτελέσει το ντοκιμαντέρ κληρονομιά και κομμάτι της μνήμης των σημερινών παιδιών".


"Τα ρούχα ως δείγμα κουλτούρας" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Αξία" της 18ης Σεπτεμβρίου και το οποίο παρουσιάζει την έκθεση για την ελληνική ενδυμασία που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος". Το άρθρο αρχικά τονίζει ότι "οι ενδυμασίες από τα πανάρχαια χρόνια έως σήμερα ήταν ένα σαφές δείγμα της ιστορίας, του πολιτισμού και της κουλτούρας του τόπου προέλευσής τους". Στη συνέχεια, κάνει αναφορά στην έκθεση, η οποία ως εκθέματα χρησιμοποιεί "πανέμορφες και σπάνιες φορεσιές των τεσσάρων χιλιετιών ζωής της ελληνικής ενδυμασίας" και επιδιώκει "μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση του θέματος", αξιοποιώντας φωτογραφικό υλικό, πολυμέσα και βίντεο. Τέλος, επισημαίνει τη συμβολή "στη συγκέντρωση του πλούσιου υλικού" τόσο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού όσο και του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.


"Σκληρές αλήθειες για μία γενοκτονία" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Μαρίας Παπαδοπούλου, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Τα Νέα" της 18ης Σεπτεμβρίου 1999 και το οποίο παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Παιδιά είμαστε τότε... οι Μικρασιάτες θυμούνται. Η κα Παπαδοπούλου χαρακτηρίζει το ντοκιμαντέρ "σκληρό", με "λόγο ουσιωδέστατο που περιφρονεί τις φιοριτούρες". Επίσης, παραθέτει αποσπάσματα από τις μαρτυρίες προσφύγων που συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ, οι οποίοι αφηγούνται με παραστατικό τρόπο σκηνές από την Καταστροφή αλλά και από τη μετέπειτα εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Ενδεικτικά είναι τα λόγια της συγγραφέως Διδώ Σωτηρίου και του συγγραφέα Τάσου Αθανασιάδη -όπως παρατίθενται στο άρθρο-, μέσα από τα οποία αποκαλύπτονται πτυχές της ιστορίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.


Η ραδιοφωνική εκπομπή "Αυλαία και Παύλα" της "ΕΡΑ 1" φιλοξένησε στις 18 Σεπτεμβρίου 1999 συνέντευξη της υπεύθυνης Κινηματογραφικών παραγωγών του ΙΜΕ κας Τζίνας Πετροπούλου στο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Γιανναράκο. Η κα Πετροπούλου παρουσίασε το δίμηνο αφιέρωμα στον κινηματογράφο με τίτλο "Σελίδες Ιστορίας μέσα από τον Κινηματογράφο", που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την ΕΡΤ. Αρχικά επισήμανε ότι βασικός σκοπός του Ιδρύματος είναι η διάσωση και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονα μέσα. Σ' αυτό το πλαίσιο αναπτύσσονται διάφορες δραστηριότητες, "από κινηματογραφικές παραγωγές έως εικονική πραγματικότητα". Στη συνέχεια, τόνισε ότι το αφιέρωμα, και συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις του Νοεμβρίου, πλαισιώνουν την έκθεση για την ελληνική ενδυμασία και περιλαμβάνουν "ταινίες-σταθμούς για τον ελληνικό κινηματογράφο" καθώς και ειδικές εκδηλώσεις για το ένδυμα στον κινηματογράφο. Κλείνοντας τη συνέντευξη, έκανε αναφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις, "έναν πολυλειτουργικό χώρο με διάφορες δραστηριότητες".


Η εφημερίδα "Απογευματινή" της 19ης Σεπτεμβρίου δημοσίευσε άρθρο της κας Σίσσυς Μενεγάτου με τίτλο "Τι ρούχα φορούσαν οι Ελληνίδες επί 4000 χρόνια" και υπέρτιτλο "Με έκθεση-πολυθέαμα στην Πειραιώς". Το άρθρο αποτελεί μια παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική ενδυμασία, που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία, σύμφωνα με την επιμελήτριά της Ιωάννα Παπαντωνίου, στοχεύει "να βγάλει τον επισκέπτη από το στενό πλαίσιο μιας έκθεσης και να τον ταξιδέψει σε αυτό τον υπέροχο κόσμο". Αρχικά, η κα Μενεγάτου τονίζει ότι στην έκθεση "συνυπάρχει η παράδοση με την τεχνολογία", συνύπαρξη η οποία διαπιστώνεται μέσα από τη χρήση 100 χειροποίητων φορεσιών που έχουν φιλοτεχνηθεί με παραδοσιακούς τρόπους και την παράλληλη ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας.

Επιπλέον, η απόδοση του χρονολογίου των σημαντικότερων γεγονότων της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας μέσω του ευρήματος της κόκκινης κλωστής που περιτρέχει τον εκθεσιακό χώρο, παραπέμποντας στο "κουβάρι" του χρόνου που ξετυλίγεται, σηματοδοτεί τη συνύπαρξη της επιστημονικής τεκμηρίωσης με τη μοντέρνα προσέγγιση του θέματος. Τέλος, η κα Μενεγάτου κάνει ειδική μνεία στη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τα βίντεο με χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου, στοιχεία που συμβάλλουν στο θεαματικό χαρακτήρα της έκθεσης.


Στις 29 Σεπτεμβρίου 1999 εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" η έκθεση-πολυθέαμα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με τίτλο Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Ιωάννα Παπαντωνίου.

Η έκθεση είναι μια πρωτότυπη και θεαματική παρουσίαση της ελληνικής ενδυμασίας διαμέσου των αιώνων, ξεκινώντας από την Προϊστορική εποχή και φτάνοντας έως τα Νεότερα χρόνια. Τα εκθέματα αποτελούν όχι μόνο ενδύματα, χειροποίητες φορεσιές αντίγραφα των αυθεντικών, αλλά και αντικείμενα που έχουν σχέση με το ένδυμα, όπως αργαλειούς, για να αποδοθεί η ατμόσφαιρα κάθε εποχής. Η θεατρική προσέγγιση του θέματος επιτυγχάνεται μέσω της αξιοποίησης σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, βίντεο και ειδικών εφέ, έτσι ώστε ο επισκέπτης όχι μόνο να έρθει σε επαφή με ένα σημαντικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού, την ενδυμασία, αλλά και να βιώσει μια μοναδική εμπειρία. Στην επίτευξη αυτού του στόχου σημαντική είναι η συμβολή της πρωτότυπης μουσικής που συνέθεσε ο Σταμάτης Κραουνάκης καθώς και των βίντεο με τις χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου, τα οποία σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Τσεκλένης.

Την έκθεση παρουσίασε ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Μονόπολη" (τεύχος Αυγούστου), "Ακρόπολις" (10/10/99), "Είναι" (14/10/99), "Επενδυτής" (18/10/99), "Ελεύθερη Ώρα" (19/10/99), "Πολιτικά Θέματα" (24/10/99), "Τηλέραμα" (25/10/99), "Το Βήμα", "Το Παρόν" (26/10/99), "Ελευθεροτυπία" (27/10/99), "Εξπρές", "Έξυπνο Χρήμα", "Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση" (28/10/99), "Εστία" (29/10/99), "Καθημερινή", "Πελοπόννησος Πατρών", "Η Εξουσία", "Αθηναϊκή", "Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση", "Ελευθερία Λαρίσης", "Ελεύθερη Ώρα", "Ακρόπολις", "Ριζοσπάστης", "Το Έθνος" (30/10/99).


Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες- 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, η εφημερίδα "Βραδυνή" της 30ής Σεπτεμβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Έφης Πολυζώη με τίτλο "Φορεσιές, φωτογραφίες και 'Αστρα".

Η κα Πολυζώη ξεναγεί τον αναγνώστη στον εκθεσιακό χώρο του "Ελληνικού Κόσμου", του Πολιτιστικού Κέντρου που φιλοξενεί την εκδήλωση. Αρχικά, επικεντρώνεται στον ποικίλο χαρακτήρα των εκθεμάτων, τα οποία "δίνουν το έναυσμα για ένα φανταστικό ταξίδι στα μονοπάτια της ελληνικής ιστορίας": φορεσιές-αντίγραφα των αυθεντικών, φτιαγμένες "παραδοσιακά" από τους τεχνίτες του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, αλλά και ιστορικές μηχανές ύφανσης. Πέρα όμως από την παράθεση εκθεμάτων, η έκθεση, μέσω της χρήσης πολυμέσων, φωτογραφικού υλικού και βίντεο, επιτυγχάνει τη θεατρική προσέγγιση του θέματος και αναδεικνύεται σύμφωνα με την αρθρογράφο σε ένα "μαγευτικό υπερθέαμα".


Η εφημερίδα "Herald Tribune" της 6ης Οκτωβρίου 1999, στο ένθετο "Kathimerini", δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες" και υπότιτλο "Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ακολουθεί το ρεύμα της ιστορίας διαμέσου 4000 χρόνων ελληνικής φορεσιάς".

Το άρθρο αποτελεί μια συνολική παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική ενδυμασία που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και η οποία φιλοξενείται στον "Ελληνικό Κόσμο". Αρχικά, κάνει αναφορά στις περιόδους που αυτή καλύπτει, από την Προϊστορία έως τα Νεότερα χρόνια, επισημαίνοντας την παράλληλη ύπαρξη χρονολογίου με τα σημαντικά γεγονότα της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Στη συνέχεια, τονίζει ότι στα εκθέματα περιλαμβάνονται, εκτός από ενδύματα, αντικείμενα που σχετίζονται με το ένδυμα, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η πιστή αναπαράσταση κάθε εποχής. Για παράδειγμα, τους γυναικείους αρχαίους χιτώνες συνοδεύουν οι περόνες, ένας αργαλειός στα εκθέματα της Βυζαντινής εποχής παραπέμπει στην ακμή που γνώρισε η μεταξουργία της περιόδου, ενώ φωτογραφικό υλικό και πίνακες πλαισιώνουν τις λαϊκές φορεσιές των Νεότερων χρόνων. Τέλος, μνεία κάνει στους συντελεστές της διοργάνωσης, ειδικότερα στην επιμελήτρια της έκθεσης και στους δημιουργούς των βίντεο, της μουσικής και των χορογραφιών.


Το Δημοτικό Αθηναϊκό Θέατρο και το Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" φιλοξένησαν από τις 7 έως τις 17 Οκτωβρίου 1999 το "7ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου, Κούκλας και Σκιών". Θίασοι από όλο τον κόσμο έδωσαν παραστάσεις μαριονέτας, μιμικής με κούκλες και μάσκες, μοντέρνου θέατρου σκιών και μουσικής κουκλοπαράστασης.

Ανάμεσά τους ήταν και το "Βιετναμέζικο Κουκλοθέατρο με την Υδάτινη Σκηνή", που οι παραστάσεις του δόθηκαν στον "Ελληνικό Κόσμο". Πρόκειται για ένα είδος λαϊκού θεάτρου, με ιστορία που ανάγεται στον 11ο αιώνα. Πρωταρχικό ρόλο στις παραστάσεις του παίζει το νερό, το οποίο αποκτά κοσμογονική σημασία και ταυτίζεται με το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριότητων.

Τις παραστάσεις του Βιετναμέζικου κουκλοθέατρου ανακοίνωσαν ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Αυριανή", "Η Βραδυνή", "Ελευθεροτυπία", "Αθηνόραμα" (8/10/1999), "Ελεύθερη Ώρα", "Ριζοσπάστης", "Εξπρές", "Καθημερινή" (9/10/99), "Το Βήμα" (10/10/99), "Ημερησία" (11/10/99), "Κέρδος", "Το Βήμα" (12/10/99), "Τα Νέα", "Το Βήμα", "Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση" (13/10/99), "Καθημερινή", "Αυριανή" (14/10/99).


Η εφημερίδα "Το Βήμα" της 10ης Οκτωβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Μαρίας Θέρμου με τίτλο "4000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς". Η κα Θέρμου χαρακτηρίζει την έκθεση "φιλόδοξη προσπάθεια", που εκτός από την εικαστική προσέγγιση επιχειρεί να συνδέσει το ένδυμα με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι η έκθεση καταγράφει την πορεία του ελληνικού ενδύματος στο χρόνο, "ένα ταξίδι μακρύ και ελκυστικό", που ξεκινά από τα "ζωηρόχρωμα" ενδύματα των Μινωιτισσών και καταλήγει στις "εντυπωσιακές" παραδοσιακές φορεσιές του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Στη συνέχεια, παρουσιάζει τα ενδυματολογικά χαρακτηριστικά κάθε ιστορικής περιόδου από την Προϊστορική εποχή έως τα Νεότερα χρόνια, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τα εκθέματα. Πρόκειται για χαρακτηριστικά πάνω στα οποία αποτυπώνεται η ιστορία του Ελληνισμού, με τις "λαμπρές περιόδους αλλά και τις δοκιμασίες του". Τέλος, κάνει αναφορά στο χρονολόγιο που έχουν συντάξει ιστορικοί και ερευνητές του Ιδρύματος και το οποίο περιτρέχει τον εκθεσιακό χώρο, καθώς και στη μουσική και τα βίντεο που πλαισιώνουν την εκδήλωση.


Το περιοδικό "Εγώ" της 19ης Οκτωβρίου 1999, στη στήλη "Γεγονότα", παρουσίασε την έκθεση με τίτλο Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς, που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και φιλοξενείται στον "Ελληνικό Κόσμο". Η παρουσίαση περιλαμβάνει αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης, στις εκδηλώσεις που την πλαισιώνουν καθώς και στους συντελεστές της.


Στις 20 Οκτωβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Φωκίωνα Σιδηρόπουλου με τίτλο "Τα Εθνικά Φιλανθρωπικά Καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη - Νοσοκομείο Βαλουκλή". Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορική πορεία τεσσάρων νοσοκομείων της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης από το 18ο αιώνα έως τις μέρες μας. Πρόκειται για μια πορεία που επηρεάστηκε από τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης. Την έκδοση συμπληρώνουν παλαιές φωτογραφίες και σχέδια που φιλοτέχνησε ο μελετητής της Πόλης κ. Ακύλας Μήλλας, ο οποίος και προλογίζει τον τόμο.

Την παρουσίαση του βιβλίου ανακοίνωσαν ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Ελεύθερη Ώρα" (16/10/99), "Αθηναϊκή", "Εστία", "Εξπρές", "Αυγή", "Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου" (20/10/99), "Ο Λόγος" (22/10/99), "Η Βραδυνή" (30/10/99), "Alarm" (τεύχος Οκτωβρίου).


Η εφημερίδα "Το Έθνος" της 24ης Οκτωβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Εγκυκλοπαίδεια για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας" και θέμα το ομώνυμο πρόγραμμα το οποίο εκπονεί η Τράπεζα Πληροφοριών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το άρθρο επικεντρώνεται στο περιεχόμενο της Εγκυκλοπαίδειας, που είναι η ηλεκτρονική παρουσίαση του μικρασιατικού Ελληνισμού από την εποχή της πρώτης μυκηναϊκής εγκατάστασης έως το 1930, μέσα από την αναπαράσταση οικισμών, μνημείων αλλά και γεγονότων του μικρασιατικού πολιτισμού. Επιπλέον, φιλοξενεί συνέντευξη της υπεύθυνης του προγράμματος κας Εύης Σολωμού, η οποία τονίζει ότι είναι η "ιδιομορφία" της Μικράς Ασίας και ο "πολιτιστικός πλούτος του ελληνικού στοιχείου" που "κίνησαν το ενδιαφέρον της ομάδας" για να ξεκινήσει αυτό το μεγαλόπνοο έργο. Αναφορικά με το κοινό στο οποίο απευθύνεται, η κα Σολωμού επισημαίνει ότι είναι ποικίλο, "από ένα παιδί του γυμνασίου μέχρι τον ερευνητή ή ακόμα και το Μικρασιάτη πρόσφυγα που θέλει να μάθει για το χωριό του". Τέλος, η κα Σολωμού δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην οπτική αναπαράσταση των πληροφοριών, αφού η εικόνα αποτελεί το βασικό μέσο παρουσίασης σε μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια.


Στο πλαίσιο της έκθεσης Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική Μνήμη και της επετείου του "ΟΧΙ", το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε στις 27 Οκτωβρίου 1999, στο Πολιτιστικό του Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", εκδήλωση για παιδιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στόχος της οποίας ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία μέσα από το παρόν και την καθημερινότητά τους, επισκέφτηκαν την έκθεση, δημιούργησαν το δικό τους μνημείο, φιλοτέχνησαν ένα γραμματόσημο με θέμα το 1940 και τέλος σχεδίασαν κινηματογραφικές αφίσες και θεατρικά προγράμματα από έργα σχετικά με το θέμα.

Την εκδήλωση ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: "Αυριανή", "Ο Λόγος", "Καθημερινή" (23/10/99), "Ελευθεροτυπία" (25/10/99), "Η Αθηναϊκή", "Κέρδος", "Εστία" (26/10/99), "Καθημερινή" (27/10/99).


Η εφημερίδα "Βραδυνή" της 31ης Οκτωβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Έφης Πολυζώη με τίτλο "4000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς" και υπέρτιτλο "Μια μεγάλη γιορτή από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού". Το άρθρο είναι μια παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική ενδυμασία, που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος" και η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, αποτελεί "συνάντηση με ένα σημαντικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού".

Αρχικά, η κα Πολυζώη χαρακτηρίζει το ένδυμα βασικό στοιχείο του πολιτισμού κάθε λαού, επισημαίνει ότι η διαχρονική του εξέλιξη επηρεάζεται από τα ιστορικά γεγονότα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέσα από την ιστορία του ενδύματος μπορεί να γνωρίσει κανείς "γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας των Ελλήνων". Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στην έκθεση, κάνοντας αναφορά στις περιόδους που καλύπτει, από την Προϊστορική εποχή έως τα Νεότερα χρόνια, στα έκθεματα που χρησιμοποιούνται καθώς και στην ξεχωριστή θέση της τεχνολογίας. Αναφορικά με το τελευταίο στοιχείο, τονίζει τη χρήση τρισδιάστατων βίντεο και σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, τη δημιουργία ειδικού κόμβου στο Διαδίκτυο για το ένδυμα καθώς και την ανάπτυξη σχετικού προγράμματος εικονικής πραγματικότητας. Επιπλέον, κάνει αναφορά στις παράλληλες εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πλαισιώνουν την έκθεση και παρουσιάζει τη δραστηριότητα των δύο Ιδρυμάτων για την πραγματοποίησή της.

Tο περιοδικό "Synergi" του Οκτωβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Δέκα χιλιάδες χρόνια Ελληνικής Ιστορίας αναβίωσαν".

Το άρθρο αρχικά κάνει αναφορά στο μη κερδοσκοπικό και πολιτιστικό χαρακτήρα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και στους στόχους του. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας που αναπτύσσει το Ίδρυμα, εγκαθιστώντας στο Πολιτιστικό του Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" τα συστήματα ImmersaDesk και Κιβωτός. Επίσης, φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Δ. Εφραίμογλου, προϊστάμενου του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος, της κας Μ. Ρούσσου, υπεύθυνης της ομάδας εικονικής πραγματικότητας και του κ. Afshad Mistri, ανώτερου στελέχους της εταιρείας Silicon Graphics. Αρχικά η κα Ρούσσου επισήμανε ότι πρόκειται για "ένα μεγάλο βήμα στο χώρο του πολιτισμού, αφού είναι από τις ελάχιστες φορές που τεχνολογία τέτοιου είδους βγαίνει έξω από τα ερευνητικά εργαστήρια και τη βιομηχανία". Με τη σειρά του ο κ. Afshad Mistri χαρακτήρισε το πρόγραμμα "νέα πνοή στους αρχαίους κόσμους" και ανέπτυξε τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που προσφέρει.

Τέλος, ο κ. Εφραίμογλου τόνισε ότι σκοπός του Ιδρύματος είναι η αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων της εικονικής πραγματικότητας, "μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας, που μας επιτρέπει να βιώσουμε αφηρημένες έννοιες και ιδέες, να επισκεφτούμε μέρη απρόσιτα, ή που δεν υπάρχουν πια, έτσι ώστε να εμπνευστεί η σύγχρονη σκέψη από το παρελθόν".


Η εφημερίδα "Μικρασιατική Ηχώ" στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 1999 παρουσίασε το ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Ιδρύματος, Παιδιά είμαστε τότε... οι Μικρασιάτες θυμούνται, σε άρθρο με τίτλο "Μνήμες προσφύγων από το ΙΜΕ". Το άρθρο κάνει αναφορά στο περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ -που είναι οι συνεντεύξεις Μικρασιατών προσφύγων σχετικά με τη ζωή τους πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή-, στους συντελεστές του και στην εκδήλωση παρουσίασης του στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.


"Θεατρικό χώρο του μέλλοντος" χαρακτηρίζει την "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού η κα Μαρία Θερμού σε άρθρο με τίτλο "Τεχνολογική Κιβωτός στην οδό Πειραιώς", το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" την 1η Νοεμβρίου 1999.
Η κα Θερμού ξεκινά με μια αναδρομή στην ιστορία της Μιλήτου, πόλη που μας "αποκαλύπτεται" μέσω της Κιβωτού. Δημόσια οικοδομήματα όπως το Βουλευτήριο και το Γυμνάσιο, ναοί όπως το ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα, αλλά και η Στοά του Λιμανιού με τα καταστήματά της είναι πλέον προσβάσιμα στο κοινό χάρη "στο μοναδικό χώρο τεχνολογίας στον κόσμο όπου γίνονται περιηγήσεις πολιτιστικού περιεχομένου". Στη συνέχεια, μας μεταφέρει στο χώρο όπου διαδραματίζεται το "ταξίδι" στο παρελθόν, ο οποίος έχει κάτι από την ατμόσφαιρα του θεάτρου. Πρόκειται για ένα χώρο σκοτεινό, του οποίου οι τοίχοι και το πάτωμα, που λειτουργούν ως οθόνες προβολής, "ζωντανεύουν με εικόνες και χρώματα". Η αρθρογράφος χαρακτηρίζει το έργο αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας "μιας ομάδας νέων ανθρώπων με κοινούς στόχους".

Τέλος, παρουσιάζει τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας -που αφορούν τόσο στην τελειοποίηση του συστήματος όσο και στη δημιουργία νέων προγραμμάτων- καθώς και τη δραστηριότητα που αυτό έχει αναπτύξει στο χώρο των εκθέσεων, των κινηματογραφικών παραγωγών και των εκδόσεων. 


Η εφημερίδα "Καθημερινή" της 3ης Νοεμβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Χριστιάνας Στύλου με τίτλο "Ταξίδι στην αρχαιότητα με εικονική πραγματικότητα". Η κα Στύλου παρουσιάζει το σύστημα Κιβωτός που έχει εγκατασταθεί στον "Ελληνικό Κόσμο", επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία από τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα "για την ανάδειξη του πλούτου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς". Αρχικά εξηγεί τον όρο εικονική πραγματικότητα και στη συνέχεια επικεντρώνεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο οποίο η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται αποκλειστικά για πολιτιστικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, κάνει εκτενή περιγραφή της εικονικής περιήγησης στην αρχαία Μίλητο, του πρώτου "ταξιδιού" που πραγματοποιεί η Κιβωτός. Ο επισκέπτης της εικονικής Μιλήτου, φορώντας ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και με την καθοδήγηση "έμπειρου ξεναγού", περιδιαβαίνει την πόλη, εισέρχεται στα δημόσια οικοδομήματα, στους ναούς και τις ιδιωτικές κατοικίες της και θαυμάζει την αρχιτεκτονική τους. Κλείνοντας το άρθρο, η κα Στύλου επισημαίνει ότι συστήματα ανάλογα της Κιβωτού θα αποτελέσουν στο μέλλον ένα από τα βασικά μέσα διάδοσης της ιστορικής και πολιτιστικής πληροφορίας και κάνει μνεία στο επόμενο πολιτιστικό πρόγραμμα της Κιβωτού, που θα μεταφέρει τον επισκέπτη στη Βυζαντινή εποχή.


"Εικονική Μίλητος 3x3x3" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Ευάννας Βενάρδου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" στις 5 Νοεμβρίου 1999. Η κα Βενάρδου "ξεναγεί" τους αναγνώστες στην αρχαία Μίλητο, μέσω της Κιβωτού, του συστήματος εικονικής πραγματικότητας με το οποίο "οι επιστήμονες του ΙΜΕ φιλοδοξούν να διασώσουν τον αρχαίο πολιτισμό". Αρχικά, η κα Βενάρδου δίνει τεχνικές πληροφορίες για την Κιβωτό, επισημαίνοντας ότι η ψηφιακή εικόνα που προβάλλεται σε ένα δωμάτιο διαστάσεων 3x3x3 παράγεται από ηλεκτρονικό υπερυπολογιστή. Μια διαδραστική συσκευή χεριού γίνεται το "μαγικό ραβδί", με το οποίο ο επισκέπτης μεταφέρεται σε μια άλλη πραγματικότητα: περιηγείται τα δημόσια οικοδομήματα και τους ναούς της πόλης, "περιεργάζεται τους κίονες, τους βωμούς και τις αίθουσες", στην "πιστότερη αναπαράσταση της αρχαίας Μιλήτου που έγινε ποτέ", σύμφωνα με τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή.

Το άρθρο περιλαμβάνει επίσης συνέντευξη των στελεχών του Ιδρύματος κ. Δ. Εφραίμογλου, κ. Β. Χριστοδούλου και κας Μ. Ρούσσου, οι οποίοι τονίζουν ότι το Ίδρυμα είναι ο μοναδικός φορέας στον κόσμο που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τεχνολογία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, παρά το ότι πρότυπο για την κατασκευή της Κιβωτού αποτέλεσε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στο Ορλάντο των Η.Π.Α. με στρατιωτικό περιεχόμενο. Επιπλέον, μνεία γίνεται στα νέα θέματα που θα εμπλουτίσουν τις παρουσιάσεις της Κιβωτού καθώς και στην τελειοποίηση των δυνατοτήτων της. "Στο μέλλον ο επισκέπτης θα μπορεί να συναντά ακόμα και εικονικές μορφές στο χώρο", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Εφραίμογλου.


Στις 6 Νοεμβρίου 1999 το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού "Mega Channel" παρουσίασε ρεπορτάζ της κας Εριφύλης Μαρωνίτη με θέμα την "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η δημοσιογράφος πληροφορεί το θεατή για τη λειτουργία του συστήματος και τον ξεναγεί στην πόλη όπως ήταν χιλιάδες χρόνια πριν, με πρώτο σταθμό το ιερό του Δελφινίου Aπόλλωνα. Η εικόνα της πόλης είναι τόσο λεπτομερής, ώστε διακρίνονται οι βωμοί, οι επιγραφές ακόμη και τα επιστύλια.

Επίσης, φιλοξενεί συνέντευξη δύο στελεχών του Ιδρύματος, του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου και της κας Μαρίας Ρούσσου. Ο κ. Εφραίμογλου εξηγεί ότι η ονομασία Κιβωτός επιλέχθηκε επειδή παραπέμπει στην αρχαιοελληνική αλλά και τη βιβλική μυθολογία. Με τη σειρά της η κα Ρούσσου επισημαίνει ότι στα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, το οποίο θα αφορά στο Βυζάντιο και θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν αυτοκράτορες του Βυζαντίου αλλά και τον τρόπο ενδυμασίας κατά την περίοδο αυτή. Τέλος, το ρεπορτάζ καταγράφει τις εντυπώσεις μικρών επισκεπτών στην Κιβωτό, με έκδηλο τον ενθουσιασμό από την περιήγηση.


Στις 7 Νοεμβρίου 1999, με αφορμή τα εγκαίνια της Κιβωτού στο Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", ο ραδιοφωνικός σταθμός "Alpha News" φιλοξένησε συνέντευξη του κ. Δ. Εφραίμογλου στο δημοσιογράφο κ. Κωστή Παρρά.

Ο κ. Εφραίμογλου χαρακτήρισε την Κιβωτό το πιο εξελιγμένο σύστημα εικονικής πραγματικότητας στον κόσμο, με ευρεία χρήση στα προγράμματα Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, στη βαριά βιομηχανία και το στρατό. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού χρησιμοποιείται για πολιτιστικούς σκοπούς, για να "ζωντανέψει το μεγαλείο που οι Έλληνες στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου είχαν φτιάξει αιώνες πριν". Τέλος, αναφερόμενος στην ανταπόκριση του κοινού, τόνισε ότι τόσο τα παιδιά που επισκέφτηκαν το πρόγραμμα όσο και οι ενήλικοι ήταν κατενθουσιασμένοι, αφού "είδαν πράγματα που δεν μπορούσαν να φανταστούν".


Στις 8 Νοεμβρίου 1999 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, πρωτοπορώντας στη χρήση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας για πολιτιστικούς σκοπούς, εγκαινίασε στο Πολιτιστικό του Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" το σύστημα Κιβωτός.

Πρόκειται για ένα δωμάτιο διαστάσεων 3x3x3, του οποίου κάθε τοίχος και το πάτωμα λειτουργούν ως οθόνες προβολής. Μέσω ενός ηλεκτρονικού υπερυπολογιστή παράγεται ψηφιακή εικόνα, την οποία οι επισκέπτες της Κιβωτού, φορώντας ειδικά γυαλιά, έχουν τη δυνατότητα να δουν στερεοσκοπικά, δηλαδή έχουν την αίσθηση της τρίτης διάστασης. Επιπλέον, με τη βοήθεια μιας διαδραστικής συσκευής χεριού μπορούν να κινηθούν μέσα στο εικονικό περιβάλλον ή ακόμη και να επιδράσουν πάνω σ' αυτό. Για την ονομασία του συστήματος επιλέχθηκε η λέξη Κιβωτός, η οποία παραπέμπει στο κυβικό σχήμα του δωματίου αλλά και στον αρχαιοελληνικό και βιβλικό μύθο του κατακλυσμού και συμβολίζει τη διάσωση του πολιτισμού.

Τα εγκαίνια του συστήματος ανακοίνωσαν ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: "Οικονομικός Ταχυδρόμος" (4/11/99), "Ακρόπολις", "Έθνος" (5/11/99), "Μακεδονία"(6/11/99), "Η Καθημερινή" (7/11/99), "Ελεύθερος Τύπος", "Η Ναυτεμπορική" (8/11/99), "Εξπρές" (9-10/11/99), "Το Βήμα" (10/11/99), "Η Αυγή" (11/11/99), "Ελευθεροτυπία" (16/11/99).


Η εφημερίδα "Βραδυνή" της 8ης Νοεμβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Έφης Πολυζώη με τίτλο "Ταξίδι με τη μαγική "Κιβωτό" στην αρχαία Μίλητο". Καταρχήν η κα Πολυζώη κάνει αναφορά στην ονομασία του συστήματος, που παραπέμπει στη βιβλική αλλά και την αρχαιοελληνική μυθολογία και συμβολίζει την προσπάθεια διάσωσης του ελληνικού πολιτισμού. Στη συνέχεια, ξεναγεί τον αναγνώστη στο χώρο της Κιβωτού, όπου μέσω ενός ηλεκτρονικού υπερυπολογιστή προβάλλονται ψηφιακές εικόνες που μεταφέρουν τους επισκέπτες στην αρχαία Μίλητο. Την ομάδα των δέκα ατόμων που αποτελούν κάθε φορά το "πλήρωμα" της Κιβωτού οδηγεί εξειδικευμένο στέλεχος του Ιδρύματος, το οποίο με μια διαδραστική συσκευή χεριού αλλά και την κίνηση του σώματός του καθορίζει τη διαδρομή.

Κλείνοντας το άρθρο, η κα Πολυζώη κάνει ειδική μνεία στον πρωτοποριακό χαρακτήρα του Ιδρύματος ως προς την αξιοποίηση ενός τέτοιου συστήματος για πολιτιστικούς σκοπούς καθώς και ως προς τη δυνατότητα που έδωσε στο ευρύ κοινό να έχει πρόσβαση σ' αυτό.


Η εφημερίδα "Herald Tribune" της 8ης Νοεμβρίου 1999, στο ένθετο "Kathimerini", δημοσίευσε αφιέρωμα στην "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος, σε άρθρο της κας Αλεξάνδρας Κοροξενίδη με τίτλο "Το ταξίδι στη Μίλητο φαίνεται ανούσιο χωρίς ανθρώπινη παρουσία" και υπότιτλο "Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού δίνει ζωή στην πόλη".

Αρχικά, η κα Κοροξενίδη επισημαίνει ότι ο συνδυασμός της αρχαιολογικής έρευνας με την τεχνολογία των πολυμέσων έχει "εντυπωσιακά οπτικά αποτελέσματα" και προσελκύει ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στην Κιβωτό, ένα σύστημα υψηλών προδιαγραφών, το οποίο ζωντανεύει την αρχαία Μίλητο, μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει στον επισκέπτη να περιηγηθεί τα μνημεία αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο της πόλης. Η αρθρογράφος τονίζει τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στη λειτουργία του συστήματος, αφού το "ταξίδι" στην αρχαία Μίλητο πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση ειδικού, ο οποίος χειρίζεται μια διαδραστική συσκευή και καθορίζει την πορεία που θα ακολουθηθεί. Επιπλέον, η κα Κοροξενίδη παρουσιάζει τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας, τα οποία αφορούν στον εμπλουτισμό των εκθεμάτων με λεπτομέρειες. Επιπλέον, εξαίρει την αξιοποίηση από το Ίδρυμα για πολιτιστικούς σκοπούς ενός συστήματος που χρησιμοποιείται κατεξοχήν στην έρευνα και τη βαριά βιομηχανία. Κλείνοντας το άρθρο, κάνει γενική αναφορά στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στους στόχους του και στην επίτευξή τους με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.


Στις 8 Νοεμβρίου 1999, ημέρα εγκαινίων του συστήματος εικονικής πραγματικότητας Κιβωτός στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος", η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Εικονικό ταξίδι με την Κιβωτό" και υπέρτιτλο "ΙΜΕ: Περιήγηση με προβολές σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία".
Ο συντάκτης του άρθρου προτρέπει τους επισκέπτες της Κιβωτού να φορέσουν τα ειδικά γυαλιά και να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους που δε σώζονται πλέον. Δεν πρόκειται ακριβώς για "ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου", αλλά για περιήγηση μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος εικονικής πραγματικότητας "που παντρεύει τον πολιτισμό με την τεχνολογία και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας". Στη συνέχεια επισημαίνει ότι το όνομα Κιβωτός παραπέμπει στο Νώε και στο μύθο του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα, "αποτελώντας για το ΙΜΕ το τεχνολογικό τέχνασμα για τη διάσωση του παρελθόντος και τη δημιουργία ενός νέου κόσμου".

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα του συστήματος Κιβωτός, ο συντάκτης αναφέρει ότι οι επισκέπτες κινούνται στο εικονικό περιβάλλον, χωρίς όμως να απομονώνονται από το φυσικό, ενώ μπορούν να επιδράσουν στην εικόνα που προβάλλεται. Μεταξύ των προγραμμάτων που παρουσιάζονται είναι και το Βουλευτήριο της Μιλήτου, που αποτελεί έργο του τμήματος Τρισδιάστατων Γραφικών του ΙΜΕ.


Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται με άξονα την έκθεση για την ελληνική ενδυμασία, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργάνωσε στις 11 και 13 Νοεμβρίου 1999, στο Πολιτιστικό του Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος", σκηνοθετικό-ενδυματολογικό εργαστήριο με τίτλο: "Γνώρισε το σκηνοθέτη".

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, που απευθυνόταν σε παιδιά και νέους ηλικίας 12-18 ετών, ο σκηνοθέτης κ. Γαρυφαλλάκης και ο κ. Βώρος, εκπαιδευτικός και συνεργάτης της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης, μύησαν το κοινό στο έργο του σκηνοθέτη και στον κόσμο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Με τη σειρά τους τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, δημιούργησαν σενάρια και υποδύθηκαν ρόλους κάτω από τις οδηγίες του σκηνοθέτη. Στο τέλος, όλοι μαζί παρακολούθησαν βιντεοσκοπημένο το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

Το εργαστήριο ανακοίνωσαν οι εφημερίδες: "Ελεύθερη Ώρα", "Αυριανή", "Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση" (9/11/99), "Εστία", "Ελευθεροτυπία" (11/11/99), "Ελεύθερος", "Εστία", "Ριζοσπάστης" (12/11/99), "Ελεύθερος", "Τα Νέα", "Εξπρές" (13/11/99).


"Από το χιτώνα στο σμόκιν" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Δανάης Πίκουλα που δημοσίευσε το περιοδικό "7 Μέρες TV" στις 13 Νοεμβρίου 1999 και το οποίο παρουσιάζει την έκθεση για την ελληνική ενδυμασία.
Πρόκειται για "μια βόλτα στο χρόνο", όπως επισημαίνει η κα Πίκουλα, με αφετηρία τις φορεσιές του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, γύρω στο 1500 π.Χ. -οπότε και αρχίζει για τους ενδυματολόγους η ιστορία του ελληνικού ενδύματος- και κατάληξη τις λαϊκές φορεσιές του εικοστού αιώνα. Αναφορικά με το ύφος της έκθεσης, η αρθρογράφος τονίζει ότι παράδοση και σύγχρονη πραγματικότητα "δένουν με έναν τρόπο πολύ αρμονικό", φέροντας ως παράδειγμα τη συνύπαρξη τρισδιάστατων βίντεο με τις παραδοσιακές σκοπελίτικες ενδυμασίες.

Επίσης, η κα Πίκουλα φιλοξενεί συνέντευξη των συντελεστών της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων και της επιμελήτριάς της κας Παπαντωνίου, η οποία χαρακτηρίζει την έκθεση "δουλειά που στήθηκε με πολύ μεράκι". Το άρθρο πλαισιώνει φωτογραφικό υλικό από τις περιόδους που καλύπτει η έκθεση καθώς και σύντομη αναφορά στα ενδυματολογικά χαρακτηριστικά τους.


"Ταξίδια στο παρελθόν μας" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Κέρδος" στις 14 Νοεμβρίου 1999 και το οποίο αποτελεί μια συνολική παρουσίαση της Κιβωτού. Πρόκειται για ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας εγκατεστημένο στον "Ελληνικό Κόσμο", το οποίο προβάλλει εικονικές περιηγήσεις σε τόπους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που δεν υπάρχουν πια, ξεκινώντας από την αρχαία Μίλητο.

Το άρθρο κάνει αναλυτική περιγραφή της Κιβωτού και επισημαίνει ότι "τέτοιου είδους συστήματα αποτελούν το μέλλον στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας", αφού χαρακτηρίζονται από ευκολία στο χειρισμό και παρέχουν στο χρήστη τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον εικονικό αλλά και τον πραγματικό χώρο. Επιπλέον, τονίζει ότι το Ίδρυμα είναι από τους ελάχιστους φορείς στον κόσμο που αξιοποιούν για πολιτιστικούς λόγους την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας -η οποία ευρέως χρησιμοποιείται στη βαριά βιομηχανία και την έρευνα- καθώς και ο μοναδικός που δίνει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα πρόσβασης και δημιουργεί τα προγράμματα των περιηγήσεων. Τέλος, ειδική μνεία κάνει στην επιλογή της ονομασίας Κιβωτός, που παραπέμποντας στη βιβλική αλλά και την αρχαιοελληνική παράδοση του κατακλυσμού συμβολίζει τη διάσωση του πολιτισμού.


"Τρισδιάστατες ψευδαισθήσεις" είναι ο τίτλος του άρθρου της κας Στέλλας Λοΐζου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Το Βήμα" στις 14 Νοεμβρίου 1999. Το άρθρο αποτελεί μια περιγραφή της εικονικής διαδρομής που μπορεί να βιώσει κανείς στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ελληνικός Κόσμος": Ο επισκέπτης μέσω της Κιβωτού περιηγείται την αρχαία Μίλητο, με αφετηρία τη μεγαλόπρεπη πύλη της πόλης στο Λιμάνι των Λεόντων και ενδιάμεσους σταθμούς δημόσια οικοδομήματα αλλά και ιδιωτικές κατοικίες. Μπαίνει στο υπαίθριο ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα και στέκεται μπροστά σε βάση αγάλματος. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς τη Βόρεια Αγορά, με τις τέσσερις πτέρυγες και τις μακρόστενες στοές που φιλοξενούν καταστήματα. Επόμενοι σταθμοί είναι η Ιωνική Στοά, με την πανοραμική θέα, και το Ελληνιστικό Γυμνάσιο ακριβώς δίπλα. Τέλος, καθώς περιπλανιέται στην πόλη, συναντά τις κατοικίες των Μιλησίων και πριν την εγκαταλείψει έχει την ευκαιρία να "βουτήξει" στο λιμάνι της. Επιπλέον, η κα Λοΐζου επισημαίνει ότι η Κιβωτός δημιουργήθηκε κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς και στο μέλλον αναμένεται να παρέχει στον επισκέπτη δυνατότητα αφής και όσφρησης. 

"Ένα διαφορετικό ταξίδι στο χρόνο" είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσίευσε η εφημερίδα "Καθημερινή" στις 14 Νοεμβρίου 1999, με αφορμή τα εγκαίνια της Κιβωτού εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Ο αρθρογράφος καταγράφει την "εμπειρία" που βιώνει ο επισκέπτης της Κιβωτού: σ' ένα χώρο, όπου τέσσερις οθόνες υπολογιστών καλύπτουν τους τοίχους και το πάτωμα, "ταξιδεύει" μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας σε έναν κόσμο διαφορετικό. Έχει τη δυνατότητα να δει με τα μάτια του παρόντος τη ζωή στην αρχαία Μίλητο όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια, να περιηγηθεί τα κτήριά της, να περπατήσει στους δρόμους της ακόμη και να κολυμπήσει στο φημισμένο λιμάνι της.

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι το Ίδρυμα είναι ο μοναδικός πολιτιστικός οργανισμός στον κόσμο που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η εφημερίδα "Έθνος" της 17ης Νοεμβρίου 1999 δημοσίευσε ολοσέλιδο αφιέρωμα στην "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος με τίτλο "Η κιβωτός της γνώσης", το οποίο υπογράφει η κα Κατερίνα Βρεττού. Αρχικά, η κα Βρεττού επισημαίνει ότι η Κιβωτός είναι ένα σύστημα στο οποίο συνδυάζονται η πρωτοποριακή τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών "με το μεράκι, τη φαντασία και το ανθρώπινο ταλέντο", έτσι ώστε να διασωθεί η πολιτιστική μας παράδοση και να διαφυλαχθεί η ιστορική μνήμη. Επίσης, αναλύει τους λόγους που οδήγησαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού να επιλέξει τη Μίλητο για να εγκαινιάσει το σύστημα της Κιβωτού. Πρόκειται για μια πόλη άριστα ρυμοτομημένη σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα, σε βαθμό που να παραπέμπει στο σημερινό Μανχάταν της Νέας Υόρκης κατά τον κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, αλλά και σπουδαία λόγω της φιλοσοφίας που γεννήθηκε εκεί. Στη συνέχεια, περιγράφει το "χρονικό" της περιήγησης: οι επισκέπτες, με τα ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου στελέχους, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν τα κτήρια, να πετάξουν πάνω από την πόλη, να "βουτήξουν" στο λιμάνι της, αλλά και με το πάτημα ενός κουμπιού στη διαδραστική συσκευή χεριού να επέμβουν στο εικονικό περιβάλλον.

Σε ειδική στήλη η κα Βρεττού αναλύει με λεπτομέρειες τη λειτουργία του συστήματος, το οποίο χαρακτηρίζει "τεχνολογία αιχμής", και επισημαίνει τον πρωτοποριακό ρόλο του Ιδρύματος σε θέματα τεχνολογίας, αφού "είναι σε θέση να μεταδίδει την τεχνογνωσία του στο εξωτερικό" αλλά και να λειτουργεί ως "κυψέλη" για Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού. Τέλος, ειδική μνεία κάνει στη συγχαρητήρια επιστολή που έλαβε το Ίδρυμα από τη Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία πραγματοποίησε ανασκαφές στη Μίλητο κατά τις αρχές του αιώνα και η οποία χαρακτηρίζει την αναπαράσταση "την πιο πιστή που θα μπορούσε να γίνει".


Στις 18 Νοεμβρίου 1999 ο κ. Δ. Εφραίμογλου ήταν προσκεκλημένος της κας Ολυμπίας Κατρανάκη σε ενημερωτική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού "Ξένιος 97.4". Ο κ. Εφραίμογλου παρουσίασε την "Κιβωτό", το σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα συστήματα τέτοιου είδους που είναι ανοιχτά στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, ανέπτυξε τα στάδια δημιουργίας ενός εικονικού περιβάλλοντος, αποτέλεσμα του οποίου είναι ο θεατής να "μεταφέρεται" στην αρχαία Μίλητο, από την οποία ελάχιστα απομεινάρια σώζονται σήμερα, και να έχει την αίσθηση ότι η πόλη "τον περιβάλλει". Επισήμανε ότι οι αναπαραστάσεις των κτηρίων βασίζονται στις ανασκαφές της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, η οποία συγχάρηκε το Ίδρυμα για την πιστότητά τους, με τη μνεία ότι πρόκειται για την "πιο πιστή αναπαράσταση που έχουμε δει". Τέλος, ο κ. Εφραίμογλου έκανε αναφορά στον ενθουσιασμό του κοινού και παρουσίασε τις πολλαπλές δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης του "Ελληνικού Κόσμου": να ξεναγηθεί στις δύο εκθέσεις που φιλοξενεί, την έκθεση για την ελληνική ενδυμασία και αυτή για την ιστορική μνήμη, να παρακολουθήσει τις κινηματογραφικές παραγωγές του Ιδρύματος και να περιηγηθεί την ελληνική ιστορία στο Διαδίκτυο.

Στις 18 Νοεμβρίου 1999 η εκπομπή "Για παν ενδεχόμενο" του κ. Χρ. Μιχαλόπουλου που μεταδίδεται στο ραδιοφωνικό σταθμό "ANT1 RADIO" παρουσίασε το σύστημα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Κιβωτός, φιλοξενώντας ταυτόχρονα συνέντευξη του κ. Δ. Εφραίμογλου, προϊστάμενου του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος.

Ο κ. Εφραίμογλου παρουσίασε το περιεχόμενο των εικονικών περιηγήσεων, οι οποίες επικεντρώνονται στην αρχαία Μίλητο, τόσο λόγω της ιστορικής σημασίας της πόλης όσο και της ολοσχερούς καταστροφής της. Στη συνέχεια, έδωσε λεπτομέρειες για τη λειτουργία του συστήματος, τόνισε ότι τα τρισδιάστατα μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του εικονικού περιβάλλοντος ακολουθούν με μεγάλη πιστότητα τα πορίσματα των ανασκαφών της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής και επισήμανε τη συλλογική εργασία αρχιτεκτόνων, γραφιστών και αρχαιολόγων για την κατασκευή τους. Σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας, το οποίο θα αφορά στη Βυζαντινή περίοδο και θα πλαισιώνει την έκθεση για την ελληνική ενδυμασία, παρέχοντας πολλαπλές δυνατότητες στον επισκέπτη. Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Εφραίμογλου τόνισε ότι απώτερος στόχος όλων των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος είναι "να μεταφερθεί η ιστορία και ο πολιτισμός του Ελληνισμού στο σύγχρονο άνθρωπο" και επισήμανε το σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας σ' αυτή την προσπάθεια.


Στις 22 Νοεμβρίου 1999 ο προϊστάμενος του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτρης Εφραίμογλου παρουσίασε την "Κιβωτό" εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος, στην εκπομπή "Από νέους για νέους" του κ. Αδαμόπουλου, την οποία μεταδίδει ο "Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος".

Ο κ. Εφραίμογλου ανέτρεξε στην ιστορία του συστήματος εικονικής πραγματικότητας, το οποίο χρησιμοποιείται κατεξοχήν στο στρατό, τη βαριά βιομηχανία και την έρευνα, ενώ τόνισε ότι σκοπός του Ιδρύματος είναι να αξιοποιηθεί για να προάγει τον πολιτισμό, "για να φέρουμε τη Μίλητο στην Αθήνα". Στη συνέχεια, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της Μιλήτου, οι οποίοι επικεντρώνονται στη σπουδαιότητα της πόλης και στο ρόλο της ως κοιτίδας της φιλοσοφίας, αφού υπήρξε γενέτειρα φιλοσόφων όπως του Θαλή και του Αναξίμανδρου αλλά και πολεοδόμων, όπως του Ιππόδαμου. Επιπλέον, επισήμανε ότι το σύστημα, λόγω της διαδραστικότητάς του, δίνει στον επισκέπτη την ελευθερία να επιλέξει την κατεύθυνση που θα κινηθεί, καθώς και τη δυνατότητα όχι μόνο να περιηγηθεί τα δημόσια κτήρια και τις ιδιωτικές κατοικίες, αλλά και να "βουτήξει" στο λιμάνι της ή να πετάξει πάνω από αυτή. Πρόκειται για μια "εμπειρία" τελείως διαφορετική από την επίσκεψη σε έναν αρχαιολογικό χώρο, την οποία "απολαμβάνουν" επισκέπτες όλων των ηλικιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την επικινδυνότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, ο κ. Εφραίμογλου χαρακτήρισε την εικονική πραγματικότητα "ένα εργαλείο, που από μας εξαρτάται αν θα το χρησιμοποιήσουμε δημιουργικά ή καταστροφικά". Κλείνοντας την παρουσίαση, αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος, που θα περιλαμβάνουν περιηγήσεις όχι μόνο πόλεων αλλά και εικονικών περιβαλλόντων, όπως αυτό που σχεδιάζεται να πλαισιώσει την έκθεση για την ελληνική ενδυμασία και έχει θέμα το ένδυμα στο Βυζάντιο. 


Το περιοδικό «Αθηνόραμα» της 25ης Νοεμβρίου 1999, στη στήλη «Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο», πρότεινε μεταξύ άλλων και επίσκεψη στην «Κιβωτό» εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το αφιέρωμα, ενώ αρχικά αντιπαραβάλλει την πραγματική περιήγηση σε έναν αρχαιολογικό χώρο με την εικονική, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μία λειτουργεί συμπληρωματικά της άλλης, αφού η τεχνολογία προσδίδει «νέο νόημα» στην έννοια της περιπλάνησης. Στη συνέχεια, επικεντρώνεται στην Κιβωτό, χαρακτηρίζοντάς την «ένα από τα πιο τέλεια συστήματα εικονικής πραγματικότητας στην υπηρεσία του πολιτισμού» και περιγράφοντας την πορεία που ακολουθεί αυτή στην αρχαία Μίλητο.

Το περιοδικό «Ελληνική Αγωγή» στο φύλλο 33 του Νοεμβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο της κας Παναγιώτα Σούγια με τίτλο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» το οποίο κάνει εκτενή παρουσίαση της Κιβωτού εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος. Η αρθρογράφος τονίζει ότι πρόκειται για «μια ρεαλιστική απεικόνιση που εφαρμόζει το τότε στο σήμερα», μέσα από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να «ταξιδέψει στην αρχαία Μίλητο και να επισκεφθεί τα μνημεία της, όπως ήταν στην αρχαιότητα», απλώς κινούμενος μέσα στην ψηφιακή εικόνα που προβάλλεται. Επιπλέον, επισημαίνει ότι το Ίδρυμα αποτελεί το μοναδικό φορέα στονκόσμο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργώντας τις δικές του παρουσιάσεις. Τέλος, κάνει αναφορά στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του συστήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας στελέχη του Ιδρύματος δεσμεύτηκαν ότι η προσπάθεια αυτή -που χαρακτηρίζεται από την κα Σούγια "σημαντική αλλά αρκετά κοπιαστική"- θα συνεχιστεί με τον «ίδιο ζήλο».


Το περιοδικό «Computer για όλους» του Δεκεμβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο του κ. Γιάννη Μπόθου με τίτλο «Κιβωτός Εικονικής Πραγματικότητας» και υπότιτλο «Ταξίδι στην πολιτιστική μας κληρονομιά» Το άρθρο δημοσιεύτηκε με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της Κιβωτού, την οποία ο κ. Μπόθου χαρακτηρίζει "τεχνολογικό εγχείρημα που διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά".

Ο αρθρογράφος επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, αποκλειστικά για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, περιγράφει τον τρόπο που δημιουργείται η προβαλλόμενη ψηφιακή εικόνα, αποκαλύπτοντάς μας τι «κρύβεται πίσω από την Κιβωτό». Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη, στην οποία "εμπλέκονται" ένας ηλεκτρονικός υπερυπολογιστής που παράγει την ψηφιακή εικόνα, προβολικά συστήματα που τη μεταδίδουν σε κάτοπτρα -τα οποία στη συνέχεια την αντανακλούν στις επιφάνειες του δωματίου-, στερεοσκοπικά γυαλιά, με τα οποία ο επισκέπτης επιτυγχάνει τρισδιάστατη αντίληψη του χώρου καθώς και μία διαδραστική συσκευή χεριού, μέσω της οποίας ο πλοηγός κατευθύνει την περιήγηση. Επιπλέον, ο κ. Μπόθου κάνει εκτενή αναφορά στην ομάδα που υλοποιεί το πρόγραμμα -για το οποίο συνεργάζονται δημιουργοί μοντέλων τρισδιάστατων γραφικών και εικονικής πραγματικότητας- καθώς και στα μελλοντικά της σχέδια. Απώτερος στόχος της είναι η βελτίωση του εικονικού περιβάλλοντος, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και δυνατοτήτων, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας σε εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και η εικονική αναπαράσταση άλλων πόλεων.
Σε ειδικές στήλες ο κ. Μπόθου αφενός παρουσιάζει τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος και αφετέρου κάνει αναδρομή στην ιστορία των προβολικών συστημάτων, στα οποία εντάσσεται η Κιβωτός

«"Ταξιδεύοντας" στην αρχαία Μίλητο» είναι ο τίτλος του άρθρου του κ. Μαργαρίτη Προέδρου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Corpus" του Δεκεμβρίου 1999. Το άρθρο αποτελεί παρουσίαση της Κιβωτού, ενός «πρωτοποριακού για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή δεδομένα»συστήματος, που επιτρέπει στον επισκέπτη να «ανακαλύψει γνωστές και άγνωστες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού».

Ο κ. Προέδρου επισημαίνει ότι οι "βραβευμένες τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές αναπαραστάσεις" των οικοδομημάτων της αρχαίας Μιλήτου -έργο του τμήματος Τρισδιάστατων Γραφικών του Ιδρύματος- αξιοποιήθηκαν τόσο στο ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος για τη Μίλητο όσο και στην εικονική περιήγηση της πόλης. Στη συνέχεια, κάνει αναλυτική περιγραφή των οικοδομημάτων, δίνοντας πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και την ιστορία τους. Παράλληλα, εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της Μιλήτου, οι οποίοι αφορούν κυρίως στην οικονομική και οικιστική της ανάπτυξη καθώς και στην άνθηση της φιλοσοφίας. Τέλος, παρουσιάζει τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, τονίζοντας ότι «η Μίλητος είναι μόνο η αρχή», και κάνει μνεία στον πρωτοποριακό τεχνολογικά και μουσειολογικά «Ελληνικό Κόσμο».

Το περιοδικό «Ερευνητές» στο τεύχος Δεκεμβρίου 1999 δημοσίευσε αφιέρωμα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο «Μικρασιατικός Ελληνισμός και Τεχνολογία». Το αφιέρωμα επικεντρώνεται στην αναδημιουργία αρχαίων πόλεων -που επιτυγχάνεται χάρη στις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και την «Κιβωτό» εικονικής πραγματικότητας- καθώς και στο πρόγραμμα Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο, το οποίο «ταξιδεύει την ελληνική ιστορία στον κόσμο».

Μετά την επισήμανση ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού δημιουργήθηκε για να «στεγάσει» την πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνισμού, το άρθρο παρουσιάζει την Κιβωτό. Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει στον επισκέπτη να γνωρίσει την ιστορία της αρχαίας Μιλήτου -μιας πόλης στις εκβολές του Μαίανδρου, η οποία γνώρισε διαδοχικές κατακτήσεις και άκμασε επί αιώνες- μέσα από την «εξερεύνηση» των μνημείων αλλά και των ιδιωτικών κατοικιών της. Επιπλέον, αναφορά κάνει στο εργαστήριο Τρισδιάστατων Αναπαραστάσεων του Ιδρύματος, όπου εξειδικευμένοι επιστήμονες, με τη βοήθεια υπερσύγχρονων υπολογιστών, αναπαριστούν αρχαίες πόλεις, συμβάλλοντας έτσι στη «διάσωση της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού». Το αφιέρωμα στο Ίδρυμα κλείνει με την παρουσίαση της «Ελληνικής Ιστορίας στο Διαδίκτυο», ενός προγράμματος που μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια και πρωτότυπο υλικό ζωντανεύει την ελληνική ιστορία.

Το περιοδικό "Inside Win" του Δεκεμβρίου 1999, σε ειδική στήλη, έκανε σύντομη αλλά πλήρη αναφορά στον κόμβο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, χαρακτηρίζοντάς τον «μία από τις πιο αξιόλογες παρουσίες» στο Διαδίκτυο. Το άρθρο επικεντρώνεται στο περιεχόμενο του κόμβου, την ελληνική ιστορία από την Εποχή του Λίθου έως σήμερα, το οποίο εμπλουτίζουν διαδραστικές παρουσιάσεις και εικονικές περιηγήσεις. Πρόκειται, σύμφωνα με το συντάκτη, για μια «εξαίρετη δουλειά» του Ιδρύματος, το οποίο θέτει τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού.


Το περιοδικό "PC MASTER" του Δεκεμβρίου 1999 δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Μια διαφορετική... Κιβωτός!» και θέμα την «Κιβωτό» εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Το άρθρο επιχειρεί συνοπτική περιγραφή του συστήματος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πραγματοποιήσει «ένα εκπληκτικό virtual ταξίδι» στην αρχαία Μίλητο. Τέλος, παροτρύνει τους αναγνώστες να επισκεφτούν τον «Ελληνικό Κόσμο», όπου είναι εγκατεστημένο το σύστημα, για να βιώσουν οι ίδιοι «μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη».

Το άρθρο πλαισιώνεται από φωτογραφίες οικοδομημάτων της αρχαίας Μιλήτου, τα οποία περιηγείται ο επισκέπτης της Κιβωτού, επιτυγχάνοντας έτσι μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του συστήματος.


Στις 2 Δεκεμβρίου 1999 στο ραδιοφωνικό σταθμό «SKY 100.4» ο δημοσιογράφος κ. 'Αρης Πορτοσάλτε φιλοξένησε συνέντευξη του κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, προϊστάμενου του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Ο κ. Εφραίμογλου περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας της Κιβωτού εικονικής πραγματικότητας καθώς και τις εντυπώσεις του επισκέπτη μετά το συναρπαστικό «περίπατο» στους χώρους της αρχαίας Μιλήτου, ενώ επισήμανε ότι με τη συμβολή της τεχνολογίας αναβίωσε, στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Ελληνικός Κόσμος», μία σημαντική πόλη της αρχαιότητας που έχει πλέον καταστραφεί ολοσχερώς. Ακόμη, ανέφερε ότι στα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος εντάσσεται η εικονική περιήγηση σε ένα βυζαντινό ψηφιδωτό. Το πρόγραμμα αυτό θα πλαισιώνει την έκθεση «Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς».


Στη στήλη «Τέχνες» της εφημερίδας «Αυριανή» της 4ης Δεκεμβρίου 1999 έγινε μια σύντομη παρουσίαση της Κιβωτού, του συστήματος εικονικής πραγματικότητας που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» Ο συντάκτης του άρθρου προτρέπει τους αναγνώστες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για να ζήσουν στιγμές «ιδεατής πραγματικότητας... και μάλιστα μέσα από μια Κιβωτό». Ακόμη κάνει αναφορά στο σύστημα προβολής της εικόνας στερεοσκοπικά, που δίνει στους επισκέπτες την εντύπωση ότι βυθίζονται στην τρίτη διάσταση.


Στις 5 Δεκεμβρίου 1999 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυριανή» άρθρο με τίτλο «Κιβωτός της πραγματικότητας» και υπέρτιτλο «Στο πολιτιστικό κέντρο της οδού Πειραιώς», το οποίο παρουσίαζε κατά τρόπο καθολικό την «Κιβωτό» εικονικής πραγματικότητας που έχει εγκατασταθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Στον πρόλογο του άρθρου ο συντάκτης προτρέπει τους αναγνώστες να ζήσουν την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας στην Κιβωτό. Εκεί οι επισκέπτες, φορώντας τα ειδικά γυαλιά και με τη βοήθεια μιας διαδραστικής συσκευής χεριού, μπορούν να κινηθούν στην προβαλλόμενη εικόνα και να επιδράσουν σε αυτήν. Ο συντάκτης επισημαίνει ότι τέτοιου είδους προβολικά συστήματα «αποτελούν το μέλλον στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας». Στη συνέχεια αναφέρεται στην ονομασία Κιβωτός, που σημαίνει στα αρχαία ελληνικά «ξύλινο κιβώτιο», αλλά παραπέμπει και στο Νώε και στον ελληνικό μύθο του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα. Το ΙΜΕ αποτελεί τον τρίτο οργανισμό στον κόσμο που τοποθετεί τέτοιο σύστημα σε μουσειακό χώρο ανοιχτό στο κοινό και το μοναδικό που χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία για πολιτιστικούς σκοπούς.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1999, στο πλαίσιο αφιερώματος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» για τους Έλληνες της διασποράς, δημοσιεύτηκε άρθρο της κας Εύας Καραμανώλη με τίτλο «Αναζητώντας τις ρίζες στη Μικρά Ασία».

Το άρθρο επικεντρώνεται στο πρόγραμμα Γενεαλογιών, με το οποίο «το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού τείνει χείρα βοηθείας σε όλους όσοι αναζητούν, ιχνηλατώντας, τον ομφάλιο λώρο με την ιστορία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας». Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια και ήδη εβδομήντα πέντε χιλιάδες Μικρασιάτες έχουν ανταποκριθεί. Στη συνέχεια εξηγεί ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, με τη χρήση του λογισμικού γενεαλογικών δένδρων Reunion, να ανιχνεύσουν τις ρίζες τους. Μέσω αυτού «ένας ξεχασμένος συγγενής βρέθηκε, μια οικογενειακή ιστορία ήρθε στο φως». Μάλιστα, παραθέτει ως παράδειγμα αποτελεσματικής λειτουργίας του προγράμματος σχεδιάγραμμα του γενεαλογικού δένδρου μιας οικογένειας Μικρασιατών. Ακόμη, καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ανακάλυψαν τις ρίζες τους και συνάντησαν συγγενείς των οποίων την ύπαρξη αγνοούσαν. Τελικά, διαπιστώνεται ότι «ποτέ δεν είναι αργά» για να βρει κάποιος τις ρίζες του.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» της 8ης Δεκεμβρίου 1999 δημοσίευσε δισέλιδο άρθρο της κας Δελούκα με τίτλο «Αναπαραστατική Αρχαιολογία» και θέμα την ψηφιακή αναπαράσταση αρχαίων μνημείων. Η αρθρογράφος αφιερώνει ειδική στήλη στο πρόγραμμα Τρισδιάστατων Αναπαραστάσεων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, επισημαίνοντας ότι αυτό καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του. Σ' αυτό το πλαίσιο, έχουν αναπαρασταθεί τα δημόσια οικοδομήματα της αρχαίας Μιλήτου, βάσει επιστημονικών δεδομένων και με δύο τρόπους, που εξασφαλίζουν αφενός περιήγηση στο εσωτερικό ενός μνημείου ή αρχαιολογικού χώρου και αφετέρου εστίαση σε συγκεκριμένα τμήματά του.

Η κα Δελούκα κλείνει το άρθρο με την επισήμανση ότι η αναδημιουργία αρχαίων πόλεων μέσω του προγράμματος Τρισδιάστατων Αναπαραστάσεων του Ιδρύματος αποτελεί ένα «παιχνίδι εξερεύνησης της γνώσης», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να αποκτήσει ολοκληρωμένη άποψη για το μνημείο ή τον αρχαιολογικό χώρο που επισκέπτεται. Μ' αυτό τον τρόπο η τεχνολογία υπηρετεί τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


«Virtual ταξίδι στην αρχαία Μίλητο» είναι ο τίτλος του άρθρου που επιμελήθηκε η κα Γιώτα Χαϊμαλά και δημοσίευσε το περιοδικό "Auto moto und sport" στις 9 Δεκεμβρίου 1999, επισημαίνοντας ότι με την εγκατάσταση της Κιβωτού το «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει κάνει όλη την πόλη να μιλάει γι' αυτό».

Η κα Χαϊμαλά μάς «ταξιδεύει» σε μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαίας Μιλήτου, το Βουλευτήριο, το Ελληνιστικό Γυμνάσιο, το ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα. Πρόκειται για ένα "απίστευτο ταξίδι στο χρόνο" που διαρκεί δεκαπέντε λεπτά και το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της Κιβωτού εικονικής πραγματικότητας. Η κα Χαϊμαλά περιγράφει το σύστημα και αντιπαραθέτει την ευρεία χρήση του στη βαριά βιομηχανία και το στρατό με την αξιοποίησή του στο Ίδρυμα αποκλειστικά για πολιτιστικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, ως πρώτο πρόγραμμα της Κιβωτού επιλέχθηκε η πόλη της Μιλήτου, η οποία στο παρελθόν γνώρισε μεγάλη πνευματική και οικιστική ανάπτυξη ενώ σήμερα διασώζει μόνο ερείπια. Βέβαια, στα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος εντάσσεται η δημιουργία ενός πρωτότυπου προγράμματος εικονικής πραγματικότητας με επίκεντρο τη βυζαντινή ένδυση και τον τελετουργικό της ρόλο. Τέλος, με αφορμή την εγκατάσταση της Κιβωτού, η αρθρογράφος κάνει επιγραμματική αναφορά στις δραστηριότητες του Πολιτιστικού Κέντρου και εξαίρει την προσφορά της οικογένειας Εφραίμογλου, στο «όραμα» της οποίας οφείλεται η πολλαπλή δραστηριότητα του Ιδρύματος στο χώρο του πολιτισμού.


«Ανασύσταση γενεαλογικών δένδρων» τιτλοφορείται άρθρο που δημοσιεύτηκε στα «Αιολικά Νέα» στις 9 Δεκεμβρίου 1999 και αφορά στο Πρόγραμμα Γενεαλογιών που έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και δύο χρόνια στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ο συντάκτης περιγράφει τη διαδικασία με την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανιχνεύσουν τις ρίζες τους μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη βοήθεια του προγράμματος Reunion, ώστε να έρθουν σε επαφή με ξεχασμένους συγγενείς. Στη συνέχεια, παρουσιάζει τη μαρτυρία ενός Έλληνα με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, που αντάμωσε με τους μακρινούς του συγγενείς μετά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα Γενεαλογιών του ΙΜΕ.


Στις 9 Δεκεμβρίου 1999 ο προϊστάμενος του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτρης Εφραίμογλου έδωσε συνέντευξη στους δημοσιογράφους του ραδιοφωνικού σταθμού "Nitro" κ. Κοκορίκο και κα Σημίτη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας Κιβωτός. Ο κ. Εφραίμογλου επισήμανε ότι αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία αποτελεί επιστημονικό εργαλείο που χρησιμοποιείται στο ΙΜΕ για πολιτιστικούς σκοπούς και ειδικότερα για την αναβίωση σημαντικών μνημείων του Ελληνισμού. Μίλησε ακόμη για τον πρώτο «σταθμό» της Κιβωτού, τη Μίλητο, αλλά και για τους λόγους της εικονικής αποκατάστασής της. Εξήγησε ότι αυτή η πόλη αποτελεί τη γενέτειρα μεγάλων προσωπικοτήτων της αρχαιότητας, ενώ σήμερα είναι κατεστραμμένη και δύσκολα προσβάσιμη. Ο κ. Εφραίμογλου έκανε λόγο και για το επόμενο πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας του Ιδρύματος, ένα βυζαντινό ψηφιδωτό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πλαισιώνει την έκθεση «Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς». Τέλος, αναφέρθηκε στις σελίδες του ΙΜΕ στο Διαδίκτυο, που είναι αφιερωμένες στην ελληνική ιστορία, και στα επαινετικά σχόλια όσων τις επισκέπτονται.


Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Medi@terra '99", που εντασσόταν στο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης «Οι νέες Τεχνολογίες της Πληροφόρησης», πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1999 εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» με θέμα «Τεχνολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά» Την εκδήλωση άνοιξαν ομιλίες για την εφαρμογή της τεχνολογίας σε πολιτιστικά ζητήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην «Κιβωτό», ενώ όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν το Διαδίκτυο και τις δύο εκθέσεις-πολυθεάματα του ΙΜΕ που αφορούσαν στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Το Φεστιβάλ "Medi@terra '99" ανακοίνωσε ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: «Αθηνόραμα» (26/11/99), «Ελεύθερος Τύπος» (29/11/99), «Κέρδος», «Ημερησία» (8/12/99), «Το Βήμα», «Τύπος Θεσσαλονίκης», «Η Βραδυνή», «Η Καθημερινή», «Ελεύθερη Ώρα», «Αδέσμευτος Τύπος του Μήτση» «Εξουσία», «Η Αυγή», «Αδέσμευτος Τύπος του Ρίζου», «Ελεύθερος» (9/12/99), «Η Ναυτεμπορική» (11/12/99).


Στο πέμπτο τεύχος (χειμώνας 1999) του περιοδικού «ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ», που εκδίδεται από τον εξωραϊστικό και εκπολιτιστικό σύλλογο Σκάλας Λουτρών «ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ», δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», το οποίο ασχολείται συνολικά με τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Ο αρθρογράφος επισημαίνει αρχικά τον κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ΙΜΕ, το οποίο ιδρύθηκε από την οικογένεια Λάζαρου Δ. Εφραίμογλου. Ακόμη, αναφέρει τους σκοπούς και τους στόχους του Ιδρύματος και τα σημαντικότερα εν εξελίξει προγράμματά του. Στη συνέχεια επικεντρώνεται στα πρωτοποριακά τεχνολογικά συστήματα του Πολιτιστικού Κέντρου του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος», καθώς και στους ειδικά σχεδιασμένους χώρους του. Τέλος, κάνει μνεία στην προσπάθεια που καταβάλλει το Ίδρυμα για τη συγκρότηση των γενεαλογικών δένδρων των οικογενειών που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και καλεί όλους τους Μικρασιάτες-μέλη του συλλόγου να συμβάλουν σε αυτήν.


Στις 23 Δεκεμβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» εργαστήριο για παιδιά με τίτλο «Κάλαντα και γλυκά των Χριστουγέννων».

Η εκδήλωση περιλάμβανε αφήγηση παραμυθιού, παραδοσιακά κάλαντα και δημιουργία χριστουγεννιάτικων γλυκών από τα ίδια τα παιδιά. Καταρχήν, η μουσειοπαιδαγωγός κα Ειρήνη Τάκη αφηγήθηκε στα παιδιά το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Η νύφη των καλικαντζάρων», προτρέποντάς τα ταυτόχρονα να εμπλακούν στη διαδικασία της αφήγησης. Στη συνέχεια, οι μαθητές της Δ' τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου, με τη συνοδεία του δασκάλου τους κ. Παναγιώτη Πετμεζά, τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Η εκδήλωση έκλεισε με τη «μύηση» των παιδιών σε παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνταγές. Συγκεκριμένα, τα παιδιά, με την καθοδήγηση του σεφ κ. Γιώργου Χαλάστρα, έφτιαξαν γλυκίσματα των Χριστουγέννων.

Την εκδήλωση ανακοίνωσε ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος: «Ελεύθερη Ώρα» (7/12/99), «Ελευθεροτυπία», «Η Εστία» (9/12/99), "Ελεύθερος Τύπος", «Κέρδος», «Ελευθεροτυπία», «Η Καθημερινή» (12/12/99), «Η Εστία» (16/12/99), «Η Εστία», «Τα Νέα», «Ελεύθερος Τύπος» (17/12/99), «Ακρόπολις» (19/12/99), «Ακρόπολις», «Εξπρές», «Βραδυνή», «Η Εστία» (23/12/99).


Το περιοδικό «Περισκόπιο της επιστήμης» στο τεύχος Δεκεμβρίου 1999 δημοσίευσε τετρασέλιδο άρθρο του κ. Μαργαρίτη Προέδρου με τίτλο «Ταξιδεύοντας στο Παρελθόν» και υπότιτλο «Σύστημα εικονικής πραγματικότητας "Κιβωτός"».

Βασικό θέμα του άρθρου είναι οι δυνατότητες που προσφέρει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στον επισκέπτη, μέσω της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και κυρίως της Κιβωτού εικονικής πραγματικότητας, να «περιηγηθεί πολιτιστικά κέντρα της αρχαιότητας». Σ' αυτό το πλαίσιο, ο κ. Προέδρου επικεντρώνεται αρχικά στο πρόγραμμα Τρισδιάστατων Αναπαραστάσεων, όπου με τη βοήθεια «υπερσύγχρονων υπολογιστών» και των «πλέον προηγμένων προγραμμάτων τρισδιάστατων γραφικών» αναπαριστώνται τρισδιάστατα αρχαία μνημεία και πόλεις, και στη συνέχεια στην Κιβωτό εικονικής πραγματικότητας. Αναφορικά με την Κιβωτό, προχωρά σε πλήρη περιγραφή του συστήματος και κατόπιν κάνει στάση στην αρχαία Μίλητο, τον πρώτο «σταθμό» της Κιβωτού. Χώροι της δημόσιας ζωής της πόλης αποκαλύπτονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών που «ταξιδεύουν» μ' αυτή: το Βουλευτήριο, ένας τόπος συνέλευσης των πολιτών- το Δελφίνιο, υπαίθριο ιερό και ταυτόχρονα αρχείο της πόλης- το Ελληνιστικό Γυμνάσιο- η Αγορά, το κέντρο της εμπορικής ζωής- η Ιωνική Στοά, που προοριζόταν για διάφορες δημόσιες χρήσεις.
Επιπλέον, ο αρθρογράφος κάνει εκτενή αναφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος», όπου μέσα από ποικίλες δραστηριότητες -από πρωτότυπα σχεδιασμένες εκθέσεις έως περιήγηση στην ελληνική ιστορία μέσω του Διαδικτύου- αναδεικνύεται η φυσιογνωμία του Ελληνισμού διαχρονικά και διατοπικά.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ