Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

03-10-1999
Από τους χιτώνες... στη φουστανέλα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας είναι τα ρούχα; Είναι αυτά που μας προστατεύουν από το κρύο και τη ζέστη, αλλά και από τα... αδιάκριτα βλέμματα. Τα ρούχα, όμως, είναι και στολίδι, μέσο έκφρασης, παιχνίδι με σχήματα, χρώματα και υλικά.

4.000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς

Από την Προϊστορική εποχή, ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα φύλλα ή τα δέρματα για να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες, να καλυφτεί και να στολιστεί. Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα, η ανάγκη του ανθρώπου για ένδυση παραμένει ίδια. Τα ενδύματα όμως; Τι ρούχα φορούσαν οι Μινωίτες, οι κόρες της Ακρόπολης, ο Μέγας Αλέξανδρος, οι ρωμαίοι αυτοκράτορες, ο Ιουστινιανός και η Θεοδώρα; Ποια ήταν η μόδα κατά την τουρκοκρατία, τι φορούσαν οι αγωνιστές του 1821, ποιες αλλαγές επέφερε η ραπτομηχανή, πόσο μεγάλος είναι ο πλούτος των τοπικών μας φορεσιών; Νομίζετε πως είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε τηνιστορική πορεία της ελληνικής ενδυμασίας, μια πορεία 4.000 χρόνων; Όχι, αρκεί να περιπλανηθούμε στους χώρους της έκθεσης που διοργανώνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος». Την έκθεση «Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4.000 χρόνια ελληνικής φορεσιάς», που εγκαινιάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, επιμελήθηκε η ενδυματολόγος κ. Ιωάννα Παπαντωνίου. Τα κρόσσια τα συναντάμε σε όλους τους πρώιμους τύπους ενδυμάτων, οι χιτώνες μας μεταφέρουν στην Αρχαϊκή και Κλασική εποχή, οι ντουλαμάδες είναι είδος πανωφοριού και οι βελάδες, η λαϊκή ονομασία για το φράκο.

Ολοζώντανη... πασαρέλα

Οδηγοί στο ταξίδι μας θα είναι οι μουσειοπαιδαγωγοί του ΙΜΕ, που θα μας παρουσιάσουν το πανόραμα της ελληνικής ενδυμασίας και θα μας μυήσουν στις διαφορετικές εποχές μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και παιχνίδια. Η χρήση πολυμέσων, φωτογραφικού υλικού, βίντεο, οι φιγούρες με ενδυμασίες διαφορετικών εποχών αλλά και η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη δημιουργούν ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Στον «Ελληνικό Κόσμο» μας περιμένει, επίσης, το πρώτο σύστημα εικονικής πραγματικότητας στην Ελλάδα! Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και φορώντας στερεοσκοπικά γυαλιά, θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε σε διαφορετικές εποχές και να γνωρίσουμε από κοντά τα αντίστοιχα ενδύματα.

Μπορούμε να επισκεφτούμε την έκθεση του ΙΜΕ με τους γονείς και τους φίλους μας ή την τάξη του σχολείου. Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 254, στον Ταύρο.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ