Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

24-10-1999
Εγκυκλοπαίδεια για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ πολιτισμός και τα μεγαλουργήματα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ξαναζωντανεύουν μέσα στον κυβερνοχώρο.

Με σκάφος το διαδίκτυο οι σέρφερ, θα μπορούν να μάθουν τα πάντα για τον ελληνικό πολιτισμό της Μικράς Ασίας, πώς ξεκίνησε και που κατέληξε.

Το εκπαιδευτικό αυτό ταξίδι στο χρόνο κάνει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Και συγκεκριμένα μια ομάδα νέων ανθρώπων, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, στοχεύει να δημιουργήσει μια εγκυκλοπαίδεια στην οποία θα αναπαρίστανται πλήρως οικισμοί, μνημεία, αλλά και γεγονότα που αφορούν το μικρασιατικό πολιτισμό.

Αν και η εγκυκλοπαίδεια είναι σε πρώιμο στάδιο έχουν συγκεντρωθεί 62.000 λήμματα μέχρι τώρα. Δουλεύεται ήδη 3 χρόνια και αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2003. Βασικός σκοπός είναι η ηλεκτρονική παρουσίαση του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τηνεποχή που οι πρώτοι Μυκηναίοι εγκαταστάθηκαν στα παράλια, έως το 1930, χρονιά που σφραγίστηκε από την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από τη Μικρά Ασία.

Ο χρήστης μπαίνοντας στον υπολογιστή του θα μπορεί να βρει τα πάντα, όσα αφορούν τον μικρασιατικό πολιτισμό. Θα έχει πρόσβαση στην πληροφορία που αναζητά είτε διατυπώνοντας ερωτήσεις, είτε συμβουλευόμενος το χάρτη πλοήγησης, είτε χρησιμοποιώντας το ευρετήριο. Θα «μεταφέρεται» από θέμα σε θέμα και από λήμμα σε λήμμα, ενώ εικόνες, χάρτες, ανασχεδιασμοί ιστορικών κτιρίων και οικισμών, βίντεο, μουσική, αφήγηση, θα τον διευκολύνουν να βρει αυτό που ψάχνει.

«Σκοπός μας με το έργο αυτό είναι να συμβάλουμε στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» θα μας πει η υπεύθυνη της Τράπεζας Πληροφοριών του Ιδρύματος κ. Εύη Σολωμού. «Μέσα στη προσπάθειά μας να συλλέξουμε πληροφορίες, φτάσαμε στην εγκυκλοπαίδεια, συνειδητοποιώντας τελικά ότι ο σύγχρονος Έλληνας έχει μικρή και συγκεκριμένη γνώση για το μικρασιατικό ελληνισμό».

«Η ιδιομορφία της Μικράς Ασίας είναι τέτοια που θα ήταν αδύνατο να μην κινήσει το ενδιαφέρον της ομάδας» θα μας πει η κ. Σολωμού, δικαιολογώντας, γιατί η εγκυκλοπαίδεια αφορά μόνο το μικρασιατικό πολιτισμό. «Δεν πάμε να κάνουμε έρευνα στον Ελληνισμό της Κάτω Σικελίας που η πρόσβαση είναι πολύ απλή και η χρονική διάρκεια που μας ενδιαφέρει για τη μελέτη πολύ μικρή. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ιδιομορφέις και τον πολιτιστικό πλούτο του ελληνικού στοιχείου».

Πρόκειται για μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια και ευνόητο είναι η εικόνα να αποτελεί το κύριο μέσο παρουσίασης. «Το 50% της εγκυκλοπαίδειας θα είναι εικονογραφημένο» υποστηρίζει η Εύη Σολωμού. «Για παράδειγμα ένα γεωλογικό δέντρο δεν θα το δώσουμε σε πίνακα, αλλά με τέτοιο τρόπο που να είναι προσιτό στον αναγνώστη, ο οποίος μπορεί να είναι ένα παιδί της 3ης γυμνασίου, ή ένας ερευνητής που ζητά κα;τι το εξειδικευμένο ή ακόμη και ένας Μικρασιάτης πρόσφυγας που θέλει να βρει κάτι για το χωριό του. Επίσης για την πλήρη κατανόηση ενός γεγονότος, για παράδειγμα μιας μάχης, θα προσπαθήσουμε να την αναπαράγουμε οπτικά. Φανταστείτε με κινήσεις μες τον υπολογιστή την προσπάθεια απεικόνισης της μάχης».

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ