Ελληνικός Κόσμος

Παρασκευή,
29 Μαρτίου 2024

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»                    






Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
e-mail: info@ime.gr Επικοινωνήστε μαζί μας






 



< επιστροφή

Προσωπική σελίδα του Προέδρου του ΙΜΕ

Λάζαρος Εφραίμογλου (1932-2013)

Η οικογένειά μου και εγώ ιδρύσαμε, το 1993, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με αρχική δωρεά 4 εκατομμυρίων ECU (1,2 δισεκατομμύρια δραχμές). Το όραμά μας ήταν, και είναι ακόμη, να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου:
  • Θα καταγραφεί ολόκληρη η ιστορία του Ελληνισμού από το 8000 π.Χ. μέχρι σήμερα.
  • Θα αναδειχθεί ολόκληρη η παρουσία (με την γεωγραφική έννοια) του Ελληνισμού.
  • Θα φωτιστεί κάθε πλευρά της ζωής των ανθρώπων.
  • Όλα τα παραπάνω θα παρουσιαστούν με διδακτικό τρόπο ώστε να βοηθήσουν το σύγχρονο άνθρωπο στη ζωή του.
Η ιδέα μας γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας στην πατρίδα και το εξωτερικό. Στο Σαν Φρανσίσκο εντυπωσιαστήκαμε από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του διαδραστικού "Exploratorium". Στη νότια Μικρά Ασία (μέρος σήμερα της Τουρκίας), μείναμε έκπληκτοι από τα δεκάδες αρχαία κατάλοιπα ελληνικής παρουσίας που όχι μόνο δεν κατέγραφε κανένας τουριστικός χάρτης, αλλά ακόμη και εγώ, αν και έλκω την καταγωγή από την περιοχή εκείνη, είχα μόνο μια ασαφή ιδέα για την ύπαρξή τους.
Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, η χαρά μας, βλέποντας την υπέροχη φύση και τα γραφικά χωριά, μεγάλωνε ακόμη περισσότερο με την ατελείωτη παρέλαση από ιστορικές τοποθεσίες και σημεία, ερείπια ναών, παλιά μοναστήρια, τάφους και τόσα άλλα που θυμίζουν την ανθρώπινη ζωή άλλων καιρών.
Τόσο οι αρχαίοι φιλόσοφοι όσο και η χριστιανική θρησκεία, διδάσκουν ότι ο ευγενέστερος σκοπός στη ζωή είναι να υπηρετείς τους συνανθρώπους σου. Από την άλλη πλευρά, αν και επιτυχημένος επιχειρηματίας, πάντα πίστευα ότι τα χρήματα δεν αποτελούν σκοπό αλλά μόνο μέσο, το οποίο βοηθάει στην πραγματοποίηση ενός στόχου. Έτσι γεννήθηκε το Ίδρυμα.



 
Πολιτική Απορρήτου copyright © ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ