Έτος:  2024  2015  2014  2013  2012  2011  2010  2009  2008  2007  2006  2003  2000  1999  1998  1997  1996  1995

< Επιστροφή

01-09-2000
Η Ελληνική Ιστορία στις σελίδες του Ίντερνετ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΜΕ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μια πρωτοποριακή παρουσίαση της Ελληνικής Ιστορίας από την προϊστορική εποχή έως τις μέρες μας επιχειρεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέα από το νέο του πρόγραμμα "Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο". Μια πλήρης σελίδα στον κυβερνοχώρο, εμπνευσμένη από τους ανθρώπους του ΙΜΕ (η διεύθυνση είναι http://www.hellenichistory.gr/) καταφέρνει να παντρέψει την τεχνολογία με την ιστορική αναδρομή, ενημερώνοντας μικρούς και μεγάλους για την πορεία του Ελληνισμού από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, μέσα από την εξέταση της πολιτικής, της κοινωνίας, της οικονομίας και του πολιτισμού. Η νέα ιστοσελίδα του ΙΜΕ καταφέρνει να παρασύρει τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι όχι τυπικά ιστορικό, αλλά ουσιώδες, καθώς γίνονται εκτενέστατες αναφορές στην κοινωνική ζωή του τόπου, με λεπτομέρειες που αντλούνται από ένα μεγάλο κατάλογο αρχείων. Τα κείμενα πλαισιώνονται από πλούσιο οπτικό υλικό και εκτενή βιβλιογραφία, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα για ένα συναρπαστικά και συνάμα επιστημονικά τεκμηριωμένο ταξίδι στην Ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

"Το συγκεκριμένο site του ΙΜΕ αποτελείται από 8 κόμβους, μέσα από τους οποίους επιχειρείται η έρευνα της μικροϊστορίας των Ελλήνων, της λεπτομερούς δηλαδή εξέτασης των προσώπων, των γεγονότων, των θεσμών και των χώρων που κυριάρχησαν σε κάθε εποχή, με ολιστική διάθεση", επισημαίνει ο υπεύθυνος Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Δημήτρης Εφραίμογλου.

Προϊστορία και πρωτοϊστορία

Η παρουσίαση της ιστορίας και της πρωτοϊστορίας διαρθρώνεται σε δύο μεγάλες χρονικές ενότητες: στην Εποχή του Λίθου ανιχνεύονται η παρουσία και η πολιτισμική πορεία του ανθρώπου στον ελλαδικό-αιγαιακό χώρο. Στην Εποχή του Χαλκού παρουσιάζεται η πολιτιστική δημιουργία των κοινωνιών που διαμορφώθηκαν στην μινωική Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, με βάση τις αρχαιολογικές μαρτυρίες.

Κλασική αρχαιότητα

Η παρουσία της κλασικής αρχαιότητας καλύπτει 5 ιστορικές περιόδους, τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, την Κλασική, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή. Για να αποδοθεί πιο πιστά η ατμόσφαιρα κάθε περιόδου, έχουν χρησιμοποιηθεί, με την βοήθεια των γραφικών, τα χαρακτηριστικά υλικά της. Για παράδειγμα, ο οξειδωμένος χαλκός για την Αρχαϊκή Εποχή, το μάρμαρο για την Κλασική, η ψηφίδα για την Ρωμαϊκή.

Βυζαντινή Εποχή

Έντεκα αιώνες δράσης και δημιουργίας ξετυλίγονται μέσα από την ηλεκτρονική παρουσίαση της βυζαντινής ιστορίας. Η παρουσίαση είναι δομημένη σε τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους: την Πρώιμη, τη Μέση και την Ύστερη Βυζαντινή.

Οθωμανική Περίοδος

Οροθετώντας χρονικά την Οθωμαική Περίοδο από το 1453 έως το 1821, εξετάζονται θέματα από την ιστορία των ελληνικών περιοχών και των πληθυσμών τους στο γενικότερο πλαίσιο της οθωμανικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια και την εγγύς Ανατολή, παρουσιάζονται όψεις από τον καθημερινό βίο και επίχης επιχειρείται μια επισκόπηση των εξελίξεων του τελευταίου αιώνα πριν από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Νεότερη Περίοδος

Η παρουσίαση της Νεότερης Περιόδου της Ελληνικής Ιστορίας ξεκινά με την Επανάσταση, ακολουθεί η Μικρασιατική Καταστροφή, φτάνει στο Μεσοπόλεμο και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και καταλήγει στην μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα. Εκείνο που κάνει την ιστοσελίδα του ΙΜΕ να διαφέρει, πέρα από τις άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας που ξετυλίγονται στα sites, είναι τα υπέροχα γραφικά, οι φωτογραφίες, οι χάρτες, τα σχέδια, τα σκίτσα που πλαισιώνουν τα κείμενα και τα κάνουν ακόμα πιο θελκτικά για τον επισκέπτη. Ωστόσο η επιβράβευση για την σπάνια αυτή δουλειά έρχεται όχι μόν από την ανταπόκριση του ελληνικού κοινού, αλλά και από τους "σέρφερ" πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Όπως τονίζει ο κ. Εφραίμογλου, δεκάδες είναι τα συγχαρητήρια μηνύματα που έρχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΙΜΕ από κατοίκους άλλων χωρών. Μάλιστα καθώς τα κείμενα είναι γραμμένα σε 2 γλώσσες (και στα ελληνικά και στα αγγλικά) πολλοί μαθητές ξένων χωρών μαθαίνουν για την ιστορία της χώρας μας και εξυπηρετούνται στις σχολικές εργασίες τους στο μάθημα της Ιστορίας, αντλώντας πληροφορίες από τους κόμβους του Ιδρύματος στο Ίντερνετ.

copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ