Ο Κίμων ήταν γιος του Μιλτιάδη -του γνωστού ήρωα του Μαραθώνα- και της Ηγησιπύλης -κόρης του θράκα βασιλιά Ολόρου- και εξαιτίας αυτής της καταγωγής του ήταν συγγενής με τον ιστορικό Θουκυδίδη. Η οικογένειά του είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές υποθέσεις της Αθήνας και ο ίδιος αποτελεί, για πολλούς μελετητές, τον τυπικό αθηναίο πολίτη του α' μισού του 5ου αιώνα π.Χ.

Eκλεγόταν στρατηγός για κάθε χρόνο από το 479/8 π.Χ. έως το 462/1 π.Χ. Ήταν αρχηγός των πολεμικών επιχειρήσεων των Αθηναίων στα πλαίσια της Δηλιακής συμμαχίας, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να επιδείξει τις ικανότητές του στο στρατιωτικό τομέα. Η κορυφαία του νίκη ήταν κατά του περσικού στόλου στον Ευρυμέδοντα ποταμό στις νότιες ακτές της Μικράς Ασίας (466/5 π.Χ.). Επί δύο δεκαετίες μετά τη λήξη των Περσικών πολέμων υποστήριξε τη συνεργασία της Αθήνας και της Σπάρτης για την αντιμετώπιση του περσικού κινδύνου. Αυτή η πολιτική του γραμμή ιδιαίτερα, όταν εξασφάλισε την αθηναϊκή βοήθεια προς τη Σπάρτη για την κατάπνιξη της εξέγερσης των ειλώτων σε συνδυασμό με την αποτυχία του να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις του Εφιάλτη (462/1 π.Χ.), τον έκαναν να χάσει την επιρροή και το γόητρό του στην Αθήνα και να οστρακιστεί τον ίδιο χρόνο. Μετά τη δεκάχρονη τιμωρία του, ηγήθηκε της εκστρατείας των Αθηναίων στην Κύπρο (451/0 π.Χ.), όπου και πέθανε. Έμεινε γνωστός για τη γενναιοδωρία του και αναλάμβανε πρόθυμα τις δαπάνες των λειτουργιών. Θεμελίωσε με δικά του έξοδα πολλά έργα στην Αθήνα, κυρίως όμως στην Αγορά της.


| εισαγωγή | πολιτική εξέλιξη της κλασικής Αθήνας | Αθηναϊκό πολίτευμα | πρόσωπα | Κλασική Εποχή

Σημείωση: Επιλέγοντας τις εικόνες μπορείτε να δείτε αυτές σε μεγέθυνση, καθώς και τις επεξηγήσεις τους.
Οι υπογραμμισμένες παραπομπές (links) οδηγούν σε σχετικά με αυτές κείμενα, ενώ οι μη υπογραμμισμένες αποτελούν επεξηγηματικό γλωσσάρι.