Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

05-11-1999
Εικονική Μίλητος 3x3x3

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσίασε χθες το καινοτόμο σύστημα εικονικής πραγματικότητας "Κιβωτός"

Είναι δυνατόν να επισκεφθεί κανείς σήμερα την Αρχαία Μίλητο; Βεβαίως. Και δεν εννοούμε να ταξιδέψει στην Τουρκία, για να περιεργαστεί ό,τι απέμεινε απ' αυτή... Το ταξίδι είναι πολύ πιο κοντινό. Γιατί είναι εικονικό... Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254) παρουσίασε χθες, και μάλιστα στην Ελλάδα, κάτι που πολλοί τοποθετούσαν στο μέλλον: το καινοτόμο σύστημα εικονικής πραγματικότητας "Κιβωτός". Κι αν ο συμπαθέστατος Νώε στη θρυλική κιβωτό διέσωσε ό,τι αξίζει να διασωθεί από τη γη, οι επιστήμονες του ΙΜΕ φιλοδοξούν με τη δική τους κιβωτό να διασώσουν τον αρχαίο πολιτισμό. Και όχι μόνο...

Φοράμε ειδικά γυαλιά και βρισκόμαστε στην "Κιβωτό". Πρόκειται για ένα δωμάτιο 3x3x3 μέτρα. Κάθε επιφάνεια του χώρου είναι οθόνη προβολής (τοίχοι, πάτωμα). Και σε κάθε οθόνη προβάλλεται ψηφιακή εικόνα, που παράγεται από έναν ηλεκτρονικό υπερυπολογιστή. Τα γυαλιά δίνουν την αίσθηση του βάθους, της τρίτης διάστασης...

Και ξαφνικά, με τη βοήθεια ενός "μαγικού ραβδιού", το οποίο κρατά η ξεναγός μας Μαρία Ρούσσου (προϊσταμένη του Τμήματος Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος), μιας διαδραστικής συσκευής χεριού δηλαδή, που μοιάζει με τρισδιάστατο "ποντίκι" μεταφερόμαστε σ' έναν άλλο κόσμο. Μπροστά μας, πλάι μας, κάτω μας, είναι η Αρχαία Μίλητος! Όπως ήταν τότε. Αποστράπτουσα, με χρώματα ζωντανά. Με το "μαγικό ραβδί" για τιμόνι προχωράμε εκεί ακριβώς που θέλουμε εμείς -αυτό είναι άλλωστε και το θαυμάσιο της υπόθεσης.

Μπαίνουμε στο ιερό του Δελφινίου Απόλλωνα. Περπατάμε, περιεργαζόμαστε τους κίονες, τους βωμούς, τις αίθουσες, ανοίγουμε πόρτες, διαβάζουμε χαραγμένα ονόματα... Σύμφωνα με τη Γερμανική Αρχαιολογική Εταιρία, πρόκειται για την πιστότερη αναπαράσταση της Αρχαίας Μιλήτου που έχει γίνει ποτέ. Ξαφνικά, αποφασίζουμε να ... πετάξουμε. Πετάμε. Και ακούμε το φύσημα του ανέμου. Η Μίλητος είναι μοναδική από ψηλά. Στο πλάι μας πετούν γλ;λαροι. Αποφασίζουμε να ρίξουμε μια βουτίτσα στα γαλάζια νερά (εντάξει, το κρύο δεν το καταλαβαίνουμε, μην τα θέλουμε κι όλα...). Τελευταίος μας σταθμός, το Ελληνιστικό Γυμνάσιο. Περιδιαβαίνουμε στα λουτρά και την παλαίστρα.

Έχει ήδη περάσει ένα τέταρτο. Απογοητευμένοι, επιστρέφουμε στην (άλλη) πραγματικότητα. Και σκεφτόμαστε πως τα παιδιά, από τα δεκάδες σχολεία που επισκέπτονται καθημερινά το Ίδρυμα, δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους...

Η ομάδα των τριών ειδικών επιστημόνων πληροφορικής, δηλαδή ο Δημήτρης Εφραίμογλου, προϊστάμενος του Τεχνολογικού Τμήματος του ΙΜΕ, ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, προϊστάμενος του Τμήματος Τρισδιάστατων Γραφικών και η Μαρία Ρούσσου εξηγούν::

"Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο τρίτος οργανισμός στον κόσμο, που τοποθετεί ένα τέτοιο πρωτοποριακό σύστημα εικονικής πραγματικότητας (αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων) σε μουσειακό χώρο ανοιχτό στο ευρύ κοινό. Είναι επίσης το μοναδικό πολιτιστικό κέντρο που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και παράγει τα δικά του προγράμματα".

Εντυπωσιακό...

Το πρόγραμμα βελτιώνεται συνεχώς (στη "Μίλητο" σύντομα θα προστεθεί το Βουλευτήριο, τα τείχη και τα υπόλοιπα μέρη), ενώ ήδη προχωρούν δύο νέα προγράμματα ("Το τελετουργικό ένδυμα στο Βυζάντιο" και "Η πόλη Πριήνη").

"Μελλοντικά οι χρήστες θα μπορούν να συμμετέχουν στο εικονικό περιβάλλον ακόμα πιο ενεργητικά", τονίζει ο Δ. Εφραίμογλου. "Θα μπορούν να αλλάζουν τα σχήματα και τη θέση των κτιρίων, ακόμη και να συναντούν εικονικές ανθρώπινες μορφές στο χώρο...".

Το σύστημα της "Κιβωτού" σχεδιάστηκε στα πρότυπα του συστήματος CAVE, του πλέον εξελιγμένου συστήματος στονκόσμο, που αναπτύχθηκε στο ερευνητικό εργαστήριο Ηλεκτρονικής Οπτικοποίησης του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο. Από το 1992 όμως, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό προκαλώντας μεγάλη αίσθηση, χρησιμοποιείται κυρίως στη βαριά βιομηχανία, στην έρευνα, στις αυτοκινητοβιομηχανίες. "Παρακολούθησα τηλειτουργία του συσ;τηματος για πρώτη φορά στο Ορλάντο στο πλαίσιο σκληρής στρατιωτικής εκαπίδευσης", θυμάται ο Δ. Εφραίμογλου. "Και σκέφτηκα πόσο σημαντικό θα ήταν ένα τέτοιο σύστημα να υποδεικνύει πως μεγαλουργούν οι άνθρωποι και όχι πως να αλληλοσκοτώνονται...".

Το πέτυχαν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 30 τέτοια συστήματα σ' όλο τον κόσμο. Το ενδιαφέρον για αξιοποίησή τους στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων αυξάνεται συνεχώς.

Η Αρχαία Μίλητος δεν είναι παρά μόνο η αρχή...

Η "Κιβωτός" θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την ερχόμενη Τρίτη και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Για πληροφορίες, τηλ. 48.35.300.

ΕΥΑΝΝΑ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ